Slučaj dron: Albanija slavi, Sportski sud oduzeo bodove Srbiji

Foto: Hina Getty Images/Guliver Images

ARBITRAŽNI sportski sud u Lausanni donio je konačnu odluku oko slučaja prekinute utakmice europskih kvalifikacija između Srbije i Albanije. Podsjećamo, utakmica je prekinuta nakon što se na stadionu pojavio dron koji je nosio zastavu takozvane Velike Albanije, zatim je došlo do naguravanja među igračima, a nakon toga revoltirani srpski navijači odmah su uletjeli u teren kako bi se obračunali s gostujućim igračima. Albanci su pobjegli na sigurno u svlačionicu, a sudac je u konačnici prekinuo susret.

UEFA je registrirala utakmicu pobjedom Srbije 3:0, a zatim je Orlovima oduzela tri boda zbog nereda i odredila kaznu od dvije kvalifikacijske utakmice pred praznim tribinama. Osim toga, oba saveza moraju na račun UEFA-e uplatiti kaznu od 100 tisuća eura.

Srbija je bila organizator i zato je kriva

Albanija se žalila Arbitražnom sudu i na kraju je dobila parnicu. CAS je dodijelio Albaniju pobjedu od 3:0, a Srbiji je potvrdio oduzimanje tri boda i kaznu od 100 tisuća eura, kao i dvije utakmice bez gledatelja. CAS je ustvrdio kako je Nogometni savez Srbije, kao organizator, odgovoran za prekid utakmice, dok isti sud nije pronašao dokaze da su albanski nogometaši odbili nastaviti susret.


Ako sada pogledamo ljestvicu skupine I, Srbija je definitivno ostala bez šanse za plasman na Euro 2016. godine koje će se održati u Francuskoj. Orlovi sada imaju -2 boda i četiri utakmice do kraja kvalifikacija, dok je Albanija na trećem mjestu s istim brojem bodova kao i drugoplasirana Danska. Dodajmo kako su Albanci po novom izračunu ujedno i najbolja trećeplasirana momčad kvalifikacija te su u ovom trenutku siguran putnik na Euro. Naravno, UEFA mora potvrditi ovu odluku CAS-a, a kada i ako dođe potvrda iz Nyona, nova ljestvica će izgledati ovako:


Albanski premijer slavi, Vučić mu odgovara: Ovo je uvreda za sve normalne ljude

Ovu sjajnu vijest za albanske navijače prokomentirao je i albanski premijer Edi Rama, čiji je brat Olsi Rama bio uhićen pod sumnjom da stoji iza navedenog incidenta.

"Ovo je europska pravda! Tri boda za crveno-crne", poručio je Rama na Twitteru, a ubrzo je stigao odgovor srpskog premijera Aleksandra Vučića.

"Odluka suda u Lausanni sramota je za pravo, pravdu i predstavlja uvredu za sve normalne ljude", zaključio je Vučić.

Pročitajte više