Štimac i Hrvatska osramoćeni i u Škotskoj: Potpuno potučeni idemo u play off

 Foto: Getty Images, HNS, Index 

KATASTROFALNA Hrvatska nije uspjela pobijediti niti u četvrtoj utakmici u nizu! Osramoćeni napuštaju Škotsku s porazom 2:0. Vrijeme je za temeljite promjene. Štimac i njegovi gazde u godinu dana doveli hrvatsku reprezentaciju do neprepoznatljivosti. Moraju odustati. I neki igrači možda bi trebali. Za tu će analizu biti više vremena, potučenu Hrvatsku u ponedjeljak čeka ždrijeb za play off u kojem će biti nositelj, a može igrati protiv Francuske, Švedske, Rumunjske i Islanda. S ovakvom igrom nikoga od njih, međutim, ne može pobijediti... 

Nikada u povijesti, u nijednom kvalifikacijskom ciklusu reprezenatcija nije četiri utakmice bila bez pobjede. Bilanca Igora Štimca je povijesna sramota.

Večeras u Škotskoj, u najbitnijoj utakmici kvalifikacija, "treningu" za baraž koji jednostavno nije smio izgubiti, Štimac je doživio novi udar. Hrvatska je opet igrala 15 minuta, do kraja prvog poluvremena Škoti su se poigravali sa Štimčevom obranom, ponovo vraćenoj u formaciju četvorice u liniji. Ništa se bitno u igri Hrvatske nije promijenilo s ovom izmjenom. Prvi pogodak primili smo u 28. minuti, zabio nam je kao i u Zagrebu Snodgrass, koji je pokraj hrvatskih igrača izgledao kao najbolji napadač svijeta. Hrvatska je izgubila loptu tamo gdje ne smije, ali to uporno radi. Na škotskoj polovici, bočno je krenula njihova kontra, na lijevoj strani Modrić nije uspio ispratiti Mulgrewa koji je ubacio, a Snodgrass je sjajnim skokom bez puno muke preskočio Lovrena i zabio. Već u sljedećoj minuti, nova greška hrvatske obrane, a ovaj put Snodgrass uz pomoć Pletikose gađa stativu.

U drugom poluvremenu Škotska je pala, ali Hrvatska to nije uspjela iskoristiti. Najbolju je šansu imao u 65. minuti Eduardo koji je zamijenio Kalinića, ali driblingom je otišao previše u stranu i nije uspio prebaciti vratara McGregora. Štimac je opet mijenjao, uveo je Perišića i Jelavića, ali primili smo novi pogodak. I to kakav! Vida je skrivo jedanaesterac na Anyai, Pletikosa obranio Bannanu, ali nitko nije pokrio Naismitha koji je zabio iz odbijanca.

Čak ni Štimac nije imao opravdanje za takvo ponašanje svojih igrača, o čijim odnosima dovoljno govori činjenica da su se umalo potukli nakon Vidinog prekršaja za jedanaesterac....

ŠKOTSKA - HRVATSKA   2:0 

POČETNI SASTAVI:

Škotska: McGregor - Hutton, Hanley, Martin, Mulgrew - Anya, Bannan, Brown, Morrison - Naismith, Snodgrass

Hrvatska: Pletikosa, Vida, Ćorluka, Strinić - Srna, Vukojević, Modrić, Kranjčar - Mandžukić, Kalinić 

Tijek susreta:

81' Izlazi Mandžukić, a ušao je Jelavić. 

73' Vida je skrivio penal na Anyau, Pletikosa brani Bannanu ali nitko nije ispratio Naismitha koji zabija za 2:0. Nevjerojatno, ne možemo se spasiti niti nakon obranjenog penala, odnos igrača koji nema opravdanja. 

70' Izlazi Kranjčar, ulazi Perišić. 

65' Najbolja šansa Hrvatske, krasna lopta Kranjčara, Eduardo ide sam McGregora, ali u dirblingu je otišao preširoko i pogodio je vanjski dio mreže....

58' Slobodnjak za Hrvatsku nakon faula na Modriću. Srna udara s više od 25 metara i pogađa živi zid. Korner za Hrvatsku, Eduardo ulazi, izlazi Kalinić. 

56' Karton za Morrisona zbog prekršaja na Kaliniću. 

47' Pokušao je Bannan iz slobodnjaka, nema opasnosti, lopta ide preko gola.

46' Krenulo je drugo poluvrijeme, Štimac zagrijava Ademija, Dudua i Pivarića.

45' Kraj poluvremena, Škoti su se poigrali s hrvatskom obranom. Katastrofa. 

40' Srna je upotrebljivo centrirao, Mandžukić se ne snalazi ispred gola, McGregor opet nema posla, a Hrvatska nema igru. 

30' Nevjerojatno, stativa Škotske! Nevjerojatno je kako se ponaša naša obrana. Ponovo Snodgrass, izgleda uz naše igrače kao najbolji napadač svijeta. Prizemno je pucao, Pletikosa je skrenuo loptu koja je pogodila lijevu stativu.... 

28' GOOOL za Škotsku, ponovo sam je zabio Snodgrass! Izgubili smo loptu na polovici Škotske na boku, krenula je kontra po lijevoj strani, Modrić nije spratio Mulgrewa koji je ubacio, a Snodgrass je lagano nadskočio Lovrena i zabio!!! 

23' Najveća šansa Hrvatske nakon greške obrane Škotske. Lopta je kod Mandžukića koji se rješava jednog braniča, ali prije udarca, ispriječio mu se drugi.

15' Hrvatska igra vrlo oprezno, Štimac je od igrača najviše zahtijevao da se suzdrže od grešaka. 

