Split na koljenima: Balićev i Metličićev klub nema za lopte, a igračima duguje desetke tisuća kuna!

"TIJEKOM svog dugogodišnjeg djelovanja stvorili smo i odgojili na tisuće mladih sportaša i sportašica. Neki od njih i danas predstavljaju okosnicu hrvatske rukometne reprezentacije koja je najtrofejnija u našoj zemlji i naš nacionalni ponos. U klubu su ponikli i naučili igrati rukomet: Ivano Balić, Petar Metličić, Drago Vuković, Ljubo Vukić, Dalibor Anušić, Dragan Jerković, kao i pregršt ostalih reprezentativaca." Ponosno to stoji na službenoj stranici rukometnog kluba Split. A kad pričate o rukometu, dovoljno je reći - Ivano Balić. Rukometni Maradona Ivano je postao baš nakon što je prve korake napravio na legendarnim Gripama, u klubu koji rado ističe svoj predani i kontinuirani rad s mladima.

Nažalost, u tom klubu danas malo toga štima. Raspad sistema danas je realnost RK Split, a da bi vrlo skoro sve moglo otići kvragu, možda najbolje će posvjedočiti podatak da je prije mjesec dana trener Željko Babić, inače prvi pomoćnik izbornika Goluže u reprezentaciji, o svom trošku kupio lopte kako bi prva momčad mogla trenirati. Riječ je o klubu koji ima jednog seniorskog, dva juniorska i tri kadetska reprezentativca.

"Baš je trener taj koji nas drži, zbog njega smo dosad ostali na okupu. Čovjek super radi, zbog njega smo toliko predani, makar je i on svjestan situacije u kojoj se nalazimo pa na zna reći 'igrate zbog sebe, da se prodate u inozemstvo i napravite karijere. Ovdje kruha nema'. Pitanje je kako bi sve to izgledalo da njega nema", priča nam kapetan rukometaša Splita Anđelo Žeravica, ogorčen zbog katastrofe koja se nadvila nad klub: "Svi smo utučeni, pitamo se ima li smisla sve ovo... Nevjerojatno nam je da se sve ovo događa. Ne postoji igrač koji redovito dobiva zarađeni novac. Meni su dužni 17 od 25 plaća, vrataru Vukasu još i više. Radi se o desecima tisuća kuna", zavapio je Žeravica, koji je posebno želio napomenuti kako je ista situacija i s njegovim suigračima, te da govori u njihovo ime.



Ispred igrača RK Split kapetan Žeravica uputio je apel: "Došli smo pred zid, ne znamo kako dalje. Igrači koji nisu iz Splita i ne žive s roditeljima nemaju što jesti. Naš reprezentativac Batinović je iz Metkovića, on ne bi imao ništa da nije dnevnica iz reprezentacije. Želimo da se ovo promijeni. Kad kažemo promjene - svejedno nam je hoće li nam uletjeti Grad, ili će ova Uprava otići i doći neka druga koja će pribaviti novac. Zbog kluba se to treba riješiti, za bolje sutra. Za dva mjeseca neki od nas se možda neće baviti rukomet, ali to se treba razriješiti zbog budućih generacija."

Pročitajte više