Rusi razbili Češku i potvrdili status favorita iz sjene!

PRVI dan Europskog prvenstva morao je zadovoljiti sve ljubitelje dobrog nogometa i napetih utakmica. Rusija je u večernjoj utakmici fantastičnom, ali ne i savršenom, izvedbom slomila Češku pobijedivši sa 4:1. U skupini A svoju utakmicu su ranije odigrale Poljska i Grčka, završilo je 1:1.

Junak susreta igranog na stadionu Miejski u Wroclawu bio je veznjak moskovskog CSKA Alan Džagoev s dva postignuta gola, dok su po jednog dodali Roman Širokov i "džoker" s klupe Roman Pavljučenko. Jedini gol za Čehe zabio je Vaclav Pilar.

Momčad koja je na prošlom Europskom prvenstvu 2008. igrala u polufinalu prilično je olako shvaćena pred sam početak turnira u Ukrajini i Poljskoj. Nikako to nisu zaslužili. Rusi su svoju momčad počeli graditi pod Guusom Hiddinkom, a Dick Advocaat nastavio je sa "zbornajom" razvijati atraktivni napadački nogomet. Nizozemska škola... Pokazali su svoju moć prije desetak dana kada su pregazili Italiju s 3:0 u posljednjoj provjeri pred Euro. Češke nade da će proći bolje nego Prandellijeva momčad potonule su do 25. minute.

Nakon početnog ispitivanja snaga Rusija je prvi put zaprijetila u 14. minuti, ali Keržakov je sa 10-ak metara pucao slabo pored gola. Niti pola minute kasnije Rusija je vodila. Žirjanov je dodao Keržakovu koji je glavom pogodo suprotnu stativu, a raspoloženi Džagoev sa 15-ak metara poslao je loptu u mrežu za 1:0.

Upaljene prve baklje, jedna završila na terenu



Tisuće ruskih navijača, koji su besplatnim prijevozom stigli iz domovine na poziv predsjednika Putina, u svom su stilu proslavili pogodak te na teren bacili jednu baklju. Utakmica je nastavljena bez većih problema, no pirotehnike je bilo još na tribinama, a tamo je i ostala.

Džagoev se par minuta kasnije opet našao u prilici, ali "tek" je u 24. minuti na 2:0 povisio Aleksandr Keržakov na briljantnu asistenciju Andreja Aršavina koji je tijekom cijele utakmice hranio suigrače iskoristivim loptama. Česi su bili slomljeni, ali pauza na poluvremenu dobro im je došla.

U 52. minuti iznenada se ukazao Vaclav Pilar, na ulasku u ruski šesnaesterac pokupio je dodavanje Plašila, zaobišao Malafeeva i zabio za 1:2. Česi su se razbudili, krenuli čvršće na Ruse, ali u takvom tempu izdržali su svega 20 minuta. Tada je Advocaat s klupe digao Romana Pavljučenka, a on u 79. asistencijom za drugi gol Džagoeva završio još jednu lijepu uigranu rusku akciju. Samo tri minute kasnije i sam se upisao u strijelce. Ušao je u šesnaesterac, dva puta okrenuo braniča Hubnika i zakucao za konačnih 4:1.

Česi nisu bili nemoćni, nekoliko puta su opsjedali ruski gol, no na kraju mogu biti sretni što nisu primili još koji pogodak. Na tome trebaju zahvaliti Keržakovu, koji je bio požrtvovan i vrijedan, ali u završnici mu je nedostajalo preciznosti.

Rusima je ovo bila 15. utakmica u nizu bez poraza. Nakon prvog kola označeni su kao jasni favoriti skupine, a pitanje je koliko daleko mogu otići. Ponoviti 2008. neće biti lako, ali ni nemoguće, jer za razliku od mnogih europskih momčadi, barem nisu imali većih problema s ozljedama i izostancima. Ukoliko se tako nastavi, po prikazanim igrama, mogu se nametnuti kao ozbiljan kandidat za finale.


RUSIJA: Malafeev - Anyukov, Berezutski, Ignjašević, Žirkov - Širokov, Denisov, Žirjanov - Džagoev, Keržakov, Aršavin

ČEŠKA: Cech - Kadlec, Sivok, Hubnik, Selassie - Jiraček, Plašil - Rezek, Rosicky, Pilar - Baroš

Pročitajte više