13' Prva prijetnja Škotske, Ćorluka je dobro uklizao i spriječio udarac s vrha šesnaesterca, odbijena lopta dolazi Naismithu, ali on je šalje poviše gola. 

12' Kalinić nije stigao na ubačaj Srne.

5' Prva prijetnja Hrvatske nakon lijepe varke Nike Kranjčara, koji je zavrtio jednog Škota, ali je Kalinić s 20 metara pucao pored lijeve stative. 

5' Hrvatski navijači dobro se čuju na Hampden Parku. Pljušte uvrede protiv HNS-a. 

3' Evo kako večeras luduju komentatori iz BiH! 

2' Pokušaj Kalinića, prošao je dva igrača, ali nije uspio prebaciti loptu u sredinu šesnaesterca za Mandžukića. 

1' Armenija vodi protiv Italije, ali i Danska protiv Malte 4:0, pa nam upad u play off nije upitan.

0' Delirij u BIH, plasirali su se na Svjetsko prvenstvo! Feštu u Litvi i gradovima BiH pratite na Indexu. 

0' Na Hampden parku, gdje Škoti još nemaju pobjedu u ovim kvalifikacijama, trenutno se izvode nacionalne himne. 

0' Iz Zagreba poruku Štimcu i igračima šalje Šimunić: "Moramo stvarati više šansi i vratiti se jednostavnoj igri" 

0' Davor Šuker uoči utakmice kaže da zna kako bi riješio problem reprezentacije: "Da sam na terenu zabio bih gol"

0' Štimac se vratio sustavu 4-4-2 te - Ognjena Vukojeviću koji igra na mjestu zadnjeg veznog. Stožer se nije odlučio za čuvanje igrača sa žutim kartonima. 

Igrači su u Glasgowu, čini se, dobro raspoloženi, vidjet ćemo hoće li se to promijeniti nakon utakmice... Škoti se neće predati, a Hrvatsku ovaj put to ne bi trebalo iznenaditi. 

 

>>> Pratite rasplet kvalifikacija za SP uživo! 

>>> Bitka se vodi i među najboljim stijelcima kvalifikacija

>>> Evo utjehe ako ne odemo u Brazil 

EVO SASTAVA ZA UTAKMICU ŠKOTSKA _ HRVATSKA 

UOČI UTAKMICE:

Naizgled, susret je riješen bilo kakvog imperativa jer su Štimčevi puleni, zahvaljujući izjednačujućem golu Alberta Aquilanija u Kopenhagenu, praktički osigurali plasman u dodatne kvalifikacije.

Samo u slučaju da Armenija svladala Italiju, a susreti Bugarska - Češka, Malta - Danska završe remijem, poraz u Glasgowu značio bi i konačan oproštaj od Brazila. Kako je ovakav rasplet malo vjerojatan, izbornik Hrvatske već je najavio da će utakmicu iskoristiti za eksperimente.

Ovakva najava djeluje uistinu bizarno u trenucima kada hrvatska reprezentacija ne zna za pobjedu u kvalifikacijama od trećeg mjeseca. Nije zanemarivo ni što gotovo svi nogometni i ini stručnjaci ističu kako je pobjeda na Hampden Parku imperativ, jedino rješenje za vratiti poljuljano samopouzdanje uoči baraža.

Modrić, Kranjčar, Jelavić i Vukojević moraju se čuvati kartona

"Imamo priliku eksperimentirati, no nećemo podcijeniti protivnika, pogotovo ne onoga koji nas je pobijedio u Zagrebu. Sastav neću otkrivati, a onaj koji istrči bit će najbolji, za ovaj trenutak. Moramo vratiti samopouzdanje", rekao je Štimac u najavi susreta.

"Moramo se promijeniti i prestati žaliti sami sebe. Ostavite se snookera i gledanja tv-a, te počnite trenirati duže. Samo tako možete postati bolji nogometaši. Rad, rad i samo rad. Trenirajte više s loptom i postat ćete bolji, trenirajte jače postat ćete bolji. Jednostavno je", poručio je Strachan svojim igračima.

Ipak, realan je problem žutih kartona. Naime, četiri hrvatska nogometaša imaju javnu opomenu (Modrić, Kranjčar, Jelavić i Vukojević), a svaki sljedeći značio bi za njih propuštanje prve utakmice dodatnih kvalifikacija. Glavni sudac susreta Rumunj Ovidiu Hategan vrlo je lagan na kartonima, tako da treba biti oprezan.

Vjerojatni sastav Škotske: McCgregor, Hutton, Hanley, Martin, Wallace, Anya, Bannan, Brown, Morisson, Naismith, Snodgrass

Vjerojatni sastav Hrvatske: Pletikosa, Strinić, Lovren, Schifo, Vida,  Kranjčar, Modrić, Vukojević, Srna, Mandžukić (Eduardo), Olić

> Nova škotska enigma: Niti jedan od četiri hrvatska izbornika nije uspio pobijediti Tartan Army

> Evo kako Štimac može spasiti brod koji tone


> Štimac otkrio razlog loših rezultata: Pokušavam promijeniti neke stvari iz Bilićeve ere


> Srna: Šanse za odlazak u Brazil su 50-50

> Modriću, čuvaj se kartona: Luka predvodi četvorku koja sa žutim protiv Škotske, propušta prvu utakmicu play-offa

> Kapetan Škotske i Celtica: Protiv Hrvatske želim voditi reprezentaciju do prve domaće pobjede u dvije godine

> Škotski izbornik se nasmijao na Štimčev dolazak "na trening": "Igor je dobar dečko, neka priča što hoće"

> Pletikosi dosta šokova: "U nama se probudio inat, znat ćemo reagirati!"

> Štimac: Želim Francusku u dodatnim kvalifikacijama!

> Carstvo za golgetera

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.