Švicarska? Ne, nego albanska laka konjica i bosanski bombarderi, pod zapovjedništvom njemačkog Generala!

Foto: Guliver Image/Getty Images

PRVA i jaka provjera Kovačeve Hrvatske za SP je multinacionalka, koja je do Brazila došla bez poraza u kvalifikacijama. 

Nepobjedivost (sedam pobjeda i tri remija) Švicarska je održala u skupini s Kovačevim protivnikom na izborničkoj premijeri - Islandom, koji je do dodatnih kvalifikacija i Hrvatske došao nakon što je u grupi završio sa sedam bodova manje od pobjednika i dva više od trećeplasirane Slovenije. Norveška, Albanija i Cipar završili su u drugoj polovici tablice.

S obzirom da ovako impresivan kvalifikacijski marš, kao i na to da je Švicarskoj ovo treće uzastopno SP, ništa čudno da se na Fifinoj ljestvici ušla među prvih osam i u Brazilu je nositelj skupine (Francuska, Ekvador Honduras su joj suparnici).

I dok je vatrogasac Kovač diplomirao u dodatnim kvalifikacijama u sklopu šok-terapije nakon otkaza Štimicu, itekako ozbiljnog suparnika koji ga čeka u srijedu, još od 2008. predvodi najozbiljniji "doktor", Kovačev bivši trener iz Bayerna. Ottmar Hitzfeld odavno se upisao u trenerski panteon, a grandiozni uspjesi (sedam njemačkih naslova, dvije Lige prvaka) i veliki autoritet priskrbili su mu nadimak General.
 
Ovaj vojskovođa prije godinu i pol također je u prijateljskoj utakmici pregazio još jednog hrvatskog trenerskog početnika, kada mu je na svom debiju na klupi reprezentacije, Štimac nesmotreno suprotstavio momčad s po tri umjetnika na centru i napadača, pa je propuh i nedostatak hrvatske trke u sredini, Hitzfeld iskoristio tako što je suparnika ispreskakao i pretrčao sa dva aktualna zaštitna znaka ove iznimno jake generacije švicarske reprezentacije:
 
Eksplozivnim, čvrstim i energičnim veznjacima, koji su kosovski ili makedonski Albanci (Behramiju, Shaquiriju, Xhaki i napadaču Mehmediju, koji su igrali u Splitu, treba dodati i Džemailija, kojeg ćemo gledati u srijedu)
 
Ono što bi oni namjestili ili dostavili pred gol, u Pletikosinu mrežu spremao je Mario Gavranović, dijete Hrvata iz bosanskog Gradačca. Njemu je Hitzfeld u kvalifikacijama za SP pridružio Josipa Drmića, porijeklom iz Viteza, te Harisa Seferovića, čiji su trbuhom za kruhom krenuli iz Sanskog Mosta.
 
Kako Švicarska ne bi izgledala tek kao "Jugoslavija u malom", ali opet zadržala multinacionalni i multirasni karakter, tu su još i branič Djourou iz Obale Bjelokosti, zatim veznjak Fernandes sa Zelenortskih Otoka, a sve ih predvodi kapetan, Turčin Inler.
 
Prva zvijezda Švicarske je Xherdan Shaqiri, jedan od spomenutih Kosovara. Nepredvidljivog ljevonog driblera koji napada s desnog krila i podjednako dobro asistira i poentira iz daljine, Bayern je prije dvije godine Baselu platio 12 milijuna eura, a ovaj sjajno koristi mrvice koje mu ostanu od Robbena i Riberyja. 
 
Shaqiri je bio daleko najbolji igrač spomenute utakmice na Poljudu, kada je niski, vižljasti, ali i neoborivi krilni ofenzivac "niskog ležišta", nezaustavljivo prolazio kroz hrvatsku sredinu i bokove i na njega će Kovač svakako obratiti najveću pažnju, iako Švicarska nema lošeg igrača.
 
 
Strijelci i sastavi Hrvatske i Švicarske (2:4) na posljednjoj međusobnoj utakmici, 15. kolovoza 2012. u Splitu:
 
0:1 Xhaka (11), 1:1 Eduardo (20.), 1:2 Barnetta (37.), 1:3 Gavranović (51.), 2:3 Eduardo (64.), 2:4 Gavranović (81.)
 
HRVATSKA
 
Pletikosa - Srna, Ćorluka (od 45. Vida), Maloča, Pranjić (45. Strinić) - Badelj (61. Vukojević), Rakitić, Kranjčar (45. Perišić) - Olić, Eduardo (67. Modrić), Mandžukić (45. Vukušić). 
 
ŠVICARSKA
 
Benaglio - Lichsteiner (46. Fernandes), Von Bergen, Djorou, Rodriguez (62. Ziegler) - Behrami (46. Dzemaili), Inler (46. Stocker) -  Shaquiri, Xhaka, Barnetta  (46. Gavranović) – Mehmedi (88. Emeghara).

 

Pročitajte više