Roma u rukama Amerikanaca: Je li ovo sudbina Hajduka?

Foto: Vladimir Dugandzic/Cropix, Screenshot; Youtube

AMERIKANCI žele preuzeti Hajduk - ova vijest je brzinom munje prostrujala Splitom, a zatim ga podijelila na pola. Nekima je dosta Dinamove dominacije koje traje već osam godina i spas vide u dolarima Michaela Glovera, Darrena Treausura i Ndamukonga Suha, dok drugi (čitaj; Torcida) ne žele ni čuti o prodaji dalmatinskog ponosa te najavljuju "rat i otpor do kraja".

Michael Glover predstavlja američku grupaciju koja želi uložiti svoj novac u Hajduk, a za početak bi htjeli otkupiti 30 posto gradskih dionica te bi postepeno došli do 51 posto dionica. Za to bi, u grubo, trebali uložiti oko 250 milijuna kuna. S time bi pokrili dugove, ali i omogućili treneru Igoru Tudoru da napokon dobije solidan budžet za kupnju novih igrača.

Kako razmišljaju američki poduzetnici: Novac, novac i samo novac!

Za početak, valja objasniti na koji način Amerikanci ulaze u razne poslovne avanture. Američkim je poduzetnicima novac poput vjere, kulture, a drže se one da za svaki uloženi dolar moraju vratiti barem dva. Da je to tako potvrđuje i primjer Rome, koja je prije dvije godine dobila nove vlasnika - Amerikance.

"Nogometne klubove morate voditi kao posao, a ne kao hobi", rekao je predsjednik Rome, Amerikanac James Pallotta, koji je nedavno najavio da će u potpunosti modernizirati klub.

Da se vratimo korak unatrag, čisto da objasnimo što se dogodilo s Romom, 2011. godine rimski klub preuzela je američka grupacija koju je predvodio Thomas DiBenedtto. Amerikanci su otkupili 60 posto dionica kluba za nekih 70 milijuna eura, dok je preostalih 40 posto ostalo u vlasništvu Unicredita.

Krajem listopada prošle godine, James Pallotta otkupio je još jedan dio dionica te je postao 23. predsjednik Rome i njegov posao mogao je započeti.

"Brendirat ćemo Romu. Pokušavamo profesionalizirati klub na svim razinama, a koristimo se primjerima iz američkog sporta. Evo, Celticsi zarađuju novac, a to je sve zahvaljujući činjenici da klub djeluje profesionalno", rekao je Pallotta, inače suvlasnik Boston Celticsa, u intervjuu za Financial Times.

Prvi korak prema zaradi, kao što je Palletto rekao, jest brendiranje proizvoda na tržištu. Nakon što su preuzeli klub, Amerikanci su ostali šokirani koliko je ustvari Roma zaostala u svijetu poduzetništva. 

Nazovi stadion po Tottiju, sagradi ga kao Koloseum i čekaj novac od turista

Čim je preuzeo kormilo kluba, Pallotta je najavio da će, prije svega, klub dobiti novi stadion koji će moći primiti oko 60 tisuća navijača. Stadion će izgledati poput antičkog Koloseuma u kojem su se održavale gladijatorske borbe, a talijanski mediji u ožujku su objavili vijest da će novi stadion, najvjerojatnije, nositi ime legendarnog kapetana Rome, Francesca Tottija. Apsolutni mamac za milijune turista koji dolaze u prijestolnicu Italije.


Nadalje, Pallotta se obračunao s Rominim huliganima te im je poručio kako su njihovi dani odbrojani. Novi stadion, koji bi trebao biti dovršen sezone 2016./17., imat će ugrađenu visoku tehnologiju pomoću koje će policija moći prepoznati huligane koji stvaraju nerede.

Mali trikovi eura vrijede: Nike dresovi i samo ROMA
 


Pallotta je u Romi prekopirao poslovni model koji koriste Boston Celticsi i uspio je dogovoriti sponzorske ugovore s Nikeom i Disneyjem, a navijači će ulaznice za utakmice kupovati preko mobitela.

Zanimljiva je i to da je Roma nedavno osvježila ime (grb) i dresove. Od svibnja ove godine ASR (Sportsko društvo Roma) više ne postoji u grbu kluba, a za potrebe tržišta Pallotta je odlučio maknuti AS i ostaviti samo ROMA. Predsjednik Rome odlučio je prezentirati "novi" grb kluba na prijemu kod papa Franje, kojem je uručio po jedan dres Rome i Boston Celticsa. Vezano za dresove, Roma je godinama surađivala s Kappom, ali Pallotta je odlučio potpisati ugovor s globalnim brandom Nikeom.
 
Što ako kola krenu nizbrdo?

Ako sve ovo stavimo u kontekst američkog ulaska u Hajduk, onda je sigurno da će i Poljud doživjeti neke značajne promjene te da će se Amerikanci pozabaviti jačanjem Hajdukovog brenda. Svakako, tko smo mi da preispitujemo njihovu ljubav prema Splitu i Hajduku, ali svima je poznato, a naročito Hrvatima, da se od ljubavi se ne živi i da se od tog kemijskog spoja ne mogu platiti računi. Stoga, nameće se pitanje što će Amerikanci napraviti ako doista preuzmu Hajduk i ako kola krenu nizbrdo?

Pročitajte više