"Rumble in the Jungle": 40 godina od legendarne borbe Alija i Foremana

Screenshot (Youtube)

NA DANAŠNJI DAN, prije 40 godina, održan je jedan od najpoznatijih boks mečeva u povijesti.

U Kinshasi, tadašnjem Zairu, a današnjoj Demokratskoj Republici Kongo, u ringu su se našli Muhammad Ali i George Foreman. Meč je poznat i kao "Rumble in the Jungle" (Grmljavina u džungli).

Don Kingov početak i Alijev lov na titulu nakon poraza od Fraziera

Bila je to jedna od prvih borbi koje je organizirao legendarni Don King, a u Zairu se održala na inicijativu predsjednika te države Mobuta Sese Seka, koji je osigurao borcima po pet milijuna dolara.

Sedam godina ranije Ali je bio suspendiran i izgubio titulu zbog odbijanja regrutacije za vrijeme Vijetnamskog rata. Vratio se 1970. godine, a titulu je napao u "borbi stoljeća" protiv Joea Fraziera. Izgubio je, a novu priliku za titulu je dočekao u Zairu.

Foreman je bio veliki favorit jer je u meč ušao bez poraza u 40 mečeva uz 37 nokauta u prve tri runde. I još je ranije razbio oba Alijeva velika suparnika i jedinu dvojicu koja su Alija do tada pobijedili - Fraizera i Kena Nortona.

"Ali bomaye"

I Ali i Foreman su cijelo ljeto proveli u Zairu kako bi se pripremili za borbu na najbolji način. Meč se trebao održati u rujnu, no pomjeren je zbog ozljede Foremana. Ali je za to vrijeme postao omiljen u Zairu, a publika je cijeli meč, koji je počeo u četiri sata ujutro po lokalnom vremenu, skandirala "Ali bomaye" (Ali, ubij ga).

Trenutak odluke dogodio se u osmoj rundi kada je Ali prvo lijevom, a onda desnom rukom poslao Foremana na pod i osvojio titulu koju je uspješno branio sljedeće četiri godine.

Unatoč velikom rivalstvu, Ali i Foreman su nakon meča postali dobri prijatelji, a 1996. godine je film o borbi u Kinshasi "Kada smo bili kraljevi" dobio Oscara.

Pročitajte više