SVIJET O BRAZILU "Sramota za zemlju nogometa"

Foto: BBC, Marca, O Dia, Gazzetta.it, Guardian, L'equipe...
Ilustracija:
 Index 

BRAZIL je nogometno zaostala zemlja, najvažnija je vijest danas u svijetu.

Sinoć ste svjedočili do sada neviđenoj nogometnoj katastrofi. Luis Felipe Scolari očekivano od svoje precijenjene skupine unaprijed proglašenih svjetskih prvaka nije to uspio i napraviti, no nitko nije očekivao tsunami depresije (foto i video) koji je pogodio zemlju domaćina SP-a. Ako ste kojim slučajem propustili propustili polufinale u kojem je Njemačka ponizila Brazil sa 7:1, što je nezabilježen rezultat u ovako ozbiljnoj fazi svjetskog turnira, pratite reakcije i analize medija i struke, koji se muče da pronađu dovoljno precizne riječi za brazilsku katastrofu.

Čak ni usporedbe na "maracanazo" nije dovoljno jaka. Brazilu se dogodilo nešto gore nego 1950. godine, kada su izgubili mitsko finale od Urugvaja. Dogodio im se nevjerojatno bolan sudar s realnošću. Prvi je i jedini to za sada priznao Dani Alves. 

"Brazil je nogometno zaostao", izjava je brazilskog braniča, koju je masnim slovima na naslovnicu otisnuo vodeći list Sao Paula, Folha de S. Paulo.

<<< PRATITE SVE REAKCIJE NA JEDNOM MJESTU TIJEKOM DANA NA NA INDEXU KAO I NA NAŠOJ FACEBOOK STRANICI.

Još sinoć je vodeći brazilski list "O Globo" objavio specijalnu naslovnicu s naslovom "Fijasko" i kratkim tekstom u kojem se obraćaju budućim generacijama. Poručili su im kako nema riječi kojima bi se objasnio masakr na Mineirau.

"SVI STE VI NULE" poručio je "O Globo" jutro nakon debakla te igračima Brazila i izborniku Scolariju podijelio ocjene od 0 (nule) do 1 i sitno...

Poraz Brazila agencija Reuters uvrstila jemeđu deset najvećih sportskih poniženja u povijesti, zajedno s pobjedom SAD-a nad Engleskom 1950. godine 1:0, kada su svjetske agencije krivo izvijestile o rezultatu, misleći da je Engleska pobijedila 10:0, ali i s porazom Italije od Sjeverne Koreje na SP-u u Engleskoj! 

Luis Felipe Scolari po dolasku na press konferenciju ispričao se brazilskom narodu i preuzeo krivnju na sebe."Kao čovjeku i treneru ovo mi je najgori dan u životu. Ostat ću upamćen po najtežem porazu u povijesti"

"Ovo je krajnje poniženje, Brazil je opet pretrpio Maracanazo. Igrači u žutim majicama bez riječi su se gledali, potpuno izgubljeni, a neki su pali i na koljena nakon što je Khedira zabio već četvrti gol za Njemačku unutar sedam minuta. Brazilu se u tih sedam minuta dogodio blackout kojeg će se sjećati generacije"

"Narod Brazila doživio je slom, pražnjenje. U narednim danima više nikome neće biti do nogometa i stadioni bi do kraja prvenstva mogli biti poluprazni!", upozorava pak na realan scenarij Dominic Fifield za Guardian.

La Desastre, piše francuski L'Equipe na naslovnici uz fotografiju uništenog Luiza. Friško pojačanje PSG-a od 60 i kusur milijuna eura plače s naslovnice najutjecajnijeg francuskog lista.

"U 22 godine koliko radim kao komentator i tijekom 40 godina koje sam proveo u nogometu, nikada nisam vidio ništa slično ovome. Ovo je bila najgora izvedba neke momčadi u povijesti", rekao je Gary Lineker. 

Komentator BBC-a i legenda reprezentacije sigurno nije bio usamljen u ovom razmišljanju.

