Samo pobjeda Hajduka ili Rijeke uzdiže jednog rivala iz hrpe njihovih kartonijada i od Dinama

Grafika: Index

"MALO NOGOMETA je bilo na ovoj utakmici. Tvrdo, agresivno i borbeno, puno preskakanja igre s obje strane, bez šansi i prilika, tipična i zbog naboja, atmosfere s tribina."
 
Navijači Hajduka i Rijeke, šaljite nam fotografije kako se pripremate za utakmicu trenutno dva najbolja hrvatska kluba. Fotografije ili video uratke možete poslati na Index Sport Facebook ili na mail adresu desk@index.hr
 
Igor Tudor ovako je opisao derbi koji su Hajduk i Rijeka prije 11 mjeseci igrali u Dugopolju (1:1), ali riječi tadašnjeg trenera Bilih opisuju veliku većinu dvoboja između velikih rivala.
 
Hajduk i Rijeka većinom igraju "prave derbije" i "tipične prvenstvene utakmice"
 
Jer bez obzira igrali u blatu Kantride, na tijesnoj "Bombonjeri" u Zagori ili još skučenijoj Rujevici, većinom su to "pravi derbiji" i "tipične prvenstvene utakmice", što su tek frazama ogrnute izlike za ono što ti sudari stvarno jesu: grube i nervozne kartonijade nakon koji se neusporedivo više priča o sucima ili (ne)dosuđenom ofsajdu nakon kojeg je mogla biti (polu)prilika za gol, nego što nakon utakmica Hajduka i Rijeke ostaju potezi ili golovi za pamćenje.
 
Nepregledni niz remija
 
Ova utakmica mogla bi pozitivno stršati u toj gomili agresivnih bitaka, kakva će sigurno biti i ova od 17 sati na Poljudu, samo ako jedan od rivala tom prilikom uspije izvojevati pobjedu, jer ukoliko završi tvrdom podjelom bodova i ovaj susret bit će još jedan u nepreglednom nizu remija, ali ne samo u međusobnoj povijesti, nego i općenito u prvenstvenim utakmicama oba kluba (ali i njihovog zajedničkog rivala) ove sezone. Dinamo u 15 utakmica ima šest neodlučenih rezultata, Hajduk s jednom manje pet remija, a Rijeka u također 14 odigranih utakmica, čak sedam podjela bodova.
 
U ovako izjednačenom prvenstvu, bodovi izgubljeni ili osvojeni protiv najvećih rivala vrijede višestruko
 
U takvoj konstelaciji izjednačenih snaga nakon gotovo pola prvenstva (ukupno se igra 36 kola) i s obzirom da su tri najjače momčadi gubile bodove i protiv mnogo slabijih, pobjede nad izravnim rivalima za naslov čine se kao odlučujući jezičac na vagi. Dokazala je to upravo Rijeka, jer pobjedom nad Dinamom u prošlom kolu nije samo konačno savladala dugo godina nedodirljivog prvaka, nego je ostvarila višestruku korist: preskočila ga je na tablici i tako protiv najjačeg nadoknadila bodove koje je prosula protiv primjerice najslabijeg kluba - izglednog drugoligaša Zagreba, koji joj je na početku prvenstva zabiočak tri gola. 
 
Jadranski rivali igranjem na pobjedu vade HNL iz desetljetne nezanimljivosti
 
U najavi derbija samo se ističe kako Hajduk pobjedom protiv Rijeke može jadranskom rivalu pobjeći na četiri, a zagrebačkom na čak pet bodova prednosti. Točno, ali zaboravlja se da bi Rijeka pobjedom na Poljudu zauzela vrh s dva boda prednosti ispred Hajduka i četiri više od Dinama. S obzirom da je Dinamo i u aktualnom kolu izgubio, kod Splita, koji se tom pobjedom ubacio u "veliku četvorku", i remi između Hajduka i Rijeke jamči sudionicima današnjeg derbija micanje na još po jedan koračić prednosti ispred Dinama, što je dobro, ali pobjeda je prava i zapravo jedina nagrada na koju bi Hajduk i Rijeka morali ciljati ako stvarno namjeravaju HNL iskoprcati iz desetljetne nezanimljivosti, tijekom koje se pretvorila u Dinamovo ispunjavanje formalnosti između dva 2. pretkola Lige prvaka.
 
I nakon prošlog derbija više se pričalo o kartonima i sucu, nego o igri
 
Naravno, posljednja utakmica jadranskih rivala, koju su odigrali prije dva i pol mjeseca na Rijekinom zamjenskom stadionu bila je tipična prvenstvena i pravi derbi. Dakako, ez golova, ali uz čak dva crvena kartona, koje je sudac Strahonja pravedno rasporedio na Rijekinog Brazilca i Hajdukovog Argentinca. Naravno, da je i na ove pravorijeke bilo prigovora, kao što su Splićani tražili nedosuđeni penal, a Riječani godinu dana ranije u Dugopolju poništeni gol.
 
Puno je do kraja
 
I ovaj put miriše na remi, jer i Burić i Kek su previše oprezni i staloženi da bi ih ponijelo. Znaju kako je do kraja još jako puno (21 utakmica nakon ove), a borba za vrh nije bila ovako izjednačena već više od 15 godina pa je, kako smo već apsolvirali, svaki bod osvojen u borbi sa suparnicima dragocjen, a svaki poraz protiv njih bolan i s teškim posljedicama, koje bi kako se sezona bude bližila kraju, mogle biti i "nesagledive".
 
Šoltine pouke i štajerski hajdukovac kojeg Hajduk nikako ne može pobijediti.
 
Uostalom, sjetimo se kako Rijeka na spomenutom zadnjem Jadranskom derbiju tijekom cijele utakmice nije uspjela nijednom pucati na Hajdukov gol, iako su gosti došli s obranom osakaćenom ozljedama, ali i Burićevog pristupa na uzvratu protiv češkog Slovana, kada je na napaljenom i rasprodanom Poljudu, gol za pobjedu i senzacionalni prolaz u skupinu Europa Lige tražio kontroliranim rizikom. Ali, Šolta je sigurno izvukao pouke i uvjereni smo kako će ovaj put igrati na pobjedu, dok je Kek i u proljeće prošle godine upravo na Poljudu pokazao da u par minuta zna kazniti Hajdukove greške za preokret i trijumf. Uostalom, štajerski hajdukovac već 12 utakmica nije izgubio od kluba za koji navija.
 
A derbi će odlučiti...
 
Ispucali smo dakle "pravi derbi" i "tipičnu prvenstvenu utakmicu", pa nam je u najavi ove koju očekujemo ostala još jedna frazetina: susret s velikim ulogom za oba oprezna suparnika "može odlučiti i samo jedna greška ili trenutak dekoncentracije". 

 

Pročitajte više