Split obranio čast grada pod Marjanom: Crveni uvjerljivom pobjedom na korak do play-offa EL

Foto: HINA

DOK se Hajduk u ovosezonskim kontinentalnim natjecanjima sramoti protiv irskih amatera i kazahstanskih debeljka, RNK Split piše najljepše stranice klupske povijesti. Nakon što su prije sedam dana u drugom pretkolu izbacili izraelski Hapoel, večeras su Crveni upisali vrlo uvjerljivo slavlje protiv favorizirane ukrajinske momčadi.

> Split slavi povijesnu pobjedu: "Nakon ovog nema razloga da više sumnjamo u sebe"

Zrela partija Splita

Bila je to vrlo zrela partija Matićeve momčadi, jedna od onih koja vraća vjeru u hrvatski klupski nogomet. Činjenica je da ovaj Čornomorec, nakon egzodusa stranaca uslijed nezavidne političke situacije u Ukrajini, nije ni sjena momčadi koja je prošle sezone dvaput svladala Modre, no i dalje je to protivnik s europskim renomeom.

Osim što su protiv Čornomoreca Crveni još jednom pokazali kako su izrazito čvrsti i kompaktni u defenzivi, onaj ofenzivni dio bio je zaista impresivan. Briljirao je Mate Bilić, koji s pet golova u šest susreta u 33. godini doživljava labuđi pjev, dok mu Glavina s jedne i Belle s druge strane sjajno sekundiraju.

Marko Rog je posebna priča

Posebna je priča 19-godišnji veznjak Splita Marko Rog, koji je ovoga ljeta stigao iz NK Varaždina. Protiv Hapoela je upisao asistenciju, a Čornomorecu zabio prekrasan pogodak, tako okrunivši briljantu partiju. Jedan gledatelj zanimljivo je prokomentirao kako bi Rog, da kojim slučajem igra u Hajduku, vrijedio barem 7 milijuna eura.

No vratimo se događanjima na Parku Mladeži, gdje je nakon početnog ispitivanja snaga, u 25. minuti Split poveo. Nakon sjajne akcije Crvenih, Rugašević je s krila ubacio za Roga, koji je s desetak metara iz prve lijepo pogodio lijevi kut ukrajinskog vratara.

Moglo je i uvjerljivije


Samo dvije minute kasnije mogli su Splitovci i povećati vodstvo, međutim nakon solo akcije Bilić je pucao tik pokraj gola. U 36. minuti upisali smo novu prijetnju domaće momčadi. Rog je odlično tukao s 25 metara, a kapetan Čornomoreca jedva loptu izboksao u korner.

Četiri minute prije kraja poluvremena mogli su i gosti zabiti, kada je Opanasenko na ubačaj s desne strane tukao zamalo poviše gola. Bilo je to sve u prvom poluvremenu, a nezadovoljstvo ukrajinskog stratega rezultiralo je s čak dvije zamjena u prvih 45 minuta.

I u drugo poluvrijeme bolje su ušli Crveni. Već u 48. minuti uslijedio je odličan solo prodor Bellea. Kamerunac je uposlio Glavinu na lijevoj strani, a ovaj topovski tukao ravno u gostujućeg vratara. Samo minutu kasnije Split je povećao vodstvo.

Radotić je ubacio s desnog krila, a Belle sa osam metara prekrasno pogodio glavom za 2:0. U 57. minuti Belle je mogao postići i treći gol, ali nije bilo dovoljno preciznosti. U posljednjim minutama Crveni su se povukli i rutinski očuvali vodstvo.

Pročitajte više