Sušićevih jedanaest za Argentinu

Montaža: Index

SAFET SUŠIĆ, izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, složio je momčad za Argentinu, prvog suparnika bh. reprezentacije u povijesti na Svjetskom prvenstvu.

Na treninzima u Brazilu Sušić uigrava momčad u formaciji 4-5-1. To je nova formacija bosanskohercegovačke reprezentacije nakon serije loših utakmica bez zadnjeg veznog u 4-4-2 sustavu.

Na golu je, naravno, Asmir Begović. Desnu stranu obrane držat će Mensur Mujdža, koji se oporavio od ozljede, ali još uvijek ne ulazi u duele sa 100 posto. Na drugoj strani, pomalo iznenađujuće, Sušić se odlučio za Sejada Salihovića. Nogometaš Hoffenheima se i ne snalazi najbolje kao lijevi bek, budući da mu je prava pozicija u veznom redu. Bosni i Hercegovini bi mogao nedostajati Ervin Zukanović, branič belgijskog Genta koji je bolje od Salihovića mogao pokriti poziciju lijevog bočnog, ali ga u Brazilu neće biti zbog izjava o Savezu.

Mogući problem je neuigranost Kolašinca i Spahića

Stoperski par činit će najbolji defenzivci u bh. reprezentaciji Sead Kolašinac i Emir Spahić. Problem može predstavljati to što su braniči Schalkea i Bayera zajedno odigrali samo 45 minuta u posljednjoj prijateljskoj utakmici koju je BiH dobila protiv Meksika s 1:0. Partner Spahiću u Brazilu je trebao biti Ermin Bičakčić, ali nogometaš Hoffenheima još uvijek nije potpuno spreman, pa će zbog toga Kolašinac s lijevog boka preseliti u sredinu obrane gdje rijetko igra.

Zadnji vezni i jedan od najbitnijih nogometaša BiH u ovoj formaciji je Muhamed Bešić. Nogometaš Ferencvaroša dugo je čekao na Sušićev poziv, a kada ga je konačno dobio, sjajno je iskoristio priliku. U pripremnim utakmicama oduševio je Sušića i sebi osigurao mjesto od prve minute u povijesnoj utakmici. 

Hajrović i Lulić pomažu bekovima i prijete Romeru

Ispred Bešića po desnoj strani igrat će Izet Hajrović, nogometaš koji je golom u Slovačkoj odveo BiH na Svjetsko prvenstvo. Hajrović će dalekometnim udarcima prijetiti argentinskom vrataru Romeru, ali će imati i puno više defenzivnih zadataka, te će pomagati Mujdži.

Na drugoj strani Salihoviću će pomoći Senad Lulić, najbrži nogometaš momčadi od kojeg se očekuje da svojom brzinom unese nemir u argentinsku obranu, ali i zatvori napade Argentinaca.

Pjanić i Misimović iza Džeke

Igru bosanskohercegovačke momčadi vodit će Miralem Pjanić i Zvjezdan Misimović. Sušić je tako ipak odlučio spojiti ovu dvojicu majstora unatoč njihovim nedostacima koji se ogledaju u nedostatku brzine i obavljanju defenzivnih zadataka. Izbornik bh. reprezentacije očekuje kako bi njih dvojica jednim potezom mogli odlučiti utakmicu, prije svega iz prekida. Pjanić je zadužen za slobodnjake, a Misimović za ubačaje budući da se odlično razumije s bivšim suigračem iz Wolfsburga Edinom Džekom.

Upravo će Džeko, najbolji strijelac u povijesti BiH, biti najveća opasnost za Argentince. Igrat će kao jedini napadač nakon što je iz momčadi ispao Vedad Ibišević, koji se posljednjih mjeseci nije naigrao u Stuttgartu.

Konačno je Sušić, nakon što je njegova momčad dobila samo jednu od 14 utakmica protiv jakih reprezentacija, shvatio da se ne može uvijek igrati napadački. Promjenom formacije mjesto u prvih jedanaest izgubio je Ibišević, a reprezentacija je u Bešiću dobila trkača i nogometaša koji zaustavlja suparničke napade.

BiH mora iskoristiti savršen ždrijeb

Međutim, nakon Argentine je moguć povratak na staru formaciju i povratak Ibiševića u prvih jedanaest. Nigerijci i Iranci nisu reprezentacije od kojih BiH treba strahovati i Sušić bi ih trebao napasti, pogotovo u slučaju negativnog rezultata iz prve utakmice.

BiH, jedini debitant na ovom Svjetskom prvenstvu, ima sjajan ždrijeb i ogromnu priliku da ode daleko u Brazilu. Osim što je dobila najlakšu skupinu na Svjetskom prvenstvu, BiH ima i najlakše suparnike u osmini finala jer se križa sa skupinom u kojoj su Francuska bez najboljih igrača Riberyja i Nasrija, Švicarska kao momčad iz drugog europskog razreda i Ekvador kao najlakši južnoamerički suparnik.

Pročitajte više