Sretno Fab: Muamba je prije 21 dan bio klinički mrtav, a sad slavi 24. rođendan!



"BIO je klinički mrtav 78 minuta. Prošlo je 48 minuta otkada se srušio na terenu do dolaska u bolnicu i još pola sata nakon toga. Bojali smo se najgoreg i nismo mislili da će se oporaviti ovako brzo", rekao je  plačući Boltonov klupski dr. Jonathan Tobin 17. ožujka, nekoliko sati nakon što se igrač Boltona Fabrice Muamba srušio na travnjak White Hart Lanea zbog srčanog zastoja.

Međutim, uslijedio je čudesni oporavak omiljenog nogometaša, koji je u borbi za život dobio poruke podrške stotina tisuća onih koje je dirnula njegova nesreća što se odigravala pred očima cijelog svijeta i koja je umalo prerasla u tragediju.

Veliki petak nakon crne subote

Umjesto toga, rasplet sluti na najljepšu bajku: Muamba je zbog nevjerojatnog oporavka samo tjedan dana od povratka kući ženi i sinčiću iz londonske kardiovaskularne bolnice. Veznjak Boltona danas slavi 24. rođendan i to samo 20 dana nakon što se činilo da više nijedan neće doživjeti.



Nakon što je jučer prohodao po sobi, danas se odvažio na đir bolničkim hodnikom dok odbrojava dane do odlaska kući.

Predsjednik Boltona Phil Gartside posjećuje ga svaki dan, a danas su s njim bili klupski doktor i svećenik, Iako je Muamba zaprepastio sve brzinom svog oporavka, u Boltonu su iznimno oprezni kada govore o tome hoće li se vratiti profesionalnom nogometu i ističu kako je to trenutno najmanje bitno:

Hoće li se vratiti nogometu? Nek se vrati ženi i sinčiću, sve drugo je nebitno


"Nadam se da će se vratiti svom krasnom obiteljskom životu sa ženom Shaunom i malim Joshuom. Sve drugo će biti bonus. Obzirom na napredak koji ostvaruje, uvijek postoji nada da će se vratiti igranju, ali ne želimo se zalijetati. Sada se veselimo svakom novom danu u kojem napreduje."

Službeno Boltonovo priopćenje na Muambin rođendan također je rezervirano: "Fabrice Muamba nastavlja s jakim i stalnim napretkom i ostaje u jedinici intenzivne njege londonske bolnice."

Podsjećamo, igrač Boltona srušio se pred kraj prvog poluvremena četvrtfinalne utakmice FA Cupa protiv Tottenhama na White Hart Laneu i odmah je bilo vidljivo da je najgore itekako moguće. Svi su mu pritekli u pomoć: Liječničke ekipe obje momčadi, bolničari, a s tribina je na teren uletio i kardiolog Andrew Deaner, koji je na utakmici bio kao navijač, te je po nemilom događaju odmah utrčao na teren kako bi pomogao.

"Ako je ikad potrebno koristiti riječ čudo, onda je to sada"



Dva dana poslije i on je bio zaprepašten brzinom Muambinog oporavka: "Ako je ikad potrebno koristiti riječ čudo onda je to sada. Svega dva sata nakon što je došao k sebi prišao sam mu i upitao ga za ime. Odmah mi je odgovorio: Fabrice Muamba. Nakon toga sam mu rekao da sam čuo da je poprilično dobar nogometaš na što mi je odgovorio: Trudim se... Zaplakao sam", rekao je Deaner.

Prvo je upitao oca: "Jesmo izgubili od Tottenhama?"

Muamba se u prvim razgovorima najviše zanimao za rezultat utakmice na White Hart Laneu, a prvo što je upitao oca bilo je da li je Bolton izgubio od Tottenhama. Nakon što mu je otac Marcel rekao da je susret prekinut kod rezultata 1:1, Muamba je pitao zašto je sudac donio takvu odluku. "Zbog onog što se tebi dogodilo", potvrdio je sinu Marcel Muamba.

Osmijeh koji je razveselio cijeli svijet

Nakon što je prepoznao članove obitelji i počeo govoriti, gledao je isječke Boltonove pobjede nad Blackburnom, nastavio je samostalno jesti i gledati televiziju. Prije tjedan dana cijeli svijet razveselila je njegova prva fotografija nakon nesreće na kojoj se smije, a jučer je i prvi put hodao nakon subote koja ipak nije završila tragedijom.

Pročitajte više