Slike koje nedostaju: Zašto više nemamo ovakav derbi?

ČITATELJIMA Indexa i pripadnicima navijačkih skupina koji su ustupili na korištenje i fotografije iz svojih privatnih arhiva, zahvaljujemo što su pomogli da se podsjetimo kako je nekada izgledao odlazak na derbi Dinama i Hajduka u Maksimir. Ideja je zapravo i potekla iz navijačkog korpusa, kada smo na stranici pokreta Zajedno za Dinamo opazili fotografiju pristaša Modrih na Hajdukovom Starom placu 1971. godine.

Bez neke posebne namjere, na netu smo nastavili pretraživati stare fotografije s derbija, krateći vrijeme na poslu, i poželjeli - još. Iako smo neke od njih već vidjeli, danas imaju drugačiji kontekst.

Na njima se ne vide samo baklje, zbog kojih će Ivan Zvonimir Čičak vjerojatno ukoriti Index i u svom sljedećem letku, već je jasna razlika u onome što je nogomet nekada značio običnom čovjeku u subotu predvečer. Te su fotografije prepune emocija a snimljene su - na nogometnom travnjaku, neke ne i suviše davno. Kada smo korisnike Indexa zatražili da nam pošalju svoja dokumentirana sjećanja s derbija, dobili smo potvrdu. Mnogi su neke nogometne utakmice uvrstili među posebne momente svog života.

Čitatelje Indexa zatražit ćemo da nam fotografije šalju i uoči poljudskog derbija, jer često su i Boysi posjećivali Split intenzivno kao što će Torcida doći na sutrašnji derbi. Scenarij bi mogao nalikovati na 1999. i 2011. godinu, kada su Boysi bili u bojkotu, a danas im ulaz na stadion priječe i Dinamovi interni crni popisi.

U nekim nostalgičnim i neodrživim vremenima Torcida i BBB dijelili su maksimirski istok, a stadion je bio premalen da sve ugosti. Uživajte u prisjećanju koliko smo zapravo bogati tada bili.

Pročitajte više