Rijeka osvojila Kup i drugom pobjedom protiv bezmudog Dinama!

Foto: Twitter

RIJEKA je pobijedila Dinamo 2:0 u drugoj utakmici finala Kupa na Kantridi, nakon što je slavila i u prvoj utakmici na Maksimiru (1:0).

Kako će Rijeka nadmašiti 2013/14?

Klub koji je pod mecenom Gabrieleom Volpijem i njegovim namjesnikom Damirom Miškovićem (koji je pak "učio od najboljeg", tj. Zdravka Mamića) doživio veliki uzlet, osvojio je tako peti Kup u povijesti i treći od hrvatske samostalnosti, čime je sjajno okrunio sezonu.

Navijači su i u uzvratu finala Kupa napunili rasprodanu Kantridu, čije su poznate stijene za ovu priliku bile "obučene" u 65-metarski Rijekin dres, a karnevalski ugođaj slavlja, koji je vladao gradom prije utakmice, dodatno je pojačan nakon završetka meča, kada je nebo nad Rijekom obasjao vatromet, dok su igrači i navijači zajedno slavili posljednji u nizu velikih uspjeha ove sezone. 

Dinamo razbije Rijeku u prvenstvu, ali joj odmah potom u dvije utakmice finala Kupa složi ukupno dvije prilike

Osim prvog trofeja nakon 2006. (također Kupa), 2013/14 Rijeka je zauzela je drugo mjesto u prvenstvu, a u Europi se njen trener Matjaž Kek nije zadovoljio tek plasmanom u skupinu Europa Lige, nego je povijesni uspjeh nadogradio osvajanjem četiri boda u grupnoj fazi kontinentalnog natjecanja.

Ali, vratimo se finalu Kupa: Za razliku od prvenstvenog susreta prije mjesec dana, kada je Dinamo pregazio Rijeku 4:0, u dvije utakmice finala Kupa, deveterostruki uzastopni prvak imao je ukupno dvije prilike za gol.

U riječkom uzvratu prvi je Dinamu u 35. minuti zabio Matej Mitrović, Nakon što mu je Ademi skinuo šut koji je išao u mrežu, Brezovec je dobro nabacio iz kornera, ali Ježina je još "bolje" zaplivao u prazno, a poklon Dinamovog golmana koristi branič Rijeke i s pet metara glavom pogađa prazan gol.

Dinamo ne zna igrati kada s druge strane ima momčad u dva bloka i s podigunutim gaćama 

Devet minuta prije kraja, Jugović je po desnoj strani izlomio Pivarića i poslao loptu u sredinu, gdje je osim strijelca Kvržića, koji je imao vremena namjestiti se i pucati, sam i Kramarić, što dovoljno govori u kakvom je stanju Dinamo dočekao kraj ovako važne utakmice, koju su njegovi igrači još od početka drugog dijela vidljivo odrađivali.

Dinamo je od početka utakmice bio daleko ambiciozniji nego u nastavku. Mamić je ipak odustao od eksperimentiranja s tri stopera i sustava 3-4-3, jer tek bi onda Rijeka iskontrirala i preko bokova probila suparnika, što je način na koji je inače ove sezone zabijala protivnicima, pa tako i Dinamu za pobjedu u prvoj utakmici finala Kupa.

Posao su Rijeci na početku utakmice olakšali braniči suparnika, jer već do 20. minute iskusni Šimunić i neiskusni Capan imali su žute kartone, pa je ionako "teretnu" obranu Dinama dodatno opreznom činilo što su joj oba središnja čovjeka na korak od isključenja. 

Prvak za Ligu prvaka treba veliki remont obrane

Ali, u 25. minuti upravo je Šimunić bio na korak od poništenja minusa njegovog kluba iz prve utakmice: Pinto je požrtvovno stigao loptu na desnom boku i odlično poslao loptu u kazneni prostor, gdje Šimunić nogom puca uz desnu Vargićevu stativu. 

Najbolju priliku u prvom dijelu, ali i na utakmici, imala je Rijeka: Na kraju poluvremena teško je pogriješio mladi Capan, a njegovu presporu loptu za Šimunića siječe Kvržić i proigrava Kramarića koji je sam pred Ježinom, ali golman Dinama odlično brani stopostotnu priliku domaćih i tako se djelomično iskupljuje za grešku kod gola.

Za Capana pak nije bilo iskupljenja, jer zbog velike nesigurnosti i grešaka (koje su se posebno očitovale kada je Rijeka krajem poluvremena stisnula njega i Šimunića) na poluvremenu je morao iz igre, a mijenjao ga je Lima, što je u ionako ozljedama prorijeđenom Dinamu dodatno zakompliciralo situaciju. 

Poluvrijeme u kojem je zanimljivije bilo na tribinama, nego na terenu

U nastavku, sve do 75. minute i Brezovčeve lopte za Kramarićev udarac glavom i Ježininu obranu, utakmica je bila potpuno razvodnjena: Kek je po dobro poznatom receptu suparniku pustio igru, ali ne i prilike, pa jalovi Dinamo osim beznačajne i varljive inicijative, bilježi tek dva Halilovićeva kornera koji završavaju u Ježininom naručju. 

U tom razdoblju puno zanimljivije bilo je na tribinama: Armada je zbog učestalih vrijeđanja HNS-a i Zdravka Mamića dobila dvije javne opomene da će sudac prekinuti utakmicu, a navijači domaćih priredili su i veliku bakljadu, dok su su gostujući,odijeljeni na dvije suprotstavljene grupe između kojih je bila ograda i kordon policije, gađali bakljama.

Rijeka je Dinamu dala loptu, ali i golove

Odmah nakon spomenute prilike, Rijeka pokazuje tko zapravo drži konce utakmice, prvo bivši, odbačeni dinamovci rade nered pred golom Dinama - Tomečak s desne strane šalje loptu pred gol, ali Kramarić je za korak kratak, a odmah zatim Kvržić zabija za konačnih 2:0.

Sastavi: 

RIJEKA

Vargić; Tomečak, Lešković, Mitrović, Leovac - Močinić, Brezovec - Kvržić, Moises, Jugović - Kramarić.

DINAMO

Ježina; Pinto, Šimunić, Capan, Pivarić - Ademi, Brozović, Antolić, Halilović, Čop, Soudani.

 

Pročitajte više