TEŽAK ŽDRIJEB! Sve što navijač Hajduka mora znati o Levskom

Foto: Getty images

HAJDUK je nešto prije 15 sati doznao potencijalne protivnike u drugom pretkolu Europa lige. Bijeli će 13. i 20. srpnja snage odmjeriti s boljim iz dvoboja Levski Sofia - Sutjeska Nikšić. S obzirom na to da su Splićanima prijetili višestruko opasniji protivnici poput kazakhstanskog Kairata i Glasgow Rangersa, na Poljudu mogu biti donekle zadovoljni sa ždrijebom.

No krenimo redom, s koeficijentom 4.425 Levski je bio jedan od slabijih nositelja u prvom pretkolu, no kao takav ipak je favorit u dvoboju s crnogorskim predstavnikom iz Nikšića. Slijedom toga u ovom ćemo se osvrtu ipak fokusirati na Bugare jer je za očekivati kako će ipak oni biti ti koji će proći u drugo pretkolo Europa lige.

Levski je najuspješniji bugarski klub koji jedini nikad nije ispao iz lige

Levski je osnovan 1914. godine, igra na stadionu Vivacon Arena kapaciteta 25 tisuća gledatelja, a u riznici broji čak 26 naslova prvaka države, pet manje od CSKA, dok su čak rekordna 32 puta bili viceprvaci Bugarske. Najslavniji dani bili su im početkom novog milenija, kad su osvajali naslove 2000., 2001., 2002., 2006., 2007. i posljednji put 2009. godine.

Važno je reći kako je riječ o jedinom bugarskom klubu koji je odigrao svih 68 sezona u prvoj bugarskoj ligi, koji nikada nije ispao u drugu ligu i koji je vodeći na vječnoj ljestvici uspješnosti. U 1912 utakmica osvojili su 3199 bodova, četrdeset više od drugoplasiranog CSKA i gotovo 600 više od trećeplasirane Slavije.

Prošle sezone osvojili su treće mjesto s dvadeset bodova manje od Ludogoreca

Inače, Levski je proteklu sezonu završio na trećem mjestu prvenstvene ljestvice sa 63 boda, četiri manje od drugoplasiranog CSKA te čak 20 manje od prvoplasiranog Ludogoreca. U 36 susreta upisali su 18 pobjeda, devet remija i devet poraza uz gol razliku 50:31. Nešto bolji bili su u regularnom dijelu sezonu. Uoči "lige za prvaka", držali su drugo mjesto.

Zanimljivo, momčad Levskog iznenađujuće je dobro počela proteklu sezonu, a od 7. do 12. kola čak su i predvodili prvenstvenu ljestvicu. Od 13. do 26. kola bili su drugi, dok je konačni pad uslijedio u play-offu. Posljednjih sedam kola preskočio ih je CSKA koji je do kraja zadržao to drugo mjesto koje direktno vodi u pretkolo Europa lige.

U Europa ligu plasirali su se pobjedom na jedanaesterce u play-offu

Kako je sustav u Bugarskoj prilično kompliciran, Levski je trećim mjestom ušao u nacionalne kvalifikacije za Europu, gdje je nakon četvrtfinala i polufinala, kao nositelj u finalu nakon kaznenih udaraca, svladao Vereyu, sedmoplasiranu momčad prvenstva. Time je momčad iz Sofije potvrdila nastup u Europi tek prije desetak dana.

Kada govorimo o nastupima u kontinentalnim natjecanjima, bugarski predstavnik tu se baš nije proslavio posljednjih godina. Sredinom 2000-ih bilježili su vrlo respektabilne rezultate, igrali su u sezoni 2006./2007., u skupini Lige prvaka, dok su 2005./2006., 2009./2010., te 2010./2011. igrali u skupini Europa lige.

