Skoro cijeli nogometni svijet se slaže: Brazil će biti svjetski prvak!

Foto: FaH

NAJOMRAŽENIJE ekipe koje nastupaju na Svjetskom prvenstvu su SAD, Argentina i Iran. Brazilci dočekuju Svjetsko prvenstvo s najviše samopouzdanja, a u stopu ih prate Argentinci i Španjolci. Mišljenje većine nogometnih znalaca je da će Brazil osvojiti SP i da igraju najljepši nogomet.

Rezultati su to ankete koju je među nogometnim navijačima u 19 zemalja za The New York Times provela firma za online istraživanja YouGov. Postavili su im tri pitanja: Tko će osvojiti SP? Protiv koje reprezentacije navijate? Tko igra najljepši nogomet (ne uključujući vašu reprezentaciju)? Nažalost, Hrvati nisu sudjelovali u ovom istraživanju.



Svojima najviše vjeruju Brazilci, Argentinci i Španjolci

Samo u tri zemlje - Brazilu, Argentini i Španjolskoj - većina navijača predvidjela je da će njihova momčad osvojiti SP. U Argentini 47 posto ispitanika vjeruje u uspjeh svoje ekipe, a Brazil im je druga opcija s 25 posto. U Brazilu čak 64 posto misli da će njihova ekipa otići do kraja, a druga opcija, s 10 posto, im je Njemačka. U Španjolskoj 47 posto vjeruje u uspjeh svog tima, a druga opcija im je Brazil s 26 posto.

Zanimljivo, i većina Amerikanaca je odgovorila da će njihova reprezentacija osvojiti SP. No, većina u ovom slučaju je samo 14 posto. Deset posto ih je kazalo da će Brazil osvojiti SP, a svi ostali glasovi su se raspršili, ili su odgovori glasili "ne znam". U Americi je, kao što je poznato, zanimanje za odgovor najmanje. Čak 60 posto američkih sudionika ove ankete kaže da ih nogomet uopće ne zanima, a samo 11 posto su jako zainteresirani.


Latinska Amerika luda za nogometom

Zanimanje za nogomet najveće je u Kolumbiji: 50 posto ispitanika su jako zainteresirani, 44 posto je djelomično zainteresirano, a samo 6 posto ih nije briga za nogomet. Slijede Meksiko (43 posto jako zainteresiranih, 8 posto nije briga za nogomet), Argentina (40 posto jako zainteresiranih, 10 posto nije briga za nogomet), Španjolska (41 posto jako zainteresiranih, 12 posto nije briga za nogomet), Brazil (40 posto jako zainteresiranih, 12 posto nije briga za nogomet), Južna Koreja (24 posto jako zainteresiranih, 12 posto nije briga za nogomet)...

Kod pitanja "protiv koje reprezentacije navijate", pokazalo se da važnu ulogu imaju politika i geografija. Primjerice, većina Meksikanaca navija protiv SAD-a, većina Brazilaca protiv Argentine i Argentinaca protiv Brazila. Argentinu ne vole ni Čileanci i Kolumbijci, a protiv Amerikanaca navijaju i u Australiji, Italiji i Rusiji. Zanimljivo je da i pet posto Amerikanaca navija protiv svoje reprezentacije, isto koliko i protiv Rusije. Grci loše rezultate žele Nijemcima, koji njihovu vladu tjeraju na radikalne reforme i mjere štednje. U Aziji, ne vole se Japan i Južna Koreja.

Kao što smo već napomenuli, u gotovo svim zemljama ispitanici vjeruju da će Brazil osvojiti SP. No, zanimljiva je činjenica kako je gotovo svima koji su sudjelovali u istraživanju drugi izbor bila njihova reprezentacija. S jednom značajnom iznimkom: Englezi u svoju momčad više uopće ne vjeruju. Među engleskim navijačima, 26 posto ih vjeruje u naslov Brazila, a 9 posto smatra da će svjetski prvak biti Španjolska.

Englezi i Francuzi okrenuli leđa reprezentaciji

Također, čak 50 posto Engleza reklo je da ih nogomet uopće ne zanima. Samo 19 posto će s velikim zanimanjem pratiti SP. Pad popularnost nogometa vidi se i u Francuskoj, čija je reprezentacija također već godinama udaljena od starih staza slave: 11 posto Francuza jako je zainteresirano za nogomet, a 50 posto ih uopće nije briga za nogomet. Štoviše, sedam posto Francuza navijat će protiv svoje reprezentacije. Manja nezainteresiranost je primjerice i u Australiji (37 posto nezainteresiranih, 22 posto jako zainteresiranih) i Japanu (36 posto nezainteresiranih, 14 posto jako zainteresiranih).

Kad se gledaju ukupni rezultati, 27 posto ispitanika jako je zainteresirano za nogomet, 47 posto ih je donekle za interesirano, a 26 posto ne mari za SP. No, zanimljivo je da čak trećina zaljubljenika u nogomet kaže kako nemaju najdražu momčad. 

Pročitajte više