Svjetsko čudo: Četvrtoligaš u finalu engleskog Liga kupa - Bradford nakon Wigana, Arsenala, izbacio i Villu!

Foto: AFP

BRADFORD CITY, član četvrtog razreda engleskog nogometa (League Two, u kojoj su prošle godine bili 18.) i čija momčad košta 7.5 tisuća funti, zaslužna je za jednu od najvećih senzacija u novijoj povijesti engleskog nogometa.

Bradford je veliko finale na Wembleyu izborio nakon što je u Birminghamu obranio prednost iz prve utakmice na svom terenu (3:1), iako je Villa u uzvratu pobijedila 2:1.

Ubojice favorita: Bradford do Wembleya preko tri prvoligaša

Nakon što su putem do polufinala Liga kupa izbacili Wigan i Arsenal, na korak do finala srušili su i Aston Villu i tako postali prvi četvrtoligaš u povijesti natjecanja koji je izbacio čak tri kluba iz elitne lige. Bradford je tek drugi klub iz četvrte lige koji je stigao do finala natjecanja. Prije njega to je uspjelo samo Rochdaleu 1962. godine.

Skromni četvrtoligaš iz prve utakmice nije donio nedostižnu prednost, a ona je od 24. minute bila još lakše nadoknadiva. Napadač belgijske reprezentacije Christian Benteke, tada iz voleja dovodi domaćina u vodstvo. Ali u 55. minuti James Hanson glavom baca u delirij nekoliko tisuća gostujućih navijača. Andreas Weimann minutu prije kraja donosi Aston Villi tek pirovu pobjedu, jer gosti s ukupnih 4:3 odlaze u finale, koje se na Wembleyu igra 24. veljače.

Tamo ih čeka bolji iz dvoboja Swansea - Chelsea, a velški klub sutra na svom terenu brani veliku prednost (2:0) iz prve utakmice na Stamford Bridgeu.

Pročitajte više