2006. Levski je igrao četvrtfinale Europa lige, posljednje četiri godine ispadaju na prvoj stepenici

Najbolji rezultat ostvarili su 2006. kad su prošli skupinu s CSKA Moskvom, Marseilleom, Herenveenom i bukureštanskim Dinamom. Na koncu su bili drugi, plasiravši se u knockout fazu. U šesnaestini finala bili su bolji od slovačke Artmedije, u osmini finala od Udinesea, dok su u četvrtfinalu ispali od Schalkea.

No ti rezultati davna su prošlost. U zadnje četiri sezone nisu uspjeli proći ni prvu prepreku u Europi. 2011. su ispali od Spartaka iz Trnave nakon jedanaesteraca. Godinu kasnije s ukupnih 3:2 bolji je bio FK Sarajevo, a 2013. kazakhstanski Irtysh. Prošle sezone u drugom pretkolu Europa lige izbacio ih je slovenski Maribor. Nakon 1:1 u Bugarskoj, u uzvratu je završilo 0:0.

Trener je malo poznati Nikolay Mitov, a momčad vrijedi skromnih 7.5 milijuna eura

Pozabavimo se sada strukom i igračkim kadrom. Trener Levskog je 45-godišnji Nikolay Mitov, relativno nepoznati bugarski napadač. Nakon završetka profesionalne karijere, od 2004. do 2013. radio je kao asistent u nekoliko klubova, da bi te godine nakratko samostalno preuzeo Levski. Nakon što su pronašli trenera, otišao je u drugoligaške vode da bi se od ožujka ove godine vratio.

Prema Transfermarktu, momčad Levskog vrijedi 7.5 milijuna eura, a najskuplji igrači su im rumunjski stoper srpskih korijena Srđan Luchin koji vrijedi 600 tisuća eura, zatim povremeni slovački reprezentativac Roman Prochazka koji vrijedi 1.2 milijuna eura te Božidar Kraev, mladi ofenzivni veznjak, koji je srećom potpisao za danski Midtjylland za pola milijuna eura.

Najbolji igrač Bozhidar Kraev prodan je u Midtjylland, Splićani se trebaju paziti nigerijskog napadača Adenija

Ovaj 19-godišnjak bio je s 11 golova najbolji strijelac kluba u proteklog sezoni. Drugo mjesto s devet golova zauzeo je mladi nigerijski napadač Tunde Adeniji, dok je na trećem već spomenuti Prochazka. U kategoriji asistencije najbolji s devet asistencija bio je Španjolac Anete, no njemu je istekao ugovor i vrlo vjerojatno će napustiti klub.

Inače, Levski je proteklu sezonu igrao u formaciji 4-2-3-1. Na golu je bio Krastev, a u posljednjoj liniji s lijeva na desno Aleksandrov, Jablonsky, Pirov, Prochazka. Dvojica zadnjih veznih bili su Naydenov i Bourabla, a trojac ispred njih Ognyanov, Kraev i Narh. U napadu je igrao već spomenuti Adeniji.

Hajduk traži osvetu za 1999., kad su teško stradali u Sofiji

Oni stariji sjetit će se kako su Levski i Hajduk već jednom odmjerili snage u kupu Uefa. Bilo je to u prvom pretkolu 1999. godine. U Splitu je bilo 0:0, da bi u uzvratu Bugari slavili s visokih 3:0. Hajduk je igrao u sastavu Pletikosa, Musa, Baturina, Leko, Jažić, Skoko, Matić, Vuković, Bulat, Lalić i Vučko, a strijelci su bili Ivankov, Bachev i Dimitrov. 

Prema informacijama koje stižu iz Bugarske, Levski bi, ako izbaci crnogorskog predstavnika, uzvrat protiv Hajduka mogao igrati pred praznim tribinama. Hajduk će pak zbog Ultra festivala prvu utakmicu biti domaćin u Dugopolju. Podsjetimo, uvodni dvoboj na rasporedu je 13. srpnja, a uzvrat 20. istog mjeseca.

Pročitajte više