Štimac: Već znam sastav za Srbiju!

Foto: Ronald Goršić / Cropix

GLAVNA vijest u Lihtenštajnu nije dolazak 8. reprezentacije svijeta. Narod alpske državice, koji broji tek 36-37 tisuća stanovnika i sedam nogometnih klubova, sprema se za svečanu proslavu nacionalnog praznika 15. kolovoza i sve je podređeno velikom slavlju. Kao uvod u najveću feštu godine poslužit će dolazak Štimčeve momčadi na prijateljsko gostovanje.

I posljednju utakmicu Hrvatska je igrala u tim krajevima, protiv Portugalaca koji su svoj najveći praznik u lipnju proslavili pobjedom 1:0. Štimac je iz tog poraza izvukao pouke, a to bi trebao pokazati u posljednjoj provjeri prije gostovanja u Beogradu. Lihtenštajn se ne može usporediti sa Srbijom, Štimac će ovaj susret iskoristiti za "galvaniziranje", ali i za testiranje nekih opcija.

Povratak u pobjedničko raspoloženje

"Tu smo radi pobjede, kako bismo se vratili u pobjedničko raspoloženje. Imamo premalo vremena, samo 48 sati, da bismo nešto konkretnije radili. Moramo paziti da se ne dogodi nešto nepredviđeno po pitanju ozljeda", rekao je Štimac dan uoči utakmice.



"Ne bih rekao da je ovo uigravanje za Srbiju, Lihtenštajn ne odgovara onome što Srbija predstavlja u nogometnom svijetu, no svaki se kandidat ima priliku nametnuti. Imam u glavi momčad za Srbiju, ukoliko ti igrači budu zdravi, u natjecateljskoj formi i standardni u klubovima. Poraz od Škotske bio je iznenađenje, ali moramo misliti na sebe", prenosi stranica Saveza.

Lihtenštajn je u kvalifikacijskoj skupini s Bosnom i Hercegovinom koja je u Vaduzu zabila čak osam golova. Bodove su tamo gubili samo Latvija i Slovačka, obje sa 1:1.

"Lihtenštajn napreduje, to je pokazao u posljednjim utakmicama. Osim Bosne i Hercegovine, nitko ih nije deklasirao u kvalifikacijama. Organizirani su kao grupa, brane se kompaktno, svim silama, a protivnika ugrožavaju protunapadom. Protiv Slovačke su često pucali prema golu. Protiv momčadi koje su osuđene na obranu uvijek je odlučujuće što ranije postići pogodak", dodao je hrvatski izbornik.

Navijači spremni za dom i pobjedu Štimčeve Hrvatske

Stručni stožer i jaka delegacija HNS-a u Lihtenštajnu su pronašli mir, daleko od problema domaćeg nogometa i neugodnih novinarskih pitanja, ali ne i od navijača koji će i ovaj put pružiti reprezentaciji potporu s tribina. Samo neka na tome i ostane...



Na tribinama u Lihtenštajnu pojavili su se i malobrojni hrvatski navijači koji su ispratili pobjedu 5:0 U21 reprezentacije. Sigurno će ih biti više u srijedu. No, ako se pojave s rekvizitima s današnje utakmice, HNS bi se opet mogao naći u problemima zbog tobožnjeg rasizma jer međunarodne organizacije i dalje ne toleriraju natpise "Za dom, spremni" (fotografija gore).

U Lihtenštajn je stigao i izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović, koji je utakmicu mlade reprezentacije pratio u društvu Zorislava Srebrića, direktora reprezentacija, i uvijek prisutnog Ante "Ustaše" Đereka. Najavljen je i dolazak predsjednika HNS-a Davora Šukera.

 

Pročitajte više