Sramotna odluka IHF-a: Njemački rukometaši na poklon dobili pozivnicu za SP!

Foto: Guliver Images/Getty Images

POSRNULA njemačka rukometna reprezentacija dobila je pozivnicu za nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru koje će se održati od 15. siječnja do 1. veljače 2015. godine. Ova odluka koja je podijelila rukometni svijet potvrđena je u Zagrebu, gdje je održan sastanak izvršnog odbora Međunarodne rukometne federacije (IHF).

Njemačku je u kvalifikacijama eliminirala Poljska koja je slavila u obje utakmice (25:24, 28:29), što je naravno bio ogroman šok za nekad moćnu reprezentaciju, ali i za IHF kojem nikako nije odgovarala situacija da zemlja s najjačom ekonomijom u Europi i vojskom navijača propusti svjetsku rukometnu smotru. Inače, da IHF nije poklonio Nijemcima ulaznicu za SP, ovo bi im bilo drugo veliko natjecanje na koje se nisu kvalificirali, jer su u siječnju 2014. propustili Euro u Danskoj.

A kako je uopće došlo do ovog presedana?

Njemačku eliminaciju sa SP-a na kraju je najskuplje platila Australija, koju je IHF jednim potezom udaljio s prvenstva, iako su Australci plasman na SP izborili na pošten način, odnosno pobjedom u kvalifikacijama nad Novim Zelandom.

IHF je tek nakon eliminacije Njemačke odlučio da "ne priznaje kontinentalnu konfederaciju u Oceaniji", kako stoji u njihovom službenom priopćenju, a Nijemci su dobili pozivnicu jer su na prošlom SP-u u Španjolskoj završili na 5. mjestu. 

Australija nikome neće nedostajati, ali kakva se to poruka šalje?

Vodstvo krovne rukometne organizacije najavilo je i neke promjene pravila rukometne igre,ali što im to znači ako će uvijek ići na ruku moćnim reprezentacijama koje svoje mjesto na velikim turnirima moraju izboriti lobiranjem, a ne tamo gdje je najvažnije - na terenu!

Australci, koji su u posljednji sedam nastupa na svjetskim prvenstvima šest puta bili posljednji, vrlo vjerojatno nikome neće nedostajati na idućem SP-u, ali kakva se to poruka šalje ljudima koji uz skromna sredstva, jer rukomet nije nogomet, pokušavaju promovirati ovaj sport "down under" i učiniti ga još popularnijim kako bi i Australija jednog dana u budućnosti imala respektabilnu reprezentaciju.

Australci razočarani: Sada nas ne priznaju, a već smo igrali na SP-ima?!

"Preko noći smo doznali da ne idemo na SP. IHF je donio odluku prema kojoj umjesto nas u Katar ide Njemačka. Razočarani smo tom odlukom jer je došla tek nekoliko mjeseci uoči samog turnira. Propao je sav naš trud koji smo uložili u protekle dvije godine. Na svakom turniru borili smo se hrabro i pošteno, a cijela naša zajednica razočarana je ovom odlukom IHF-a", priopćio je Rukometni savez Australije, dok je australski izbornik Jan Ottosen bio nešto oštriji.

"Moji igrači su iz svog džepa morali platiti put za Novi Zeland i sada im IHF kaže da ipak ne mogu sudjelovati na SP-u. Zašto nas kažnjavaju? Je li ovo fair play?", rekao je Ottosen u razgovoru za danski Hbold.

"Osim toga, pročitao sam njihovo šturo objašnjenje u kojem stoji da Australija ne može na SP, jer Oceanija nije punopravni član IHF-a. Zanimljivo. Kako smo onda mogli igrati na SP-u u Španjolskoj prošle godine? Ili u Švedskoj prije tri godine? Naša ženska reprezentacija nastupila je u prosincu 2013. na SP-u. Ima li to smisla?", za kraj je nadodao Ottosen.

Iz ove sramotne odluke IHF-a možemo iscrtati zašto je rukomet tako lijep, a opet tako limitiran sport. Umjesto da se vodi primjerom ženske reprezentacije Brazila, koja je nekoć bila na samom dnu, a sada je na vrhu svijeta, IHF s prvenstva udaljava momčad koja je iz svog džepa spremna platiti put samo da igra na SP-u, a priliku daje reprezentaciji za koju već godinama najveće zvijezde njemačkog rukometa ne žele igrati. 

Pročitajte više