Svaka čast Slavene, svaka čast Hrvatska!

SLAVEN BILIĆ napravio je sve što je mogao. Poduplao je bokove, zatvorio sredinu terena, sjajno izvukavši potrebnu agresiju igrača, a ostalo mu je samo čekati da eventualno premorenim španjolskim igračima ponestane snage. Napravio je logične i pravovremene izmjene i u nekakvom dizertacijskom smislu, zaista je šteta da njegov plan nije donio ploda i dobio zasluženi aplauz.

> I Španjolci priznaju: Stark nam je oprostio dva jedanaesterca!

> Bilićeva (posljednja) presica: Nikada u životu neću biti ovako ponosan 

> Pad s mozgom i mudima: Španjolci pobijedili uz sudački poguranac!

> "Playmaker" Pletikosa i neprelazni Čarli i Šifo

> Je li Platini u pravu? Hrvatski navijači ponovno bacali baklje na teren

> Balotelli rezervirao hotel u Kijevu, Hrvatska i Španjolska bez otrovnih radnji

> Tko je sudac koji je izbacio Hrvatsku s Europskog prvenstva?

Bilićeva defenzivna ekspertiza imala samo jednu manu

Izrazita agresivnost i uspostava kakve-takve pas igre osnova su kvalitetnog otpora Španjolskoj, a u prvoj četvrtini utakmice hrvatski nogometaši sjajno su odradili tek prvu stavku. Očigledna impresioniranost protivnikom pa i strah rezultirali su paničnim nabijanjem lopte, a Del Bosqueova momčad imala je nevjerojatnih 77 posto posjeda lopte. U nastavku poluvremena situacija se djelomično popravila, međutim postalo je jasno kako Bilićeva defenzivna varijanta ima jednu veliku manu - ukoliko bi i bljesnuo kakav kontranapad po krilu preko Pranjića ili Srne, nije bilo nikoga u sredini tko bi ispratio akciju pa bi sve završilo uzaludnim pokušajima solo prodora.

Sjajno izdanje inače nesigurne hrvatske obrane

Prvo poluvrijeme bilo je jedno od najboljih defenzivnih izdanja hrvatske reprezentacije u povijesti, a sve pohvale idu kako obrani tako i veznom redu koji je napravio lavovski dio posla u klinču s ponajboljim playmakerima svijeta. Tako je Vida  nakon početne nervoze stisnuo zube i dobro zatvorio Iniestu i Albu, dok je Strinić od samog početka plijenio agresivnošću. Ćorluka je bio standardno dobar, a Schildenfeld pokazao na trenutke za njega rijetko viđenu smirenost i pravovremenost. U dvije izrazito opasne situacije u kreaciji Silve i Torresa, izvrsnim je uklizavanjem, odnosno građenjem spasio Hrvatsku od velike neugodnosti.

Modrić i Rakitić sjajno odrađivali defenzivu u sredini terena

Iako u ofenzivnom smislu - organiziranje konkurentne pass igre, nisu baš radili ono što je Bilić od njih zahtijevao, Modrić i Rakitić iskazali su zavidnu količinu trke i požrtvovnosti. Za njih izgubljene lopte nije bilo i upravo je ovaj dvojac potpomognut Ognjenom Vukojević glavni razlog što prema Torresu nisu stizale nešto opasnije i okomitije lopte. Iako do poluvremena sasvim nekonkretna, dominacija Španjolaca sredinom terena bila je strahovita. 69 posto posjeda lopte i čak 368 točnih dodavanja naspram hrvatskih 89.

Rakitić natjerao Del Bosquea da izvadi jedinog napadača

U drugom poluvremenu vezivni obruč Španjolaca ponešto je popustio, a hrvatski nogometaši nešto lakše organizirali kontranapade. U 58. minuti Hrvatska je imala najbolju priliku na utakmici, a čudesna Casillasova reakcija na Rakitićev udarac glavom s pet metara natjerala je Del Bosquea da uz zvižduke 40 tisuća navijača izlaskom Torresa zatvori momčad. Jesus Navas otišao je na lijevu stranu, a David Silva naprijed u Del Bosqueovom taktičkom idealu, 4-6-0. Bilić je odgovorio 25 minuta prije kraja očekivanim uvođenjem Jelavića i Perišića. Mandžukić je prešao na desni bok, a lijevo krilo postalo je poligon za brza utrčavanja Ivana Perišića.

Navasov šlag na Starkovoj torti

Deset minuta prije kraja ušao je i Da Silva, a uslijedila je igra živaca i suca Wolfganga Starka. Španjolci su bili već  podosta umorni, ali i dalje dominanti, a prilike Bilićeve momčad bile su sve češće. Nažalost po hrvatske navijače nije išlo, njemački sudac ostao je nijem u dvije ključne situacije i bilo je samo pitanje kada će Del Bosqueova momčadi iskoristiti prazninu iza leđa veznog reda. Egzekutor je bio Jesus Navas, a realno mogao je biti bilo tko. Ako postoji iti jedna zamjerka hrvatskim nogometašima, onda je to da u posljednjim minutama utakmice nisu smjeli nabijati loptu u zrak i poklanjati je Španjolcima već brzim dodavanjima pokušati organizirati prodor po krilima; međutim to su zaista minorni detalji koji ni u kom slučaju ne umanjuju predstavu na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini. Bravo Hrvatska, bravo Slavene!

Pročitajte više