Ronaldova treća sreća: Nakon dvije stative uspio poslati Čehe kući!

PRVI polufinalist Eura je Portugal, koji je u Varšavi s 1:0 pobijedio Češku i izborio megdan s boljim iz ogleda Španjolske i Francuske, 27. lipnja u Donjecku. Jedini pogodak na utakmici zabio je Cristiano Ronaldo u 79. minuti, koji je tako nakon Nizozemaca eliminirao i Čehe.

Bez kapetana Tomaša Rošickog u prvom sastavu, Česi su krenuli u formaciji 4-2-3-1, s Jiračekom, Daridom i Pilarom iza isturenog Milana Baroša. S druge strane, Portugalci nisu ništa mijenjali u odnosu na utakmicu koja im je donijela četvrtfinale - Ronaldo i Nani na visoko postavljenim krilima iza Heldera Postige, uz tri osigurača u veznom redu i četvoricu obrani.

Češka odlično otvorila utakmicu

Ulog je bio prevelik da bi otvorili karte na početku, ali treba reći kako su Česi otvorili dvoboj prema Ronaldu i ostalim zvijezdama u portugalskoj reprezentaciji. Beskompromisno su, s više žara, ulazili u duele, a najveću opasnost (Ronalda na jednom i Nanija na drugom krilu) sprečavali su konstantnim dupliranjem na bokovima, gdje su dvojici najboljih Portugalaca izvrsno parirali Gebre Selassie (desno) i Limbersky (lijevo). Gebre Selassie se stigao i ubaciti prema naprijed, ali njegova aktivnost u suradnji s Jiračekom nije donijela ploda.

Najbliže pogotku Češka je bila u 18. minuti, kada Baroš u padu s pet metara nije uspio dobro reagirati na centaršut Daride. Kako se bližio kraj prvog dijela, Portugalci su polako počeli preuzimati inicijativu, a u 33. minuti prvi put su ozbiljnije zaprijetili - lopta je poslije Moutinhova kornera dugo plesala u šesnaestercu Čeha, a na koncu je Pepe pronašao Ronalda koji je pokušao škaricama, ali otišlo je metar pored lijeve vratnice Čechova gola.



Nastavili su s pritiscima, a uz Ronalda i Nanija te Huga Almeidu (zamijenio ozlijeđenog Heldera Postigu) izgledalo je to sasvim drukčije, s puno više motorike i kombiniranja prema naprijed. Umalo im se to isplatilo u prvoj minuti sudačke nadoknade - prsima je Ronaldo primio dugu loptu Meirelesa s centra, okrenuo je svog čuvara i namjestio se na udarac, ali Čecha i Čehe je spasila stativa.

Probudili se Ronaldo i Nani, Česi nestali s terena

Niti pola minute u nastavku bilo je dovoljno Portugalcima da ukažu u kojem smjeru će se utakmica odvijati. Raul Meireles se je sjurio po lijevoj strani i ubacio na prvu vratnicu odakle Hugo Almeida tuče glavom, ali neprecizno, nije bilo potrebe za intervencijom Čecha. U 48. minuti Ronaldo je dobio priliku iz slobodnjaka, tukao je s 35 metara, ali Darida je u živom zidu igraom rukom i ponudio mu novu, bolju prigodu. Opalio je u donji lijevi kut gola, Čech je bio nemoćan, ali stativa se opet ispriječila.

Promašivali su nakon toga Ronaldo, Coentrao, Meireles, Nani, a u 58. minuti je Portugal konačno zabio. Međutim, pogodak Huga Almeide opravdano je poništen zbog zaleđa, a samo minutu kasnije uslijedila je najbolja prigoda Čeha - Pilar je prvo pobjegao Joau Pereiri, nije ga uspio zaustaviti ni Pepe, ali jest njegov ubačaj na drugu vratnicu Bruno Alves.

Iako je tempo malo pao nakon furioznog starta drugog dijela, Portugalci su i dalje diktirali zbivanja na terenu, a naplata je stigla u 79. minuti. Konačno, nakon dvije stative uspio je Ronaldo probušiti Čecha - fenomenalnu akciju počeo je na desnom krilu Nani, koji je izbacio Moutinha u odličnu priliku za centaršut, ovaj je zavrnuo prema petercu gdje kasni Hugo Almeida, ali stiže Ronaldo i udarcem od pod šalje loptu pod prečku Čechova gola!

Zasluženo su Portugalci poveli, a u preostalom vremenu mogli su i uvjerljivije slaviti. Čehe je previše dotukao Ronaldov gol, nije bilo ni znanja ni snage da povratak u utakmicu...

ČEŠKA: Čech - Gebre Selassie, Sivok, M. Kadlec, Limbersky - Hubschmann, Plašil - Jiraček, Darida, Pilar - Baroš

PORTUGAL: Rui Patricio - Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fabio Coentrao - Raul Meireles, Miguel Veloso, Joao Moutinho - Nani, Ronaldo - Helder Postiga

Sudac: Howard Webb (Engleska)

Pročitajte više