Šimunićev odvjetnik: HNS nam nimalo nije pomogao, a sada idemo na CAS!

Foto: Screenshot; Youtube

JOSIP ŠIMUNIĆ i njegov odvjetnik Davor Prtenjača spremni su za borbu! Žalbena komisija FIFA-e jučer je odbacila Šimunićevu žalbu te je potvrdila odluku Disciplinske komisije koja ga je zbog povika "Za dom" suspendirala na 10 utakmica, a Joe je dobio i zabranu pristupa stadionima na SP-u u Brazilu.

Pravnik Vrbanović zaboravio na Sportski sud?

36-godišnji branič hrvatske reprezentacije više nije u prvom planu kod izbornika Nike Kovača, a čini se kako je i prvi pravnik HNS-a te izvršni predsjednik Damir Vrbanović zaboravio na Šimunića.

"Nažalost, ali ovo je konačna odluka. FIFA je samo potvrdila već ranije izrečenu kaznu", rekao je Vrbanović, koji je očito zaboravio na CAS.

"FIFA-i je glavni svjedok povjesničar poznat po zauzimanju za srpske stavove"

Naime, Šimunić i njegov odvjetnik Prtenjača ne namjeravaju odustati. Sljedeća instanca je Međunarodni sportski sud Lausanni (CAS).

"Očekivao sam da će FIFA-ina Komisija za žalbe, ako ne ukinuti, onda barem ublažiti Šimunićevu kaznu od deset utakmica zabrane nastupa, počevši od SP-a u Brazilu zbog skandiranja 'Za dom' nakon utakmice s Islandom, ali sam svjestan i činjenice da 'vrana vrani oči ne kopa' pa ne mogu reći da je potvrda stava Disciplinske komisije FIFA-e veliko iznenađenje, ali nam daje realne izglede za uspjeh na CAS-u u Lausanni", izjavio je Prtenjača.


Po njegovim riječima, Komisija za žalbe se nije ni sastala, nego je odluku donijela nakon telefonskih konzultacija.

"Mi smo tek 19. ožujka dobili odluku FIFA-e iako u njoj stoji da je donijeta još 21. veljače, a oni o našoj žalbi nisu ni mogli raspravljati jer smo im je poslali s vrlo opsežnim obrazloženjem 17. veljače i to na njemačkom jeziku i u tom kratkom roku je nisu mogli prevesti na engleski", rekao je Prtenjača. Kako je kazao, u FIFA-i su očekivali da se Šimunić neće žaliti, već da će prihvatiti kaznu kao što su je bez prigovora prihvatili u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS).

"Ja sam gospodinu Vrbanoviću kazao da Šimunić ima pravo nastupa na prijateljskoj utakmici protiv Švicarske jer mu kazna počinje teći tek od SP u Brazilu, ali čelni ljudi HNS-a iz karijerističnih ili nekih drugih razloga svojim postupcima i izjavama nisu nimalo pomogli rasvjetljavanju slučaja Šimunić", rekao je Prtenjača.

Svoj optimizam crpi iz činjenice da je CAS, u nastojanjima da ne oštete sportaše, u nekoliko slučajeva dopustio nastupe dok se ne provede cijeli postupak.

"Posljednji takav slučaj zbio se na nedavnim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju kada je Ruska federacija kaznila jednu svoju sportašicu kojoj je A test na doping kontroli bio pozitivan. Ona se žalila CAS-u koji joj je dopustio nastup na ZOI-ju, dok se ne dobiju rezultati B testa. Ona je nastupila u Sočiju, a kada je i B test potvrdio rezultat prve kontrole, bila je diskvalificirana", naglasio je njemački odvjetnik.

Kako postupci pred CAS-om traju od šest do osam mjeseci, Prtenjača očekuje da će taj sud donijeti odluku da Šimunić može nastupiti u Brazilu do okončanja postupka. Pritom je naglasio da se s njegovom ocjenom slaže i najbolji europski stručnjak za sportsko pravo Martin Nolte iz Koelna koji smatra da je FIFA dala dovoljno argumenata za pokretanje i dobijanje postupka pred CAS-om.

"FIFA je moćna organizacija i za nju bi bilo teško priznati da će netko koga je ona drastično kaznila ipak nastupiti na SP-u u Brazilu, ali morat će poštivati odluku kakvu donese CAS", zaključio je Prtenjača.

Šimunić žalbu mora uložiti u roku od tjedan dana, a kroz dva tjedna čeka ga obrazloženje iste. CAS bi se nakon toga trebao oglasiti hoće li dopustiti Šimuniću da nastupi na SP-u, pa da onda odradi kaznu ili će samo potvrditi odluku FIFA-e, što je ujedno i kraj njegovih nadanja da će s reprezentacijom u Brazil.

Pročitajte više