Šef antidopinške kontrole u Hrvatskoj: Armstrong je kriv!

BIO je mit, legenda i uzor mnogima u svijetu sporta. I ne samo u sportu. Biciklist Lance Armstrong prebolio je rak testisa 1996. i nakon toga sedam je sedam puta bio pobjednik Tour de Francea (od 1999. do 2005.), Svjetski prvak 1993. i vlasnik bronce s Olimpijskih igara u Sydneyu.

Jučer je uslijedio šok. Američka antidopinška agencija zabranila mu je daljnje nastupe i oduzela sve naslove pobjednika Tour de Francea, jer je sud na temelju svjedočenja njegovih kolega presudio da je cijelo vrijeme bio dopingiran.

"Ipak treba neke riješiti na velikim pticima jer to kada ulove nekog malog, imaš neko izvješće u novinama, zaboraviš ime i što se dogodilo i to nije odgojno, međutim, ovo bi nažalost, bila velika odgojna akcija", rekao je Media servisu dr. Božidar Fučkar, šef antidopinške kontrole u Hrvatskoj.

"Ako si nevin onda se braniš do kraja"

Fučkar je objasnio i kako to da mu nije ništa dokazano na stotinama nalaza krvi i urina.

"Laboratoriji kasne barem dvije godine za reagensima na novostvorene anabolike, steroide i ta dopinška sredstva. Kasne. To je normalno", ističe Fučkar.

Armstrong je pobijedio i u životnim i u sportskim utrkama, a znakovito je da je sada odustao od borbe za svojom istinom. "Ako si nevin onda se braniš do kraja", smatra doktor.

"Kada te optuže, ti moraš ići na jedno saslušanje WADA i sve te međunarodne antidopinske agencije imaju pravo saslušanja. Sve ovo što se događa, to je kriminal. To više nisu medalje mišića, nego medalje nekakvih laboratorija koji stvaraju da mišić bolje odapinje, skače i trči", kaže dr. Fučkar, koji vjeruje da je malo sportaša, koji postižu vrhunske rezultate, skroz čisto od dopinga.


"Svi oni znaju da je on nešto uzimao. Svi znaju. Sjetite se samo Marion Jones. Kada joj sedam godina nisu pronašli ništa, dok ona nije rekla, uzimala sam svih sedam godina. Zapekla ju je savjest. I ja kažem i taj Bolt, nešto će se naći jer su ljudski resursi za medalje i rekorde su iscrpljeni pa ne možeš svemirce stvarati na zemlji, ne postoji. Postoje ljudske granice".

Iznio je Fučkar i neke šokantne pojedinosti.

"U Kini su počeli raditi njemački kemičari koji već rade drugu i treću generaciju eritropoetina, mlada krvna zrnca pune kisika, na štoperici medalja", kaže Fučkar.

Kišerlovski stao uz Armstronga: Mislim da nije kriv

Jedan od naši najboljih biciklista, Robert Kišerlovski smatra da Amerikanac nije kriv i da se umorio od obrana.

"Ja mislim da nije. Ako je prošao sve doping testove. Armstrong je Armstrong, tako da, svi znaju kako je on išao i mislim da u meni se on ne mijenja u mojim očima", istaknuo je Kišerlovski.

Pročitajte više