Svi pjevaju, nitko ne čuje "Za dom spremni"

Fotomontaža: Index 
Foto: Hina

"DA SAM ja Šuker.... odmah bi sjeo u automobil i pojurio za Nyon"

Rekao je to Damir Vrbanović nakon drakonske kazne koju je Uefa faksirala u Hrvatsku i zatvorila tribine reprezentaciji za najatraktivniju utakmicu u skupini. 

Najtežu kaznu HNS neće platiti zbog pirotehnike i prekidanja utakmica, već zbog jedne druge vrste hrvatskog folklora.

Koliko je samo puta Vrbanović uistinu bio Šuker i vodio krizne press konferencije u odsustvu predsjednika.... No, nikada nije u njegovo ili svoje ime dovoljno oštro osudio povike Za dom spremni, kao ni Šukerovo rekreativno obilaženje spomeničke baštine u Madridu. 

Posljednji put, baš nakon drame u Milanu, Vrbanović nam se samo nasmijao kada smo ga upitali zašto se ne ograde od gluposti i nehumanosti koje se godinama ore stadionima gdje igra Hrvatska. 

Joe Šimunić koji je nakon play offa s Islandom poveo stadion u neshvatljiv "prekršaj" i izazvao prvorazredni skandal, ispao je potpuna budala. 

Kada "to" ode preko Bregane dobije drugi celofan!? 

"Razumijem što je Šimunić htio reći, ali kada to ode preko Bregane dobije jedan drugi, neprihvatljivi celofan. Strašno mi je teško što ovo moram reći, ali jednog dana ja ću raditi u Fifi i Uefi, gdje smo za rasizam izglasali nultu stopu tolerancije", objasnio je Šuker da bismo ustaštvo trebali osuditi zbog njegove međunarodne karijere.

"Ustaštvo? To su gluposti. Dao bih sve da mogu promijeniti kaznu Uefe prema Šimuniću", rekao je, pak, Vrbanović, no nije i uputio prosvjednu notu Fifi da pomiluje igrača koji "ne bi zgazio ni mrava"

Vrbanović zna da bi to bila još veća budalaština. Uefina nulta stopa tolerancije za rasizam i huškanje nema alternativu, no u HNS-u su se previše zaigrali, štićeni iz sfere dominantne stranke iz svojih redova. Nakon Norveške hvalili su predivan ambijent, iako su su upravo povici "Za dom spremni" bili najglasniji dio navijačkog repertoara. Kao i toliko puta do sada, nitko ih nije čuo. Ni predsjednica Kolinda, ni Šuker, ni Niko Kovač.

Šuker je, štoviše, vidio i golem iskorak na tribinama nakon "ataka" u Milanu. Danas se pita gdje su nestali hrvatski navijači koji su 1998. godine bili najbolji na svijetu.

Ministar sporta nije najbolje upućen

Od ministra sporta Vedrana Mornara očekivali smo da "nije baš najbolje upućen", no oči je tek protrljao i ministar policije Ranko Ostojić koji je danas komentirao za RTL:

"Ova kazna je odgovor na ono što nam se kontinuirano događa. Uefin delegat odmah je trebao prekinuti utakmicu i to je to".

Slične mehanizme imali su HNS i Vlada, ali što mogu, kada jednostavno ne čuju dobro. 

 

"Rasizmu nema mjesta na tribinama, napravili smo veliki korak. Atmosfera je bila sjajna. Budi ponosan!", rekao je Šuker nakon Norveške. Evo dijela te atmosfere zbog čega je stigla nova drakonska kazna Uefe.

Posted by Index Sport on 9. travanj 2015

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Davor Šuker 22.11.2013. godine o Šimunićevom Za dom spremni: 'Nakon jednog velikog uspjeha, došla je jedna neprimjerena gesta za sportske terene. Dobili smo naputke i od Fife, bio sam s Platinijem, no više će o stavu HNS-a Damir Vrbanović'

Damir Vrbanović 22.11.2013. godine, nastavno na Šukera: Kao prvo bih se zahvalio svima koji su nam ovih dana poslali poruke podrške. Stav HNS-a oko Šimunića, koji je jedan fenomenalan igrač, je kako je to jedno neprimjereno ponašanje. Ljudski je griješiti. Naš stav je da ni na koji način Šimunić nije pozivao na ustaštvo. Treba pogledati kontekst u kojem se to dogodilo"

Kolinda Grabar Kitarović, 28.3.2015, nakon Norveške: Atmosfera je bila predivna.

Davor Šuker, 28.3.2015., nakon Norveške: Ponosni smo što tijekom utakmice nije zabilježen niti jedan ozbiljniji incident. Hrvatska može i mora biti zemlja bez rasizma, diskriminacije i nasilja na stadionu. Nakon susreta u Italiji prekinutog zbog huliganizma, ovo je važan korak naprijed. Budi ponosan"

Davor Šuker, 10.4.2015, desetak dana kasnije: "Gdje su nestali hrvatski navijači koji su 1998. bili najbolji na svijetu? Strašno, rušimo turizam i ugled u svijetu" 

Damir Vrbanović, 9.4.2015., nakon najteže Uefine kazne: "Šokirani smo... A sve zbog pet petardi i dva rasistička povika..." 

>>> Svoje argumentirane komentare i tekstove na ovu temu možete nam slati na adresu sport@index.hr. Odlukom uredništva najbolje od njih objavit ćemo u rubrici "Vaši komentari". 

 

Pročitajte više