Skupina B za prvaka, skupina D za bedaka

Foto: Getty Images / Guliver Images

U SUBOTU kreće najveći košarkaški događaj u Europi ove godine, Eurobasket, a do tada ćemo vam na Indexu predstaviti sve skupine s analizom svake ekipe.

Danas vam predstaljavamo najjaču i najslabiju skupinu.

> Francuska skupina Eurobasketa: Može li itko zaustaviti prvake?

Krenut ćemo sa skupinom B, najjačom skupinom ovog prvenstva u kojoj pet momčadi ima realne šanse za prvo mjesto, a završiti sa skupinom D, objektivno najslabijom na ovom prvenstvu.

Analiza skupine C hrvatske reprezentacije ići će zasebno.

SKUPINA B:

Španjolska

Brončani s prošlog Eurobasketa u Sloveniji ne ulaze u ovo prvenstvo s najjačim mogućim sastavom, ali unatoč tome i dalje imaju ekipu koja može kandidirati za zlato. Predvođeni su dvojicem iz Chicago Bullsa Pau Gasolom i Nikolom Mirotićem koji svakoj europskoj centarskoj liniji mogu zadati jako puno problema, a zasigurno su i puni motiva nakon ispadanja u četvrtfinalu SP-a prošle godine koje se održavalo upravo u Španjolskoj.

Najveći hendikep Španjolcima izostanci su Rickya Rubija i Marca Gasola, najboljeg obrambenog igrača u sezoni 2013/14. Ipak, Sergio Rodriguez i brat Marca, Pau ih mogu kvalitetno zamijeniti.

 

Srbija

Poslije fantastičnog SP-a prošle godine Srbija ima realne šanse za možda čak i zlato na EP-u. Viceprvaci svijeta već su krenuli za Njemačku. Prva violina reprezentacije opet će biti sjajni razigravač Miloš Teodosić koji je u pick and rollu s Raduljicom problem za svaku obranu. Ali daleko od toga da igra Srbije živi i umire s Teodosićem.

Tu su Bogdanović, Bjelica, Kalinić, već spomenuti Raduljica, sve vrhunski igrači koji zajedno čine okosnicu ove reprezentacije. Nema Krstića ove godine da mijenja Raduljicu, ali tu su Milutinov i Kuzmić. 

 

Italija

Talijani na prvenstvo dolaze u najjačem mogućem sastavu. Predvode ih trojica dugogodišnjih NBA igrača, bivši prvi izbor drafta Andrea Bargnani, NBA prvak sa San Antonio Spursima Marco Belinelli i odlični Danilo Gallinari koji zadnjih nekoliko sezona ima problema sa ozljedama, ali sada je napokon zdrav.

Nemaju medalju još od srebra sa Olimpijskih igara u Ateni 2004. gdje su u finalu izgubili Argentine. U pripremama nisu briljirali, ali s obzirom na imena, Talijani imaju pravo na optimizam.

Njemačka

Domaćine ove skupine su hrvatski navijači imali priliku vidjeti u dvije utakmice protiv Hrvatske u kojima nisu baš oduševili. Ipak, momčad koju predvodi najveći europski igrač svih vremena nije nikada za podcijeniti, čak i kada je taj igrač u 37. godini života. Dirk Nowitzki je unatoč tome i dalje sposoban riješiti svaku utakmicu na ovom nivou košarke.

Ipak neće morati sam nositi ovu momčad. Nijemci imaju sjajnog mladog playmakera Atlante, Dennisa Schrodera. Ozljeda Maika Zirbesa na pripremama je velik udarac jer će sada najveći dio tereta na centru morati podnijeti bivši suigrač Ante Tomića, Tibor Pleiss, koji će od sljedeće sezone igrati za Utah Jazz. Moraju im se poklopiti neke stvari, ali imaju šanse za otići daleko.

Turska

Turcima se ne daje toliko šanse kao ostalim ekipama u ovoj grupi za visok plasman, ali imaju jako kvalitetne igrače. Ersan Ilyasova je glavna zvijezda ove momčadi koji već dugi niz godina igra vrlo solidno u NBA ligi.

Visoka i pokretljiva četvorka koja svojim šutem razvlači svaku obranu i tako zadaje problem. Na playu je i omaleni Amerikanac Bobby Dixon koji će na playu biti zadužen za organizaciju momčadi.

Island

Islanđani su senzacionalno izborili svoj prvi nastup na Eurobasketu kao drugi u svojoj kvalifikacijskoj skupini gdje su ključne bile pobjede protiv Velike Britanije. I baš na prvom Eurobasketu u svojoj povijesti upali su u skupinu smrti. Morat će se zadovoljiti samim nastupom na prvenstvu jer ne vidimo načina da Island u ovakvoj skupini ugrabi jednu pobjedu.

