Sad je jasno koliko vrijedi remi na Maksimiru

Foto: Hina

VRLO je teško objasniti kako već drugu godinu za redom treneri Hajduka (Tudor, Burić) upozoravaju na izrazitu kvalitetu igre iz prekida protivnika, a onda na istoj toj stepenici padaju kao potpuni amateri. Lako je pritom primijetiti kako dvoboj u Kopru uvelike podsjeća na prošlogodišnji sraz u Kazakhstanu s Šahterom, koji se na identičan način narugao Bijelima i upisao uvjerljivu 4:2 pobjedu.

Već nedavni remi i osvajanje slovenskog Superkupa u sudaru s neprikosnovenim Mariborom, koji u tamošnjem nogometu predstavlja puno više no Mamićev Dinamo u hrvatskom, označio je Koper kao organiziranu i vrlo kompaktnu momčad koja može stvoriti puno problema, slijedom čega postaje jasno da su se Splićani vrlo loše pripremili za taj kontinentalni sraz.

Remi u Maksimiru pogodovao podcjenjivanju Slovenaca

Susreti s estonskim Kalevom pa i s Dinamom jasno su dali do znanja koliko Hajdukovci imaju problema u defenzivi, a Slovenci su svega nekoliko dana kasnije te probleme amplificirali do neslućenih razmjera. Ofenzivnu moć Burićevog Hajduka pohvalili smo u nekoliko navrata, međutim u ovom slučaju vrlo je zgodno upotrijebiti onu ofucanu frazu kako Bijeli naizgled ne mogu zabiti ni približno koliko mogu primiti.

Čak i ako prihvatimo tezu o oscilacijama mladih momčadi, jednostavno je nemoguće prožvakati strah koji emitiraju braniči splitske ekipe, a koji je gotovo uvijek rezultat nekvalitete. Upravo zato u oči bodu opetovane izjave trenera Burića kako je vrlo zadovoljan kadrom koji ima na raspolaganju. Ne bi novopečenom treneru Bijelih trebalo biti sramota priznati da su akvizicije u obrani nužne, kao što mu ne bi trebalo biti problem priznati da je pogriješio u pripremi dvoboja.

Nedostajao je Ohandza

Između ostalog, odmaranje stožernih igrača, ma kako smiješno zvučalo kada se tako oslovljava tek pridošli golgeter iz Sesveta, fore su koje se mogu prodavati u visoko organiziranim i kadrovski bogatim klubovima, nikako u nadasve skromnim poljudskim okvirima. Maglica se može nazvati korisnim igračem, ali Kamerunac je stoput opasniji i kompletniji nogometaš, koji je Hajduku nedvojbeno nedostajao u Sloveniji.

Mnogi su se nakon jučerašnjeg debakla Dinama s Luksemburžanima upitali koliko zapravo vrijedi remi Splićana na Maksimiru, a onda nam je vrlo lijep odgovor pružio Koper, kojem su udarni igrači Galešić, neuspjela akvizicija Hajduka te dojučerašnji napadač Zadra Josip Ivančić. Čini se kako je bod na Maksimiru uvelike pogodovao podcjenjivanju Slovenaca.

Hajduk može s optimizmom čekati uzvrat

No ne treba biti prekritičan u komentarima, pogotovo što je Hajduk i prošle sezone imao sličnu situaciju s Kazahstancima. Tada su Bijeli do te mjere podbacili da smo pisali o najgoroj prezentaciji u povijesti, a onda su sedam dana kasnije sve nadoknadili. Momčad Damira Burića ipak je u velikom dijelu susreta protiv Kopera, a pogotovo u drugom dijelu bila bolji i dominantniji protivnik.

Ukoliko na prepunom Poljudu za sedam dana, Burić barem za nijansu podigne nivo koncentracije svoje posljednje linije, a Ohandza, Vlašić i Balić odigraju na onoj dugopoljskoj razini, Slovenci ni u kojem slučaju ne bi trebali biti neprelazna prepreka. Hajduk je ionako, navikli smo se već, ponajbolji redatelj nogometne dramaturgije u Hrvata.

Pročitajte više