Svi Suarezovi grijesi

Foto: Hina

NEKIMA su njegove devijacije u ponašanju pravo osvježenje, dok je za druge cirkusant, budala i iritantna ličnost koja predstavlja sve ono loše u svijetu nogometa. Reakcije oko posljednjeg napada najpoznatijeg nogometaša-vampira Luisa Suareza su podijeljene. I tako već godinama.

Kad kažemo godinama, onda znate da Suarezov napad na Giorgija Chiellinija nije njegov prvi i jedini grijeh kojeg je počinio tijekom svoje profesionalne karijere. Dapače, Suarez se može pohvaliti debljim dosjeom u kojem stoji kako je rukama i nogama bez razloga udarao protivničke igrače, neke od njih je rasistički vrijeđao, a trojicu je i ugrizao (op.a. tu treba spomenuti i jedan navodni pokušaj ugriza). Posljednji ugriz samo je učvrstio njegov status nogometne legende, a kao što smo istaknuli u uvodu teksta neki će ga u godinama ispred nas pamtiti po dobrom, dok će se drugi jednostavno zgražati nad njegovim postupcima.


 
Napadač koji grize na terenu...doslovno


Logično, ako već nabrajamo njegove grijehe, krenut ćemo od ugriza. Prva Suarezova žrtva zove se Otman Bakkal. Bilo je to u studenom 2010. godine tijekom najvećeg nizozemskog derbija između Ajaxa i PSV-a kada je junak naše priče zario zube u nevinog Bakkala. Nizozemski nogometni savez udario mu je suspenziju od sedam utakmica. Druga Suarezova žrtva pala je prošle godine u travnju, a riječ je o Chelseajevom braniču i srpskom reprezentativcu Branislavu Ivanoviću, kojeg je Urugvajac ugrizao za ruku.

Zanimljivo, dva mjeseca nakon druge žrtve, nastala je snimka na koja sugerira da je Suarez tijekom utakmice s Italijom pokušao ugristi Giorgija Chiellinija, koji se tada jedvice odhrvao njegovom naletu. Međutim, siroti Talijan dobio je svoje godinu dana kasnije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Ispostavilo se da je Suarez poprilično skupo platio taj ugriz. FIFA ga je protjerala iz nogometa na četiri mjeseca. Kad smo kod incidenata na svjetskim prvenstvima, Suarez je briljirao i prije četiri godine.

Božje ruke: Maradona i Henry imaju po jednu, Suarez ima dvije!

Kako je Niccolo Machiavelli to najbolje sročio: "cilj opravdava sredstvo", a Suarez se toga drži kao pijan plota. I dok u današnjem nogometu imate igrače poput Gospodina Mire, odnosno Miroslava Klosea, koji je svoj nadimak zaradio nakon utakmice s Napolijem od prije dvije godine kada je molio suca da poništi njegov pogodak jer je loptu rukom ugurao u mrežu, Suarez spada u onu drugu skupinu igrača koja se ne može baš pohvaliti poznavanjem pravila fair-play igre. Prvi slučaj odigrao se početkom 2013. kada je u utakmici protiv Mansfielda rukom primirio loptu koju je zatim poslao u mrežu, ali to nije bio potez koji je šokirao javnost. Suarez je prilikom slavlja još i poljubio ruku i to u trenutku dok su protivnički igrači uporno objašnjavali glavnom sucu što se upravo dogodilo.

Ta Suarezova ruka ne može stati u istu rečenicu s onime što je napravio prije četiri godine u četvrtfinalu SP-a u Južnoj Africi. Utakmica je ušla u posljednje sekunde drugog produžetka, a Gana je pri rezultat 1:1 dobila penal nakon što je Suarez s gol crte rukama spriječio siguran gol koji bi Crne zvijezde odveo u polufinale. Nesretni Gyan umjesto za plasman među četiri najbolje ekipe svijeta pogodio je gredu, a Suarez je na putu prema svlačionici burno proslavio svoj nesportski potez zbog kojeg su Ganci pali u očaj i na kraju izgubili utakmicu na penale.

"Bila je to moja Božja ruka" pohvalio se, nimalo sportski, Suarez.

"No hablo con los negros"

Već do sada ste mogli shvatiti kako je riječ o malo posebnijoj vrsti igrača, pa vas tako neće previše šokirati spoznaja da je Suarez rukama i nogama mlatio svoje protivnike, a najdraže žrtve bili su mu igrači Tottenhama. Tako je, primjerice, Scott Parker dobio middle-kick, dok je Michael Dawson nagrađen "cipelarkom". Čileanac Gonzalo Jara pamtit će šaku u glavu, a najkontroverzniji udarac bio je onaj kojeg je zaradio Patrice Evra. Kako zašto, pitate se? Isto je zanimalo i Francuza, kojem je Suarez odgovorio: "Zato što si crnac". Evru je taj odgovor isprovocirao pa je zaprijetio nestašnom Urugvajcu, koji mu je samo dobacio: "no hablo con los negros", u prijevodu "ne pričam s crncima".

I nakon svega izrečenog, Evra je na idućoj utakmici Uniteda i Liverpoola odlučio pružiti ruku mira Suarezu vodeći se onom "što je bilo, bilo je", ali prljavi Luis samo je produžio dalje i na taj je način dodatno ponizio Francuza.

Od ostalih manjih prekršaja moramo izdvojiti srednji prst Fulhamovim navijačima i ruganje Davidu Moyesu, tada bivšem menadžeru Evertona, koji je za Suareza rekao da prečesto simulira. I što je Suarez napravio kad je čuo njegovu izjavu? Zabio Evertonu gol, dotrčao do klupe gdje je sjedio Moyes i bacio se ispred njega kao da ga je netko faulirao.

Četiri mjeseca plaćenog godišnjeg

Kao što možete vidjeti, duga je povijest bolesti ovog nedvojbeno sjajnog napadača koji je od početka sezone 2010./2011. zbog razno raznih suspenzija propustio nevjerojatnih 48 utakmica. I ne, niti jednu od njih nije propustio zbog crvenog kartona, kao što je to slučaj kod ostalih, dosadnijih igrača.

Urugvajac je sigurno već navikao na ovakav režim malo igram, malo grizem, malo ne igram, tako da će iduća četiri mjeseca iskoristiti na najbolji mogući način. Kako i ne bi kad će tijekom prisilnog godišnjeg odmora Suarez i dalje primati plaću, a pedantni engleski mediji izračunali su da će to Liverpool koštati oko 3 milijuna funti, što je oko 28.5 milijuna kuna. Nije loše, zar ne?

Pročitajte više