Srbija pregazila Brazil i ušla u polufinale SP-a!

Foto: Hina

FANTASTIČNOM igrom reprezentacija Srbije je potpuno pregazila Brazil rezultatom 84:56 i plasirala se u polufinale SP u Španjolskoj.
 
Premda je kao i u utakmici protiv Grčke Srbija bila, možemo reći, autsajder na papiru, izabranici Saše Đorđevića su fenomenalnom igrom, posebno u trećoj četvrtini uništili NBA Brazil i u polufinalu čekaju pobjednika večerašnjeg dvoboja između Španjolske i Francuske.
 
Od samog početka Srbi su krenuli baš onako kako su i najavljivali uoči susreta: pametno, strpljivo, hrabro. U principu, možemo reći da su samo preslikali igru iz osmine finala protiv Grčke. U prvoj četvrtini Srbi su konstantno imali prednost od dva do četiri poena. Brazil bi se uglavnom preko Varejaoa nekako i vraćao u igru, no prvih 10 minuta je završilo rezultatom 21:17 za Srbiju.
 
Nemanja Bjelica, heroj druge četvrtine
 
Drugu četvrtinu je otvorio Brazil s dvije brzopotezne trice Garcije, no odmah je na isti način uzvratio Teodosić. Brazil staje, i Srbi preko Raduljice i Bogdanovića rade seriju 8:0 za prvo osjetnije vodstvo na utakmici 29:23. Ipak, Brazil se u samo minutu igre serijom 7:0 vraća u susret, međutim, od tog trenutka, pa sve do samog kraja, na terenu je postojala samo jedna ekipa – Srbija. Kako je tu drugu četvrtinu odigrao Nemanja Bjelica, to je bilo nevjerojatno. Najprije je tricom vratio prednost na srpsku stranu. Zatim je sjajnom blokadom zaustavio zicer Brazila, a onda je još i nekoliko puta zabio i asistirao. Četvrtina za pamćenje. Srbija na odmor odlazi s 37:32.
 
Raspad Brazila u samo jednom napadu
 
I onda ta treća četvrtina. Uz fenomenalnog Teodosića i Bjelicu, proigrao je i Raduljica. Serija njegovih koševa i fanatična obrana Srbije doveli su reprezentaciju Brazila u situaciju da umjesto igre krenu raspravljati sa sucima. I nakon jednog faula na Raduljici, uslijed prigovora, klupa Brazila dobiva čak dvije tehničke. Raduljica zabija jedno bacanje, Teodosić sva četiri u u dodatnom napadu, asistira Bogdanoviću za tricu i seriju od 10:0 u samo jednom napadu. I tu je zapravo bio kraj utakmice. 
 
Srbija je u tom kratkom periodu otišla na velikih + 17 i za Brazil povratka više nije bilo. Do kraja smo samo gledali gaženje i ponižavanje nesretnih Južnoamerikanaca. Kalinić, Marković, Bogdanović, Birčević, Teodosić... zabijao je tko se god sjetio i kako je god htio, dok je trica s 9 metara preko sto ruku fantastičnog Bogdana Bogdanovića, definitivno play of the day cijele knock out faze.
 

Brazil je razočarao. I zapravo, za ono što je ta moćna momčad večeras pokazala na terenu, sramota je preblaga riječ. Od početka se vidjelo da nisu u utakmici, da je nervoza prevelika, no bez obzira na sve, nevjerojatno je da Brazil ima ukupan šut mizernih 34 posto, a za dva još slabijih 33 posto (kao primjer, Srbija je imala 50 posto, odnosno čak 59 posto za dva).
 
Karakter igrača, vjera u vlastitu snagu i mudro vođenje s klupe, Srbiju su doveli do sjajnog uspjeha. Dakle, sve ono što je na ovom turniru falilo reprezentacije Hrvatske. 
 
Srbiju su do uvjerljive pobjede predvodili Miloš Teodosić sa 23 koša i četiri asistencije, Bogdan Bogdanović sa 12 koševa i šest skokova, te Nenad Krstić i Miroslav Raduljica sa po deset koševa. Kod Brazila najefikasniji su bili Marquinhos Vieira i Anderson Varejao sa po 12 koševa.

 

Pročitajte više