"Nijemci izgledaju kao da im je neugodno što su zabili. Ovo izgleda previše lagano", komentirao je nakon trećeg pogotka Njemačke u 23. minuti susreta Rio Ferdinand.

"Sjećam se kada smo gubili od Liverpoola 4:1, a Paul Scholes je presjekao i rekao nam: "Dosta, nema više golova. Ovo je kraj". Ne vidim da je to večeras itko od Brazilaca napravio, netko mora reći - dosta je sramoćenja. Ne vjerujem da će se pojedini igrači Brazila uspjeti oporaviti od ovog", dodao je nekadašnji engleski kapetan.

Jedan od vodeći brazilskih dnevnika O Dia jutros je svoje internet izdanje obojio u crno. Isto je učinio i već spomenuti Folha de S. Paulo. Naslovnicu "krase" tribine Mineiraoa potpuno zacrnjene, dok u sredini bliješti ekran s uistinu povijesnim rezultatom, 7:1.

"Sramota za zemlju nogometa", vrišti s naslovnice još jednog vodećeg brazilskog dnevnika O Globo, dok je Marca popratila još nedoživljen poraz Brazila izvedenicom Alemaniazo, slaveći pri tom i fantastičnu izvedbu njemačkih igrača.

 

Nešto se sinoć o ovom debaklu pitalo i njih, mišljenja je i Alan Shearer koji posebno ističe prvi pogodak Nijemaca.

"Hummels je odvukao Dantea, a Mueller je pobjegao Luizu kojeg je kasnije blokirao i Klose. Bila je to uvježbana akcija, iako je i Brazil mogao bolje reagirati"

Javio se i Diego Maradona. Tvrdi da će se Argentima u finalu znati nositi s njemačkim tenkovima. 

Djilma Rousseff, brazilska predsjednica: "Ovo je vrlo tužna noć za sve Brazilce. Suosjećam s navijačima i igračima. Ali, nećemo odustati. Brazilci, podignite se, obrišite prašinu i krenite naprijed"

Brazilski pisac Mauricio Savarese "Tragično? Ne, nije, ovo je prije patetično. Poraz iz 1950. je bio tragičan, ovo je bila komedija"

Juninho, bivši brazilski reprezentativac "Od ovog će se Brazilci teško oporaviti. Mislim da će se neki igrači oprostiti od nacionalnog dresa, no sada ne treba kritizirati igrače. Nijemci su nam napravili poduku iz nogometa na terenu, a mi sada moramo naučiti osnove modernog nogometa".  

Galvao Bueno, najpoznatiji brazilski TV-komentator: "Ovo je najveća senzacija u 84 godine otkada se igra svjetsko prvenstvo. Bilo je to 10 minuta potpune pomrčine za sve Brazilce. Tako ne može igrati jedna momčad u polufinalu svjetskog prvenstva"

Oliver Kahn, bivši vratar Njemačke: "Ne znam kako će brazilski igrači ovo preživjeti. Plakali su prije utakmice, a plakali su i nakon utakmice. Emocionalno su se raspali od vlastitih i tuđih očekivanja".

Alan Hansen, bivši škotski reprezentativac: "U povijesti nogometa dosad nije bilo slične utakmice. Ovo je bilo poniženje za brazilski nogomet, način na koji su se oni branili bilo je četiri razine ispod najgoreg. David Luiz je trebao biti vođa momčadi, a on je prvi napustio brod koji tone".

Rivaldo, bivši brazilski reprezentativac "Teško je objasniti kako je došlo do ovoga. Očito u brazilskome nogometu moramo početi ispočetka jer i malu djecu pogrešno uče kako se igra moderni nogomet".

Juergen Klinsmann, izbornik SAD-a "Njemačka je ispisala povijest. Tako sam ponosan što sam Nijemac"

Julio Cesar, brazilski vratar, nakon utakmice oprostio se od reprezentacije: "Sada ćemo otići kući, svojim obiteljima jer mislim da nas u ovom trenutku samo oni u Brazilu vole"

Pročitajte više