Svilokos sudi derbi: Mamić obećao da će ga doći glave, a Hajdukovci mu vikali da je sramota i smeće



POVJERENIK za suđenje hrvatske nogometne lige Ivan Peraić odlučio je kako će Vlado Svilokos suditi derbi Dinama i Hajduka, koji je na rasporedu 29. rujna na Maksimiru, pišu SN. 43-godišnjem sisačkom sucu pomagat će Siniša Premužaj iz Varaždina te Dražen Fejer iz Bjelovara, dok će četvrti arbitar biti Ivan Bebek. Prisjetimo se, od 2004. do 2009. godine Vlado Svilokos bio je internacionalni sudac četvrte kategorije, što znači da je mogao suditi dvoboje mladih reprezentacija i susrete nekadašnjeg Intertoto kupa.

2009. godine za vrijeme Dvoranskog prvenstva srušio se teren usred utakmice

Tijekom Dvoranskog prvenstva Hrvatske u siječnju 2009. godine Svilokos je imao epileptični napad, srušivši se nasred terena. Brzom reakcijom igrača, ali i liječničke službe, Svilokosu je pružena pomoć, a iako se prognoziralo kako bi mogao prekinuti karijeru, Siščanin je nastavio suditi.

"Što se tiče epilepsije, moram kazati kako o tome nema ni govora. Nitko u mojoj obitelji, jasno tako ni ja osobno, nikad nismo imali sličnih problema. Rekli su mi prijatelji da je doista sve skupa izgledalo jako ružno u izravnom televizijskom prijenosu, ali živom čovjeku se svašta dogodi. Čini mi se kako je u ovom slučaju moj biološki sat malo zatajio. Znam kako će mnogi nastojati iskoristiti ovaj slučaj kako bi me zaustavili u mojoj sudačkoj karijeri, međutim, postoji medicinska dokumentacija o svemu", rekao je Svilokos nekoliko dana kasnije po izlasku iz bolnice.

Mamić: Kunem se na moje troje djece da se neću smiriti do smrti dok negdje Svilokosu ne dođem glave

Samo tri mjeseca ranije, u studenom 2008. godine, Svilokos je sudio dvoboj Rijeke i Dinama na Kantridi. Rijeka je na kraju slavila, a Mamić je pjenio od bijesa. Između ostalog, rekao je kako neće imati mira dok Svilokosa ne dođe glave.

"Kunem se na moje troje djece da se neću smiriti do smrti dok negdje Svilokosu ne dođem glave. On režira hrvatsko prvenstvo. Ne želim ga više nikad vidjeti u Maksimiru, dao Bog da nogom nikad više ne kročio u Zagreb. Kada govorim o Svilokosu ne mislim samo na današnju utakmicu. Ovo je bio derbi, ali taj je čovjek imao neke svoje kalkulacije. Nepošteno je sudio i protiv Dinama i protiv Rijeke. Rijeka je dobila svojom zaslugom, ali previše sam iskusan da znam da je Svilokos radio tendenciozno, a kada dođete na teren s nečistim namjerama onda nastaju silna sranja", rekao je tada Zdravko Mamić, na što mu je Svilokos već sutradan odgovorio.

Svilokos: Mamić bi prodao mamu za tri Dinamova boda, a  sucima prijeti da će ih doći glave

"U svim svojim komentarima me hvalio i dizao u nebesa. No, danas moram biti iskren i reći da smo svi već pomalo navikli na Mamićeve burne reakcije. Dinamo je Mamićevo četvrto dijete i kad god to dijete zakašljuca, on traži virus u nekome drugome. No, razumijem Mamića, teško je voditi takav klub u današnje vrijeme, ali isto tako se nama, koji dijelimo pravdu, teško othrvati pritiscima takvih moćnika. Pogledajte Mamića, danas bi prodao mamu za tri Dinamova boda, a sutra prijeti sucima da će ih doći glave. Kakve su to izjave? Pa to itekako utječe na sve nas koji sudimo, kao i na igrače koji igraju pod pritiskom. Ne znam još što ću učiniti, moram se posavjetovati s nekim ljudima", odgovorio je Svilokos na Mamićeve prijetnje.

"Ovo nije prvi puta da mi Mamić prijeti. No, ne želim da ispadne kako idem đonom na njega, on je sportski prijatelj svih nas i jedan od čelnih ljudi hrvatskog nogometa. No, problem je što on uvijek kad Dinamu ne ide, vidi velike urote oko sebe. Svoj posao sam odradio časno i znam da sam dobio dobru ocjenu. Stojim iza svake svoje odluke, no s prijetnjama se nije lako nositi, u najmanju ruku, tu je i moja obitelj. No, isto tako svjestan sam tereta ovog posla koji svi moramo nositi. Na žalost, ovakvi incidenti učestali su folklor u našem nogometu. Mediji bi doista trebali postaviti pitanje zašto su redom svi odbijali mjesto sudačkog povjerenika, od Trivkovića preko Šunjića do Šuprahe. Pitam vas ja, ako jedan Širić, koji je prošao sito i rešeto u hrvatskom nogometu i međunarodne liste, ne može nositi s pritiscima, tko može?", dodao je.

Fredi Fiorentini 2007. njegovo suđenje nazvao sramotnim, a Carević mu u tunelu vikao da je smeće

Vratimo li se još nekih godinu i pol u prošlost, preciznije travanj 2007. godine, naići ćemo na vrlo interesantne izjave tadašnjeg direktora splitskog kluba Fredija Fiorentinija. U uzvratnoj utakmici hrvatskog Kupa Hajduk i Dinamo remizirali su s 2:2 na Poljudu, a danima poslije vukli su se repovi suđenja Vlade Svilokosa. "Stvari u našem nogometu polako gube svaki smisao. To je sramota što je Svilokos večeras napravio. Od isključenja Mladena Pelaića, preko poništenog gola Hajduku do kriterija za podjelu žutih kartona", rekao je Fiorentini pa otkrio kako je u tunelu nakon utakmice došlo do verbalnog okršaja Svilokosa i Marija Carevića koji je glavnom sucu rekao da je smeće i poslao ga u kurac.

Pročitajte više