Rukomet izbjegao sudbinu hrvanja: Ostaje na (ljetnim) Olimpijskim Igrama!

Hrvatski rukometaši izvode "sklekove" tijekom ceremonije dodjele medalja na posljednjim Olimpijskim Igrama u Londonu

Foto: AFP

MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI ODBOR u sklopu "modernizacije" Olimpijskih Igara, najavio je neke "genijalne" poteze, kao što je izbacivanje jednog od prvih sportova uopće - hrvanja, s popisa olimpijskih sportova i uvrštavanje u program Igara cijelog niza "sportova", ustvari rekreacijskih razbibriga za korporativne menadžere.

Međutim, sa sastanka Izvršnog odbora MOO-a, stiže vijest koja će obradovati poklonike ovog sporta, posebno brojne u našoj zemlji: Na sastanku MOO u Buenos Airesu, koji će se održati u rujnu ove godine, predložit će da rukomet ostane jedan od 25 "temeljnih" olimpijskih sportova za Olimpijske Igre 2020.

Ostali su: streličarstvo, atletika, badminton, košarka, boks, kanu, biciklizam, brzo hodanje, mačevanje, nogomet, gimnastika, hokej na travi, džudo, pentatlon, veslanje, taekwondo, tenis, stolni tenis, streljaštvo, plivanje, triatlon, jedrenje, odbojka i dizanje utega.

Na popisu kao što vidite, nema vaterpola, ali to nije "temeljni" olimpijski sport.

Osim što je zaprepastio većinu sportskog svijeta inicijativom da se "prasport", poput hrvanja, makne s OI, MOO je predstavio inicijativu kojom bi se rukomet s ljetnih, prevacio na zimske Igre i to zato što je "dvoranski sport", koji se može dakle igrati i usred zime!

Rukomet je inače prvi put na (ljetnim) OI bio još 1936. u Berlinu, a u ravnopravni član olimpijske obitelji sportova postao je od 1972 i Munchena (muški), dok je četiri godine kasnije u Montrealu i žensko natjecanje ušlo u programa Igara.

Sport je to koji je stalno jedan od najgledanijih na ljetnim Igrama: U Ateni 2004, kada je Hrvatska osvojila zlatnu medalju, bio je treći najgledaniji sport, ispred kojeg su bili jedino atletika i plivanje, dok je u Europi bio najgledaniji od momčadskih sportova.

U Pekingu 2008., rukomet je bio peti po gledanosti u Europi, dok je prošlog ljeta u Londonu, također bio među Top 10.

Pročitajte više