Real je novi klupski prvak svijeta!

Foto: Getty Images
 
REAL MADRID, najbogatiji klub svijeta i aktualni prvak Europe, u Marakešu je nakon pobjede nad argentinskim San Lorenzom postao novi klupski prvak svijeta.
 
Real osvojio jedini naslov koji do sada nije imao i došao do 22. pobjede u nizu
 
Kraljevski klub je slavio 2:0 golovima Ramosa i Balea te je tako osvojio jedini trofej koji mu je do sada nedostajao, a ovom pobjedom je došao do nevjerojatne 22. pobjede u nizu.
 
Otkako se svjetsko klupsko natjecanje igra u ovakvom formatu (prije je klupski prvak svijeta osvajao Interkontinentalni kup, a pobjednik se tražio između prvaka Europe i Južne Amerike), Real Madrid postao je druga španjolska momčad koja je osvojila ovaj naslov (napravila je to još Barcelona 2009. i 2011. Godine) te se izjednačio s Milanom kao jedini klub koji je čak četiri puta bio prvak svijeta (Boca Juniors, Peñarol, Bayern, Inter, Nacional i Sao Paulo to su napravili po tri puta).
 
Rutinska pobjeda ''kraljevske'' protiv ''papine'' momčadi
 
Bila je ovo jedna rutinska pobjeda kraljevskog kluba, koji je igrao taman onoliko koliko mu je potrebno da osvoji naslov, a sama utakmica i njen tijek neodoljivo je podsjećala na utakmicu europskog Superkupa u kolovozu, kad je Real s identičnih 2:0 dobio Sevillu.
 
Večerašnju utakmicu nećemo pamtiti po nekoj spektakularnoj igri niti po uzbuđenjima na terenu. Real je lakše nego što sam rezultat sugerira, a i lakše nego što se očekivalo svladao pomalo impresioniranu ''papinu'' momčad.
 
Ronaldo je već u prvoj minuti zaprijetio, no gađao je malo previše udesno, a samo tri minute poslije zaprijetio je iz slobodnog udarca. Zanimljiv je podatak da je Ronaldo je prošle sezone u Ligi prvaka zabio 17 golova, jedan više od svih igrača San Lorenza zajedno u Copa Libertadoresu, južnoameričkoj varijanti Lige prvaka.
 
Nakon toga se utakmica malo smirila, nije bilo previše šansi, a Real je pritiskao, no uzalud. Argentinci su malo grubljom igrom zaustavljali sve napade Reala i držali su ''nulu'' sve do 37. minute.
 
Toni Kross u samo godinu dana trostruki prvak svijeta s tri različite momčadi
 
Tada je Kroos izveo korner, a sjajno je skočio Ramos koji je sigurno zakucao po sredini. To mu je bio treći gol glavom ove sezone, za sva tri asistirao mu je isti igrač - Toni Kroos. Kroos je u samo godinu dana osvojio tri naslova prvaka svijeta s tri različite momčadi (Bayern lani, Njemačka i sad Real), a Ramos je nakon Blinda (1995.) i Kuffoura (2001.) postao tek treći obrambeni igrač u povijesti ovog natjecanja (uključujući i Interkontinentalni kup), koji je zabio u finalu.
 
Real je nakon gola krenuo još agresivnije, a samo minutu prije kraja suci su oštetili Real, koji nije dobio čisti penal nakon igranja rukom obrambenog igrača San Lorenza.
 
Čim je počeo nastavak, Real je prelomio susret. Isco je pronašao samog Garetha Balea kojeg je obrana San Lorenza neshvatljivo ostavila nečuvanog, a Velšanin takvu priliku nije propustio iskoristiti, premda je golman Torrico morao bolje reagirati.
 
Do kraja utakmice još je Gareth Bale pogodio prečku i to je nekako bilo to. Real je strpljivo čuvao rezultat, a osim jedinog dobrog pojedinca u redovima San Lorenza, Kalinskog, niti jedan igrač južnoameričkog prvaka nije imao neke ambicije zaprijetiti Casillasu.
 

 

ZANIMLJIVOSTI PO KOJIMA ĆEMO PAMTITI OVO FINALE:

Carlo Ancelotti je preskočio po broju titula s Realom Josea Mourinha. I za to mu je trebalo puno manje vremena. Dok su Portugalcu trebale tri godine za tri naslova, Talijan je za samo 16 mjeseci došao do četiri pokala.

Iker Casillas je postao prvi nogometaš u povijesti koji je kao kapetan osvojio: naslov prvaka države, Kup, Superkup, Ligu prvaka, Europski Superkup, Svjetsko klupsko prvenstvo ,Svjetsko prvenstvo i Europsko prvenstvo

Ancelottijev Real je s četiri naslova u jednoj kalendarskoj godini postao najuspješniji Real u 112 godina dugoj povijesti kluba

Gareth Bale je peti nogometaš koji je u povijesti ovog natjecanja u finalnoj utakmici zabio gol i pogodio vratnicu. Prije njega to je uspjelo Alzamendiju (1986.), Massaru (1993.), Robertu Carlosu (2000.) i Fabregasu (2011.)

Sergio Ramos je ponovio doseg Paola Geurrera, koji je 2012. u dresu Corinthiansa i u polufinalu i u finalu zabio gol glavom

Večeras je Iker Casillas odigrao čak 700-tu utakmicu za Real. U čitavoj povijesti španjolskog nogometa, samo su trojica igrača odigrali više utakmica od njega. Xavi i Raul su odigrali 741, a Sanchiz ima 710.

Casillas je tih 700 utakmica ovako rasporedio: 491 utakmica u Primeri, 146 u Ligi prvaka, 40 u Kupu kralja, 13 u Superkupovima, pet u utakmicama Svjetskog klupskog prvenstva i dvije u Interkontinentalnom kupu

 

 

SASTAVI:

REAL: Casillas; Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo; Isco, Kroos, James; Cristiano, Benzema, Bale

SAN LORENZO: Torrico; Buffarini, Yepes, Kannemann, Mas; Mercier, Ortigoza, Kalinski; Barrientos; Veron, Cauteruccio

Pročitajte više