Prognoza:

Jako je teško sa sigurnošću procijeniti poredak ove skupine, ali ipak smatramo kako će Španjolska uzeti prvo mjesto skupine zbog širine i kvalitete koje posjeduju, iako nisu u najjačem sastavu. Srbija će biti druga, po imenima su još jači nego prošle godine, Njemačka treća, Dirk i domaći teren bit će presudni, Turska četvrta, a Italiju vidimo tek na petom mjestu.

Imaju sjajne igrače, ali osobno ne vjerujemo u kvalitetu trenera Pianigianija, koji jako dugo nema veliki rezultat i to je glavni razlog zašto ih stavljamo tako nisko.

Island naravno smještamo na posljednje mjesto jer ruku na srce, ipak su košarkaška egzotika i jednostavno nemaju kvalitetu da se ozbiljnije suprostave ostalim momčadima u ovoj skupini.

SKUPINA D:

Litva

Još jedna momčad protiv koje je Hrvatska igrala na pripremama prije Eurobasketa i apsolutno ih razbila iako je Litva uspjela na kraju učiniti rezultat pristojnim. Iako nisu briljirali, bez ikakve sumnje su prvi favoriti ove skupine.

Predvođeni Jonasom Valanciunasom, centrom Toronta, Litva i dalje svejedno gaji brzu košarku, s puno šuteva i o tome će ovisiti koliko će daleko na turniru. Maciulis i Kuzminskas su oni koji predvode vanjsku liniju i daju potporu Valanciunasu u reketu.

Latvija

Domaćine ove skupine najviše je pogodilo otkazivanje četvrtog izbora ovogodišnjeg drafta, Kristapsa Porzingisa, koji bi već s 20 godina bio vrlo važan kotačić ove reprezentacije.

Ovako, Latvija će se morati osloniti na prekaljenje šutere, Dairisa Bertansa i Janisa Blumsa. Imat će šansu za dobar plasman u skupini jer su sve reprezentacije osim Litve negdje na njihovoj razini, ali vidjet ćemo koliko mogu kasnije u natjecanju.

Estonija

Estonce smo vidjeli na pripremnom turniru u Areni gdje su poprilično namučili Hrvatsku koja nije baš igrala tu utakmicu sa 100% gasa. Ipak, mogu biti vrlo neugodni jer su svi niski, brzi, koriste puno kretanja i dobri su šuteri, pa ako ih krene šut, svakom njihovom protivniku može biti vrlo neugodno.

Predvodi ih Kristijan Kangur, igrač Varesea, koji nema kvalitetu kao kada je igrao u Montepaschi Sieni dok još taj klub nije otišao u stečaj. Ipak i dalje je najkvalitetniji igrač estonske reprezentacije.

Ukrajina

Ukrajina ne ulazi u prvenstvo s istim izbornikom kao prije dvije godine Mikeom Fratellom, bivšim NBA trenerom koji je dao ostavku na mjesto izbornika zbog nesigurne situacije u Ukrajini.  Još su zbog toga i ostali bez organizacije ovog prvenstva, a sigurno bi imali bolje izglede da mogu igrati na domaćem terenu.

U ovim pripremama su ostvarili najimpresivniju pobjedu od svih reprezentacija kada su preokrenuli 26 razlike predvođeni Jeromom Randleom koji je u toj utakmici zabio 23 poena uz 6 asistencija. Uz njega, glavni igrač momčadi je bivši NBA centar Kyrylo Fesenko. 

Belgija

Još jedna reprezentacija iz liste autsajdera na ovom prvenstvu. Morat će se osloniti na timsku igru, a imaju trojicu igrača koji igraju po dobrim europskim ligama. Axel Hervelle, Matt Lojeski i Sam Van Rossom. Kao i sve reprezentacije u ovoj skupini, mogu dobiti svakoga osim Litve, ali odlučivat će nijanse.

Češka

Česi imaju solidnu grupu igrača u svojoj ekipi koja ako igra timski može ugroziti i neke jače momčadi od sebe. Jedina ekipa koja ima nekakve šanse u ovoj skupini protiv Litve. Satoransky, Vesely, Schilb, Welsch, Pumprla su okosnica ove momčadi koja ima dobru kombinaciju unutarnje igre i vanjskog šuta.

Prognoza:

Kao što smo već nagovijestili u tekstu, Litva će ovdje uzeti prvo mjesto. Nisu dominirali tijekom priprema, ali u skupini igraju protiv momčadi koje su kvalitetom jednostavno ispod njih.  Drugo mjesto predviđamo Češkoj, treće Ukrajini, četvrto Belgiji, peto Latviji, a šesto Estoniji. Latvija igra kod kuće, ali osim prekaljenih Blumsa i Bertansa nemaju kvalitetu.

S tim da se treba uzeti u obzir da poredak iza Litve može izgledati puno drugačije jer sve ostale reprezentacije dijele nijanse.

Pročitajte više