Rumble in the Jungle i Thrilla in Manila: To su bile borbe stoljeća

Foto: Muhammadalipictures.com

U BOKSAČKOJ povijesti najviše pozornosti i uzbuđenja izazivale su borbe u teškoj kategoriji. Amerikanci su ovaj put epitet "meča stoljeća" dodijelili velter sudaru Amerikanca Floyda Mayweathera i Filipinca Mannyja Pacquiaoa, teškom 300 milijuna dolara. Događanja u ringu taj epitet nisu opravdali, no zarada jest.

Nije li ipak nepošteno taj meč uvrstiti u istu rečenicu s legendarnim dvobojima Joea Louisa i Maxa Schmelinga, Muhammada Alija i Joea Fraziera, Georgea Foremana i Muhammada Alija, ili Mikea Tysona i Evandera Holyfielda? 

Crni bombarder Joe Louis, svjetski prvak u teškoj kategoriji 12 godina, bio je toliko nadmoćan u odnosu na protivnike da su ga smatrali nepobjedivim. No, u lipnju 1936. godine na Yankee stadionu u New Yorku iznenadio ga je Nijemac Max Schmeling, nokautiravši ga u 12. rundi.

Dvije godine kasnije u željno iščekivanom uzvratu, opet na Yankee stadionu, Joe Louis je krenuo silovito, nesmiljeno je udarao Schmelinga, a njegove bolne krikove mogli su čuti svi oko ringa. Crni bombarder je slavio nokautom u prvoj rundi.

Jedan od mečeva koje najviše pamtimo bio je dvoboj Georgea Foremana i Muhammada Alija 1974. godine u Kinshasi (Zair), poznat i pod nazivom "Rumble in the Jungle". Bivši svjetski prvak Muhammad Ali, koji je zbog odbijanja odlaska u Vijetnamski rat suspendiran na tri i pol godine, nakon povratka u ringu dugo je čekao borbu za naslov prvaka u teškoj kategoriji. Meč protiv Foremana bio je zakazan na 15 rundi, ali činilo se da će aktualni prvak brzo dovršiti posao. Od prve runde Foreman je krenuo svom snagom, tukao je Alija sedam rundi, ali u osmoj uslijedio je veliki preokret. Alijeva taktika da izmori Foremana je uspjela i meč je zaključio nokautom. 

Muhammad Ali bio je sudionik još jednog legendarnog meča u teškoj kategoriji, poznatijeg kao "Thrilla in Manila". Borio se protiv Joea Fraziera. Dvoboj je održan 1975. u prijestolnici Filipina, u dvorani s nesnosnom vlagom, pod 50 stupnjeva Celzija. Bio je to njihov treći dvoboj, godine 1971. pobijedio je Frazier, a 1974. slavio je Muhammad Ali.

Mnogi stručnjaci i ljubitelji borbe smatraju da je to bio jedan od najboljih mečeva u povijesti. Ali i Frazier boksali su kao da za njih ne postoji sutra. Frazier je od sedme runde boksao "na slijepo" jer mu je jedno oko bilo zatvoreno, a drugo natečeno. Njegov trener Eddie Futch stalno ga je nagovarao da preda meč kako ne bi teže stradao, a Frazier je to uporno odbijao. Uoči početka posljednje, 15. runde, Eddie Futch je ipak bacio ručnik i Ali je mogao slaviti. No, kasnije se ispostavilo da je Muhammad Ali bio toliko "izubijan" da nije mogao ni ustati sa stolice, te da je Frazier mogao dobiti meč.

MGM Grand Garden Arena u Las Vegasu, gdje su sinoć boksali Mayweather i Pacquiao, bila je pozornica još jednog meča koji će nam ostati dugo u sjećanju. U lipnju 1997. gledali smo uzvratni dvoboj Mikea Tysona i Evandera Holyfielda. Godinu dana ranije Holyfield je slavio tehničkim nokautom u 11. rundi. Tyson je bio nemoćan i u uzvratu, pa je u trećoj rundi Holyfieldu odgrizao komadić uha zbog čega je i diskvalificiran.

Pročitajte više