Rim se opet crveni: Neofašistički doček Židovima iz Tottenhama


KADA RIMLJANI dočekuju Engleze u svom kvartu, policija je na nogama. Ili barem trebala biti, vođena poviješću krvavih incidenata koji su uvertira nogometnim susretima rimskih i engleskih klubova. Podsjetit ćemo na samo neke od njih i otići do 1984. godine, kada su u finalu Europskog kupa nastupali Roma i Liverpool. Nakon poraza, rimski su navijači po ulicama ciljali grupe Engleza. Bez ikakvog kodeksa, stradavali su turisti, a s 200 šavova u bolnici je završio i 13-godišnji dječak kojeg su izrezali - mačetom.

2001. godine 14 navijača Liverpoola izbodeno je noževima u uoči utakmice Kupa Uefa. Bila je to godina s dvostrukim programom; Liverpool se s Talijanima susreo i u Ligi prvaka, opet su se vadili noževi i nastradalo je pet engleskih navijača. 2006. godine izbodeni su navijači Middlesbrougha, a posljednjih godina pamtimo horor oko finala Lige prvaka u Rimu, kada su izbodena tri navijača Manchestera. Sukobi navijača Rome i Manchestera prerasli su u neugodnu tradiciju.

Nadalje, 2009. godine ispred Olimpica je proboden navijač Arsenala. Sinoć su, pak, doček Englezima priredili ultrasi Rome, uoči susreta Lazio-Tottenham. Ugledni britanski mediji jutros postavljaju pitanje kako je moguće da policija nakon godina žestokih treninga opet nije spriječila krvoproliće, ovaj put na trgu Campo dei Fiori, omiljenom i frekventnom mjestu mladih i dokonih. Stvar je poprimila elementne rasističkog incidenta, jer on to zapravo i jest: i na tribinama je raspoloženje prema "Juden Tottenhamu" bilo antisemitsko.

Na Olimpicu je u goste Laziju stigao Tottenham, ali to je na noge podignulo Romine ultrase. 50-ak maskiranih huligana priredili su kulisu dostojnu visokobudžetne filmske akcije: palicama, bokserima, željeznim šipkama, kamenjem i noževima - svojim identifikacijskim oružjem - ranili su 10 navijača Tottenhama, jednog od njih teško. Policija je tek jutros uhitila dvojicu osumnjičenih, 26-godišnjeg Francesca Ianarija i 27-godišnjeg Maura Pinnellija. Obojica su navijači Rome, a policija sumnja da su i ostali napadači članovi iste navijačke skupine. Dvojica uhićenih osumnjičeni su za ubojstvo.

Izbodeni britanski državljanin Ashley Mills, izvještaj je britanskog veleposlanstva, izvan je životne opasnosti, ali je izgubio dosta krvi. Uboden je u vratnu aortu. Jedan navijač u bolnici je s dubokom ranom u području glave. Svjedoci kažu da je dobio udarac aluminijskom stolicom. Prema izvještajima nekim medija napadnuta su i dva turista, jedan iz Bangladeša, a drugi iz Kalifornije. Iz bolnice su potvrdili da su tijekom noći zadržali na promatranju još dva britanska državljanina zbog fraktura i razderotina.

"Neki od napadača uz maske su nosili i vojničke šljemove na glavi. Čuli smo povike: Židovi! Židovi""; Guardianovom reporteru rekli su svjedoci. Antisemitski povici mogli su se čuti i tijekom utakmice koja je na Olimpicu završila bez pogodaka.

Rimski gradonačelnik Gianni Alemanno rekao je da je zbog antisemitističkog prizvuka ovaj incident puno teži. Čin navijača Rome nazvao je odvratnim i strašnim. Vlasnik bara u kojem se incident dogodio kupio je staklo dok je razgovarao s reporterima. "Uništili su sve što su mogli. Kako da su se ovdje odvijale borbe bikova. Ne razumijem gdje je policija otišla. Bili su ovdje, ali samo njih dvojica. Što su uopće mogli napraviti?"

Kada su se vratili s pojačanjem, sve je već bilo gotovo.Talijanski mediji jutros se bave rekonstrukcijom događaja.

Za napad su prvotno osumnjičeni navijači Lazija, poznati po svojim ultradesničarskim stavovima. Nemalo je puta policija uklanjala njihove antisemitističke transparente s Curve Nord. No, nakon što su uhićena dva navijača Rome, talijanski mediji nude priču o primirju i privremenoj sprezi različitih neo-fašističkih skupina. Iako navijače Rome i Lazija veže veliko rivalstvo i duboko razilaženje u uvjerenjima, činjenica je da i na Curvi Sud caruju neke ultradesničarske podskupine.

Veliki udarac i za gradonačelnika kojeg je nominirala Berlusconijeva stranka

Navijači Lazija ogradili su se od incidenta koji je veliki udarac i za rimskog gradonačelnika, koji je nekadašnji član talijanskog neo-fašističkog pokreta. Njegovi pristaše pobjedu su 2008. godine na izborima slavili s podignutom desnicom, pozdravljajući sa stepenica rimske gradske vijećnice.

Na najvećem je udaru treneutno ipak rimska policija. Gdje su bili u vrijeme sukoba?

Pročitajte više