Repeša: Tražimo novog Amerikanca za hrvatsku reprezentaciju

Foto: Hina

NA prošlogodišnjem EP u Sloveniji osvajanjem četvrtog mjesta visoko smo podigli letvicu i sada moramo ostati na tom nivou i na SP u Španjolskoj, izjavio je danas izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Jasmin Repeša.

"U Sloveniji smo visoko podigli letvicu i sada moramo ostati na tom nivou i na SP u Španjolskoj. Ne smijemo razočarati naše navijače koji su nas tako strastveno bodrili u Sloveniji. Još je prerano za bilo kakve popise kandidata, ali važno je da svi dočekaju zdravi završetak sezone u svojim klubovima", kazao je Repeša na konferenciji za novinare.

Napomenuo je da će kostur reprezentacije činiti igrači koji su iznijeli najveći teret na EP-u, a to bi trebalo značiti da će u reprezentaciji, ako budu zdravi, sigurno biti Ante Tomić, Bojan Bogdanović, Damir Markota, Damjan Rudež, Dario Šarić, Dontaye Draper, Krunoslav Simon, Luka Žorić i Roko Ukić.

Kad je u pitanju naturalizacija jednog Amerikanca na poziciji playmakera, istaknuto je kako je to moguće te da skauting još traje.

"Za nas je pozicija playmakera trenutno najvažnija i zato je bitno da imamo na raspolaganju Roka Ukića i Dontayeja Drapera. No, Ukić ima problema sa Ahilovom tetivom, a Draper se nedavno oporavio od ozljede. Zato moramo imati alternativu. Kod odabira najvažnije je da želi igrati za Hrvatsku, zatim je važno je da se radi o mladom igraču koji je spreman izdržati napore velikih natjecanja gdje bi iz dana u dan morao igrati po 20 ili 25 minuta. Nolan Smith, kojeg treniram u Cedeviti, jako je dobar igrač, prošao je odličnu školu na sveučilištu Duke, ali još nismo odlučili. Skauting kandidata još traje i imamo dovoljno vremena da to izvedemo", dodao je Repeša.

Prkačin: Ja sam se odazivao svim pozivima u reprezentaciju

Novinarima se obratio i novi član stručnog stožera reprezentacije Nikša Prkačin: "Prije tjedan dana sam počeo raditi ovaj posao i to mi je izuzetno drago. Svi znaju koliko volim reprezentaciju i da sam se za vrijeme igračke karijere odazivao svim pozivima. Sa igračim razgovaram na prijateljski način i pokušvam im objasniti zašto bi im moglo biti žao ako otkažu nastup u reprezentaciji. No, mislim da toga neće biti. Već sam razgovarao s nekim igračima i svi željno očekuju početak priprema".

Pripreme reprezentacije podijeljene su u četiri ciklusa, počinju u Svetom Martinu 20. srpnja, potom igrači idu u Slavonski Brod, te u Zagreb, gdje završavaju 28. kolovoza. U sklopu priprema reprezentacija će sudjelovati na dva jaka turnira u Francuskoj i Španjolskoj, te će odigrati dovoljan broj prijateljskih utakmica protiv vrlo jakih protivnika kao što su Francuska, Srbija, Grčka, Španjolska i Litva.
 
Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj održava se od 30. kolovoza do 14. rujna, a 24 reprezentacije podijeljne su u četiri skupine sa po šest momčadi. Hrvatska je skupini B, a prvenstvo otvaramo utakmicom protiv Filipina (30. kolovoza), a slijede susreti sa Argentinom (31. kolovoza), Senegalom (1. rujna), Grčkom (3. rujna) i Portorikom (4. rujna). Četiri najbolje ekipe iz svake skupine idu u osminu finala.
 

SKUPINE NA SP U ŠPANJOLSKOJ:

Skupina A - Španjolska, Srbija, Francuska, Brazil, Egipat, Iran

Skupina B - Filipini, Senegal, Portoriko, Argentina, Grčka, HRVATSKA

Skupina C - Dominikanska Republika, Turska, SAD, Finska, Novi Zeland, Ukrajina

Skupina D - Slovenija, Litva, Angola, J. Koreja, Meksiko, Australija

Pročitajte više