Šibenik se kasno sjetio: To što su u preoblikovanju, ne znači da ne moraju plaćati igrače!

Foto: Cropix/Nenad Dugi

ONO što smo jučer najavili, HNS je danas potvrdio. Žalbena komisija odjela za licenciranje pri HNS-u donijela je, tvrde, konačnu odluku o natjecateljima hrvatskih liga za narednu sezonu. 14 klubova zadovoljilo je uvjete za nastup u prvoj ligi (svi aktualni prvoligaši te Lučko i Hrvatski dragovoljac),a njih čak deset dobilo je licencu za Uefina klupska natjecanja.

Vrhu HNS-a nije se nimalo svidjelo što su informacije procurile prije službene objave, najavili su i internu istragu, jer neprijatno je da se članove Komisije zove usred objeda na fiksni telefon. Neumjesno je i što je predsjednik Šibenika Goran Pauk morao već jučer odgovarati kako je klub doveo do amaterskog ranga, a da to nije službeno znao. Sada kada zna, stigao mu je odgovor iz Rusanove. Šibenik je, naime, u obveznom procesu preoblikovanja, no predugo je čekao.


"Ako bi proces preoblikovanja bio signal da ne moraš ništa plaćati, onda bi to preoblikovanje moglo iz kruga u krug, trajati pet godina, a dugovi bi se samo gomilali. Ako je neki klub pokrenuo proces preoblikovanja nakon rješenja Ministarstva sporta, on i dalje mora plaćati svoje tekuće obveze", istaknuo je  predsjednik Žalbenog tijela za licenciranje Branko Tomašković.

Šibenik je državi dužan 60 milijuna kuna, no licenca za drugu ligu uskraćena mu je zbog tekućih dugovanja.

"Licenciranje nije porazna inspekcija. Kod Šibenika je riječ o obvezama prema drugom nogometnim klubovima, naknadama za treniranje, solidarnim doprinosima, obvezama prema zaposlenicima i igračima, dakle njihove plaće i doprinosi iz plaća, te transferi", objasnili su u Rusanovoj.

"Neki su klubovi tek sada shvatili ozbiljnost licenciranja, no zadovolji smo inventurom hrvatskog nogometa", dodao je Damir Vrbanović.

HNS: Dragovoljac ima potvrdu o nepostojanju duga iz Porezne uprave

Klubovima se licence standardno odobravaju prema kriterijima iz pet skupina (financijski, sportski, pravni, administratvini i stručno osoblje te infrastruktura), a odluke Žalbene komisije nemoguće je pojedinačno osporiti. To znači da IO ne može uvažavati pojedinačne prigovore, poput onog kojeg im sprema predstaviti Branko Laljak iz Intera zbog dugovanja Hrvatskog dragovoljca, već može - ne prihvatiti izvješće. Daljnji koraci ne bi sadržavali oduzimanje sporne licence, već sankcije prema tijelu koje je licencu izdalo.


"O Dragovoljcu se itekako vodilo računa. Oni podmiruju tekuće obveze i imaju potvrdu o nepostojanju duga iz Porezne uprave. U odnosu na prošlu godinu, poboljšali su svoje poslovanje", tvrde u Rusanovoj.

Laljak će pokušati dokazati da je Dragovoljac donio potvrdu o nepostojanju duga za svoju školu, ne za klub i prevario Žalbenu komisiju, ali to će mu očito malo značiti.

Važno je napomenuti da će Uefa obaviti neovisnu reviziju u klubovima koji nastupaju u europskim kupovima te oni moraju zaključno s 15. listopadom biti čisti sa svim obvezama.

Prodano devet tisuća za Škotsku

Damir Vrbanović objavio je i da prodaja ulaznica za susret sa Škotskom ide odlično. 15 dana do utakmice prodano je putem Interneta već devet tisuća ulaznica, a najavljen je dolazak i više od tri tisuće navijača Škotske.

Pročitajte više