Šuker: Mađari su nam ponudili stadione za Modrića i Rakitića

Foto: Drago Sopta/HNS, Hina

NA DANAŠNJOJ skupštini Hrvatskog nogometnog saveza Zdravko Mamić je ponovo ukrao šou, ali priliku za govor dobio je i njegov službeni predsjednik Davor Šuker.

> Mamić na Skupštini HNS-a: Sa Šukerom sam spavao u krevetu, a zbog nogometa ću zaratiti i s mojim HDZ-om

Bila je to prva Skupština HNS-a kojom je predsjedavao novi član Izvršnog odbora UEFA-e. Šuker se tom prilikom osvrnuo na nogometnu infrastrukturu, ali i na posljednju kaznu UEFA-e Hrvatskoj zbog "rasizma" na tribinama.

"Iza nas je bogata godina za naše reprezentacije. Uspjesi naših reprezentacija posljedica su dobrog rada u klubovima i uspješnog vođenja reprezentacija. Iza nas je i puno drugih projekata na koje možemo biti ponosni i ostvareni su dobri rezultati i u drugim djelatnostima. Financijsko poslovanje u 2014. godini bilo je vrlo uspješno, ostvaren je višak prihoda nad rashodima, što će omogućiti kvalitetno poslovanje Saveza i u 2015. godini", istaknuo je Šuker.

Prihodi u 2014. godini bili su 164.743.167,57 kune, a rashodi 144.961.441,93 kune, što znači da je HNS-u ostalo 19.781.725,64 kuna. Za 2015. planirani su rashodi 140 milijuna kuna, a prihodi 105 milijuna kuna, za sljedeću godinu HNS je najavio minus od 35 milijuna kuna.

HNS ne odustaje od kampa u Zagrebu"

Na Skupštini je posebna pažnja posvećena i temi stadiona, a Šuker je dao primjer mađarskog modela izgradnje nogometne infrastrukture.

"Uvijek smo imali dobre odnose s Mađarskom, a s infrastrukturom sam se upoznao tijekom lobiranja za Izvršni odbor Uefe. U šali, Mađari su ponudili nama stadione u zamjenu za Modrića i Rakitića, no ozbiljno govoreći, došli smo do zaključka da će tehnički direktor Jozak posjetiti Mađarsku i održati sastanke, a mene je i mađarski premijer pozvao na odigravanje prijateljske utakmice", dodao je.


Izgradnja nacionalnog nogometnog centra u Hrvatskoj još je uvijek aktualna. Osim zagrebačkih Svetica, HNS-u se nude deseci lokacija, a najaktualnije su ponude Velike Gorice, Siska i Daruvara.

"HNS-u je prva opcija da nogometni centar bude u Zagrebu. Ne želimo zatvoriti niti jedna vrata, no znamo koliko sredstava imamo i koliko možemo izgraditi. Na naš prvi prijedlog na Sveticama dodani su i popratni sadržaji, a najžalosnije je da smo već dugo vremena blokirani s ovime i nismo mogli uzimati sredstva za daljnje projekte. HNS svima može pomoći namjenski, ali nismo građevinska tvrtka", naglasio je Šuker.

Šuker u srijedu u UEFA-i moli za milost prema HNS-u

UEFA je Hrvatsku kaznila igranjem pred praznim tribinama u kvalifikacijskom dvoboju protiv Italije 12. lipnja, a utakmica će se igrati u Splitu, odlučio je Savez nedavno na Plitvicama.

"Imam sastanak u UEFA-i u srijedu. Volio bih da se odluka promijeni, ali bit će vrlo teško. Već sam razgovarao s nekim ljudima u UEFA-i i moramo shvatiti da smo napravili atomsku bombu, a huligansku manjinu moramo izbaciti iz sporta. Moramo slijediti preporuke Vijeća Europe", prokomentirao je predsjednik HNS-a.

Zanimljive su i brojke koje su predstavnici hrvatskog nogometa morali uplatiti na račun Uefe za razne kazne zbog huliganskog ponašanja navijača. U posljednjih sedam godina klubovi i HNS su platili ukupno 2,1 milijuna eura; najviše Hajduk 721.000 eura, Dinamo 675.000, HNS 421.000, a Rijeka 285.000 eura.

Pročitajte više