Šuker: Šuška se da se na Maksimiru sprema tučnjava

Foto: Hina, fotomontaža/Index

HRVATSKA u subotu igra protiv Norveške u sklopu kvalifikacija za odlazak na Euro 2016. HNS se pohvalio kako je do sada prodano oko 19 tisuća ulaznica za okršaj na Maksimiru, ali alarm ne prestaje zvoniti u prostorijama krovne kuće hrvatskog nogometa. Da se nešto događa dao je naslutiti Niko Kovač koji se na presici prisjetio riječi Kolinde Grabar Kitarović.

>Bozanić u zamjenu za kamp na Sveticama traži tri nove crkve!

>Kovač: Kao što Kolinda kaže, pokažimo sutra odgovornost prema Hrvatskoj

>Šator na Maksimiru, Hrvatska konačno rasprodana

"Kao što je naša predsjednica rekla, svi mi koji predstavljamo Hrvatsku moramo pokazati odgovornost prema državi. Nadam se da će atmosfera biti prava, a tu mislim samo navijanje, ne i neke druge stvari", rekao je Kovač, koji pod svaku cijenu želi izbjeći scene sa San Sira.

Neredi na Maksimiru?

Novoizabrani ministar vlade Michela Platinija, Davor Šuker, strahuje da će u subotu doći do nereda na Maksimiru.

"Već sad se nešto šuška i priča da bi se neke frakcije mogle potući na Sjeveru ili negdje na stadionu i to me zabrinjava kao prvog čovjeka hrvatskog nogometa. Znate da smo već dobili žuti karton na San Siru, a zamislite da protiv Italije moramo igrati pred praznim tribinama", zabrinuto će Šuker.


"Nama preostaje borba sa svim devijacijama u nogometu", nadodao je.

"Zna se gdje je mjesto huliganima"

HNS je zbog divljanja hrvatskih navijača u Italiji morao zatvoriti dio tribine na utakmici protiv Norveške, a na račun UEFA-e uplaćeno je 80 tisuća eura kazne.

"Svi moramo raditi preventivno. Zahvalio bih se policiji koja uvijek odradi svoj posao. Moj dragi predsjednik, Michel Platini najavio je da sve zemlje moraju raditi na način da se svi huligani maknu sa stadiona. Zna se gdje oni trebaju biti i zna se tko to treba raditi", kaže Šuker.

"Hrvatska je favorit skupine, ali..."

Što se tiče utakmice protiv Norveške, Šuker upozorava:

"Mi smo favoriti, ali oni ne pobjeđuju uvijek", upozorio je.

"Mi smo favoriti skupine, ali samo na papiru i to ništa ne znači. Biti favorit znači pobijediti, uzeti tri boda. Borba će biti između Norveške, Italije i Hrvatske za prva dva mjesta, a ja se nadam da ćemo mi kao prvi proći ciljem", nada se Šuker.

Dobra generacija

Robert Prosinečki poručio je iz Azerbajdžana kako Hrvatska u Francuskoj može na krov Europe.

"Imamo mi dobru generaciju, ali do tog uspjeha treba prvo doći prvo preko Norveške pa Italije. Zašto da sad pričamo o tome što će biti u skoroj budućnosti. Prioritet su odlasci na svjetska i europska prvenstva svih naših selekcija", smatra Šuker, koji će uskoro okupiti svoju ekipu iz HNS-a kako bi uskladili planove za budućnost.


"Moramo si dati vremena da napravimo procjenu onoga što smo do sada napravili i za desetak dana imat ćemo skup na Plitvicama na koji će doći svi koji nešto znače u našem nogometu. Tu ćemo razgovarati i promišljati o nogometu, stvoriti planove. Isto tako, moramo vidjeti koje su nam mane, a koje su nam prednosti", rekao je Šuker.

Kamp u Dalmaciji...

Mnogi smatraju da je Šukerov ulazak u Izvršni odbor UEFA-e sjajna stvar za hrvatski nogomet.

"UEFA je najbogatiji nogometni savez na svijetu, ali to ne znači da će novac davati šakom i kapom. Za sve moraju postojati planovi, a tek onda je na redu UEFA koja onda odobrava sredstva", poručio je Šuker.

"Namjenska sredstva moraš dobro isplanirati. Nitko na svijetu danas ne daje novac na lijepe oči, sve to treba odraditi papirnato. Dobar primjer su sredstva koje smo dali za kamp u Rujevici u Primorsko-goranskoj županiji. Sutra će biti i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a gdje će oni napraviti kamp to je onda u njihovoj nadležnosti, naša je obveza samo da pomognemo", najavio je Šuker.

"Mi nismo građevinska firma, mi možemo pomoći, ali država mora brinuti o infrastrukturi i stadionima", naglasio je Šuker.


"Ono što je napravljeno u košarci i rukometu, slično želimo i mi. Ne želimo da se o tome misli da su to samo troškovi. Nogomet je dobitak, svi plaćaju PDV, svi koji dolaze na utakmice plaćaju spavanje, troše - i to je zarada. Molim ih samo da i to stave u tu stavku, jer to nije samo trošak", poručio je.

O slučaju Zagreb: "Neka Skupština kaže svoje"

Kad smo kod kampova, Bozanić je poručio da se kamp u zagrebačkim Sveticama može graditi, ali samo u zamjenu za tri zemljišta na kojima bi se gradile nove crkve.

"Pustimo da prvo Skupština kaže svoje, a onda ćemo mi imati završnu riječ. Mi sredstva imamo, ali moramo pričekati mišljenje gradske Skupštine", rekao je Šuker.

 

Pročitajte više