Šurjak otvoreno: Mamić nije kriv što Hajduk do nogu potuče najgora momčad lige!

Foto: Index 

NEMOĆ, apatija, pljačke, poniženja i besparica. I tako iz kola u kolo, iz godine u godinu. Problemi Hajduka puno su dublji od nedosuđenog penala protiv Istre. Bivši Hajdukovi dužnosnici već godinama uspješno izbjegavaju na splitskom sudu izreći istinu o malverzacijama u klubu koji se nikada nije oporavio od njihove vladavine. Neki od njih, poput Nadana Vidoševića, su i pomilovani, kao nekad i sam klub, kojem su oprošteni golemi dugovi. Zbog Hajduka je Sanaderova vlada ekskluzivno pisala nove zakone, pa je klub i preoblikovan, ali prilično je jasno da to preoblikovanje nije ništa drugo nego odgoda bankrota. Kada zagusti, Hajduk se spašava kreditima i gradskom blagajnom. Ivica Šurjak za Index analizira stvarne probleme Hajduka. 

"Ovaj Hajduk nema veze s nekadašnjim Hajdukom. I Hajdukom u moje vrijeme, i Hajdukom u godinama kad je igrala moja generacija i Hajdukom u godinama nakon moje generacije. Ovaj Hajduk je samo zadržao ime i osim tog imena nije ostalo gotovo ništa. Danas po Splitu mnogi pričaju pokralo nas je tu, pokralo nas je tamo, ovo nema više smisla, kako mi možemo nekoga pobijediti, ako nas stalno kradu. Jest, slažem se. To što suci koje je Mamić, a tko drugi, doveo da sude Hajduku je tužno, no zapitajmo se malo je li baš samo u tome problem.

Hajduku se ne sudi penal protiv Istre i odmah se šalju ovakva i onakva priopćenja, a nitko se ne pita jesmo li mi toj Istri na Poljudu trebali zabiti nekoliko komada. Da, jesmo. Hajduk bi to trebao moći i onda nitko ne bi brinuo neki nedosuđeni penal. Prava istina leži u činjenici da ova momčad Hajduka više ne može pobijediti nikoga. 

Da, ali zbog čega? Pa nije li Hajduk klub silne tradicije koji je osvajao i duple krune i igrao četvrtfinale Lige prvaka? Ima li nade da budućnost Hajduka neće biti samo dovođenje trećerazrednih igrača iz raznih nogometno egzotičnih zemalja?

"Oprostite, ali to nije pitanje za mene. To je pitanje za ljude iz kluba, iz struke. Ja sam baš radi takvih stvari otišao iz kluba.

U redu, ali baš zato što ste legenda kluba, a trenutno ne obnašate nikakvu funkciju u hrvatskom nogometu, ako kažete svoje mišljenje vas neće pogoditi nikakve sankcije za razliku od nekih drugih, ne moramo ih imenovati. Hajduk je sad u situaciji da ni djeca iz toliko opjevanog dalmatinskog bazena više ne žele igrati za Hajduk.

"Istina, vremena su se promijenila. Još do nedavno, dok sam ja radio u klubu i kada je Mamić već preuzeo sve konce hrvatskog nogometa, trudili smo se koliko smo mogli. Doveli bi igrače koje smo si mogli priuštiti, a koji su ipak kvalitetom bili dostojni Hajduka. Borili bi se za prvaka, osvojili bi koji kup. I tu nekako priča završava. Meni je iskreno žao današnjeg Hajduka. Ja znam koliko je njima teško. Love nema, a kad nema love onda ne možete ništa, a kamoli voditi klub koji bi se trebao suprotstaviti Dinamu i Mamiću. To je osnovni problem u kojem se Hajduk nalazi. A ovo "pokralo nas je"...  Ma znam ja da nas je pokralo. Mi smo lani gubili 4:1 od Dragovoljca, 3:0 od Belupa, 5:0 od Dinama… Nije nas baš svaki put toliko pokralo da nas tako pregaze. O takvim stvarima bi trebali razgovarati. To su zapravo osnovni problemi koje Hajduk treba riješiti, a ne vječno se vaditi na suce"

"I u moje vrijeme su nas krali. Pa što vi mislite kako je bilo doći u Beograd, Banja Luku ili Skopje? Pa tamo bi bio sretan i da živu glavu izvučeš, a kamoli da bod uzmeš. I naravno da je bilo krađe, ali mi smo imali kvalitetu, pa smo mogli usred Beograda Partizanu uvaliti šest komada i osvajati duple krune u onako jakoj ligi"

Hajduk je 90-ih osvajao duple krune i igrao četvrtfinale Lige prvaka. Imao je moć, imao je novac, dan danas ima podršku Torcide i navijače širom Hrvatske.Što se s Hajdukom u tih nekoliko godina dogodilo da jedan Mamić uspije toliko poniziti jedan takav klub s takvom tradicijom? Je li baš Mamić kriv za sve?

"Slušajte, Mamić radi svoj posao i njega zanima samo da Dinamo bude vječni prvak, A to što je zbog toga uništio hrvatski nogomet, uopće ga ne zanima. Budimo realni, i mi smo mu to na neki način dopustili. Mamić nas je sve progutao i to je činjenica. Hajduk više ne može biti prvi, a mene jedino to zanima i zbog toga sam otišao. Ako neću biti prvi, neću se ni baviti tim poslom, odlazim iz Hajduka i prepuštam mjesto drugome. Hajduk je za mene sve, Hajduk je za mene svetinja, i ako vidim da nisam uspio, odlazim. Da se razumijemo, i ova uprava pokušava sve za dobro Hajduka, bori se koliko može protiv nepravde, al naglašavam, nije samo to problem. Ono što najviše boli svakog pravog navijača Hajduka je da Hajduk danas ništa ne obećava. Nemoćni su. Nije problem u Dinamu. Ovaj Hajduk ne može dobiti ni Belupo, ni Istru, a to već više nije problem za mene niti ja imam pravo nešto o tome reći. To je stvar struke , to je pitanje za onoga tko je vršio selekciju igrača i za onoga tko ih je dovodio"

"Nije problem ni u Dinamu ni u nedosuđenom penalu protiv Istre. Problem je što se protiv te Istre ne vodi 3:0 i tada nitko živ ne bi pričao o tom penalu. Mi kod Belupa gubimo 3:0 i onda se poslije uhvatimo detalja iz 92. minute zbog kojeg je Tudor dobio crveni karton. I onda se danima samo o tome priča,a ne o tome da nas je najgora ekipa u ligi potukla do nogu. Daj mi analiziraj utakmicu prijatelju, a ne da ja moram danima slušati kako si se ti karao sa sucem. I onda, ono što je najtužnije, mi tu godinu proglašavamo uspješnom. Treći si u prvenstvu, Dinamo ti zabije 5 komada u kupu, Dila Gori te izbacila iz Europe prije nego je Europa i počela, a sezona se proglašava uspješnom"

"Zavaravamo sami sebe. Okrenimo se istini, sagledajmo pravo stanje stvari, analizirajmo gdje je sada Hajduk, u kakvim je problemima i pokušajmo to riješiti, a ostavimo se Mamića i sudaca, tu ionako ne možemo ništa. Jedino tako možemo ići naprijed. Hajduk je u puno utakmica bio oštećen, ma pokraden, i vjerojatno će tako biti i dalje. I to je sramota, ali nemojmo da nam samo to bude isprika. Jer ako to bude tako, onda bojim se, Hajduku nema pomoći"

Pročitajte više