Štico iznenadio Špacu, Hajduk spašavao bod na Poljudu

Grafika Index, Hina

HAJDUK i Zadar su na Poljudu odigrali zanimljivu, ne toliko kvalitetnu, ali ipak uzbudljivu utakmicu, koja je na kraju završila podjelom bodova. Nakon 90 minuta na semaforu je stajalo 2:2, no na kraju puno sretniji tim ishodom mogu i moraju biti domaći igrači, koji su sve do 70. minute gubili 2:0 i bili su miljama udaljeni od kakve takve igre, a Torcida je igru Hajduka ''počastila'' povicima: ''Dobit ćete batine''.
 
Izlaskom standardno veteranski raspoloženog Milevskog i ulaskom mladog i poletnog Andrije Balića, stvari su se promijenile. Hajduk je počeo igrati, stvarati šanse, a kao plod tog pritiska došli su i golovi. Najprije je smanjio Balić, a odmah potom poravnao Maglica. Ipak, za treći gol i potpuni preokret Hajduk nije imao ni snage ni znanje, a ruku na srce, s onakvih 70 minuta nogometne tragikomedije više od boda nisu ni zaslužili.
 
Katastrofalno prvo poluvrijeme Hajduka
 
Početak utakmice nije dao naslutiti što će se sve događati večeras na Poljudu. Čim je sudac Jović da znak da utakmica može početi, igrači Hajduka su jurnuli prema golu vratara Matkovića. Povratnik u momčad, Jozinović bio je najagilniji i u nepunih 5 minuta čak je četiri puta ubacio pred gol Zadrana. 
 
U šestoj minuti matna situacija za Maglicu. Prihvatio je jednu ''ničiju'' loptu, izbjegao pozornosti Vedrana Ješea, no kad je izašao pred Matkovića umjesto gola, pogodio je vratnicu. Samo minutu poslije nova velika prilika za Bijele. Mladi Vlašić se nekako othrvao Mišiću te je ubacio u peterac gdje je najviši bio maglica. Ista kombinacija viđena je prošli vikend u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive, no za razliku od tada, Maglica ovaj put ne zabija. 
 
I baš kad se očekivao gol za Hajduk, šok za navijače na Poljudu. Pušić je na centru oduzeo loptu Milevskom (koji je sve do trenutka dok nije izašao bio igrač manje za Hajduk) i krenuo u fantastičan prodor. Milovića je prošao kao da ga nema i lucidno proigrao Gabrića, koji je stajao sam i posve nečuvan za laganih, ali šokantnih 0:1.
 
Slavlje gostiju se nije ni stišalo, a na semaforu je pisalo 2:0. Vršajević je neoprezno povukao večeras odličnog Terkeša u svom kaznenom prostoru i sudac Jović pokazao je na bijelu točku, s koje je Čirjak bio neumoljiv.
 
Obrana tragikomična, vezni red nepostojeć, napad traljav, a Sušić ''glumio'' Sivonjića
 
Hajduk je bio u potpunosti grogiran i samo nesreća i neiskustvo zadarskih igrača krivi su što Bijeli već u prvih 45 minuta nisu doživjeli pravi potop. U igri Hajduka nije se znalo gdje više curi. Obrana na čelu s Milovićem i Maločom kao da se trudila u što više prilika gurnuti igrače Zadra, vezni red večeras nije bio prisutan, a Maglica je u napadu i ono malo šansi što bi se stvorilo uredno i uporno upropaštavao.
 
Kruna Hajdukove nemoći dogodila se u 39. minuti kad je Sušić promašio nemoguće. Vršajević, jedan od rijetkih koji je večeras zadovoljio, centrirao je, a lopta je preskočila golmana Matkovića i pala na nogu Sušića koji je bio na dva, tri metra od gola sam kao duh. Ipak, nesuđeno pojačanje Intera ''podsjetio'' je na Iliju Sivonjića i uspio je promašiti ono što se promašiti ne može.
 
U 42 minuti očajna obrana Bijelih pušta Pešića da neometan šutira s 16 metara, no lopta odlazi pokraj gola. S tih 2:0 za Zadar završilo je prvo poluvrijeme, a dojma smo da je hajduk još i imao dobar rezultat kako je igrao.
 
Čirjak ala Zinedine Zidane
 
Nastavak susreta nije donio ništa nova. Domaći igrači su igrali kao da oni vode 2:0, sporo, tromo, bezidejno, dok su Zadrani na svojoj polovici strpljivo čekali novi poklon i vrebali kontru. Gosti su igrali zaista dobro. Pametno i zrelo, bez panika i s puno kratkih i točnih dodavanja lako su dolazili u opasne situacije. U 56 minuti vidjeli smo potez koji se rijetko viđa na travnjacima HNL-a. Čirjak je u maniri Zidanea zavrtio Maloču kao da ga nema te je s ruba kaznenog prostora pucao, ali Kalinić je zaustavio taj šut. Par minuta nakon toga nova nevjerojatna šansa za Zadar. Već na centru je ispala cijela obrana Hajduka i Zadrani su krenuli prema Kaliniću četiri na jedan. Pešić je mogao birati kome će dodati, no bio je sebičan i Kalinić mu je to obranio. Zicer nad zicerima za 3:0!
 
Vidjevši da je vrag odnio šalu te da mu prijeti debakl neviđenih razmjera. Špaco Poklepović povlači ključni potez. Vadi iz igre neprimjetnom Milevskog i priliku daje mladom, rastrčanom i poletnom Baliću. Od tog trenutka na poljudskom travnjaku gledali smo jednu sasvim novu utakmicu. Hajduk je krenuo na sve ili ništa, stisnuli su Zadrane u vlastitih 16 metara i redale su se šanse.
 
Špacin ključan potez - mjesto nevidljivog Milevskog sjajni Balić
 
U 69. minuti Hajduk smanjuje rezultat. Lopta je bila uz aut liniju, a obrambeni igrač Zadra, umjesto da ju pusti, panično je vraća u igru, točno u noge Avdiji Vršajeviću, koji sjajno pronalazi Balića, a ovaj s deset metara zabija.
 
Gol je Hajduku dao krila i samo šest minuta nakon toga izjednačenje. Jednu dugu loptu Vršajević je na samoj gol-aut crti jedva uhvatio, a onda i centrirao, točno na glavu Maglice, koji zabija u suprotni kut i tako se iskupljuje za promašaje s početka utakmice.
 
Imao je Hajduk još 15 minuta za totalni preokret, međutim, izjednačujući pogodak kao da je zadovoljio Bijele koji do kraja utakmice ipak nisu uspjeli napraviti ništa konkretnije. Što je i pošteno jer više od ovog nisu ni zaslužili.
 
 
 
SASTAVI:
 
HAJDUK: Kalinić, Vršajević, Maloča, Milović, Jozinović, Caktaš, Mezga, Sušić, Milevskyi, Vlašić, Maglica
Klupa: Ranilović, Mikanović, Maloku, Nižić, Pejić, Vuković, Balić
 
ZADAR: Matković, Mišić, Ješe, Jerbić, Jurkić, Pušić, Banović, Gabrić, Pešić, Čirjak, Terkeš
Klupa: Gluić, Sarić, Okechukwu, Blažević, Mujan, Ikić, Vejić

Pročitajte više