Sramotna farsa Talijana i Rusa - Gudelj ogorčen: Hrvatska pobijedila Ukrajinu, ali ostala bez polufinala

Foto: Tom Dubravec / Cropix

HRVATSKA kadetska reprezentacija pod vodstvom Ivana Gudelja nije se uspjela plasirati u polufinale EP-a. U17 reprezentacija obavila je u posljednjem susretu skupine svoj posao, svladavši Ukrajinu s 2:1, međutim u drugoj utakmici Talijani i Rusi remizirali su s 1:1 i tako zajedno prošli među četiri najbolje reprezentacije Starog kontinenta.

Rano vodstvo Rusa kao poticaj Gudeljevim mladićima

Hrvatska je protiv Ukrajine istrčala u sastavu Marić - Mamić, Ćaleta-Car, Prce, Šunjić, Bašić, Roguljić, Halilović, Vojković, Brodić, Murić, a već na samom početku dvoboja stigle su dobre vijesti. Naime, Rusi su vrlo rano poveli protiv Italije. Hrvatska je u tim trenucima prijetila dalekometnim pokušajima Alena Halilovića i Roguljića. Međutim, u 17. minuti stigao je šok.

Šokantno vodstvo Ukrajine

Knysh je odlično proigrao Tsygankova koji iz prve veće prilike dovodi Ukrajinu u vodstvo. Bio je to prvi pogodak kojeg su Gudeljevi puleni primili na EP-u u Slovačkoj. Nakon iznenađujućeg rezultatskog minusa, sjajni Alen Halilović preuzeo je stvari u svoje ruke i gotovo pola sata bio sudionikom svake iole opasnije prilike po ukrajinski gol. Tukao je iz svih pozicija, ali nije išlo.

Sjajni Halilović izjednačio iz kaznenog udarca

Pred sam kraj poluvremena, Hrvatsku je ipak pomilovala sreća. Fran Brodić izborio je kazneni udarac, a Alen Halilović pretvorio je jedanaesterac u izjednačenje. S remijem se otišlo na odmor, a u nastavku je U17 reprezentacija Hrvatske ubacila u brzinu više. Opet je sjajan bio Alen Halilović, koji je i asistirao za drugi gol u 72. minuti. Nakon ubacivanja iz kuta Halilovića, u kaznenom prostoru Ukrajine najbolje se snašao Murić.

Murić strijelac za pobjedu

Kako je u međuvremenu Italija izjednačila protiv Rusije, pogodak Murića nije imao nekog velikog utjecaja. Do kraja dvoboja još je Mamić zaradio crveni karton, pa je Gudelj do posljednje minute strahovao za prvu pobjedu u Slovačkoj. Ona je na kraju ostvarena, baš kao što su se ostvarile i najcrnje slutnje kako će Rusi i Talijani odigrati prijateljski remi. Gudelj je tvrdio kako se to neće dogoditi, na kraju ga isto koštalo plasmana u polufinale.

Sramota Talijana i Rusa

Kao što je bilo poznato uoči posljednjeg kola, Rusiji i Italiji za prolaz u polufinale bilo je dovoljno da remiziraju s 1:1 ili 2:2. U slučaju pobjede Hrvatske protiv Ukrajine stvorio bi se tada trokut reprezentacija sa pet bodova. Odlučujući su golovi postignuti u međusobnim susretima, a hrvatski nogometaši dvaput su remizirali s 0:0. Inače, kao što smo spomenuli, Rusi su poveli  golom Gasilina u 12. minuti, dok su Talijani izjednačili dvije minute prije kraja poluvremena.  Međutim, valja istaknuti kako je bilo uistinu sramotno gledati posljednje minute dvoboja Rusije i Italije, igrači dvaju momčadi jednostavno su šetuckali terenom.

Gudelj: Ogorčen sam, ovo je farsa

 Izbornik Ivan Gudelj bio je s pravom ogorčen nakon susreta...

"Silno sam razočaran i ogorčen! Bio sam na pustim Uefinim predavanjima o fair-playu, o izbjegavanju namještanja utakmica, a onda se na velikom natjecanju dogodi ovakva farsa", rekao je.m "Iako smo bili najbolja momčad u skupini, idemo doma. Ponosan sam na igrače, u 34 utakmice izgubili smo samo jednu i vjerujem da ćemo na SP u listopadu naplatiti ovo razočaranje", dodao je.

Pročitajte više