Tko će biti prvi topnik Europe?

Foto: Fotomontaža/Index

KAKO sada stvari stoje, Bayern je obranio naslov prvaka Njemačke, PSG je ponovno najbolja momčad u Francuskoj, a Juventus je na milimetar do potvrde višegodišnje dominacije u Italiji. Liverpool je na dobrom putu da nakon 24 godine suše ponovno osvoji naslov prvaka Engleske, a veliko iznenađenje sprema se i u Španjolskoj, gdje madridski Atletico uspješno bježi Realu i Barceloni. I dok su neka prvenstva riješena, velike se borbe vode za naslov najboljeg strijelca u gotovo svim velikim europskim ligama.

Hrvatska javnost s ogromnim zanimanjem prati zbivanja u Bundesligi, gdje se za laskavu titulu natječu Mario Mandžukić i Robert Lewandowski, dok je situacija napeta i u Španjolskoj gdje za naslov najboljeg napadača konkuriraju čak trojica kandidata; Diego Costa, Cristiano Ronaldo i Lionel Messi. Zanimljiva je situacija i u Serie A, gdje su Talijani dobili novu zvijezdu koja je iza sebe ostavila prominentna imena kao što su Tevez, Toni, Balotelli, Higuain i drugi. Zlatan Ibrahimović apsolutni je kralj Francuske, dok je Luis Suarez glavni razlog zašto će Liverpool vrlo vjerojatno sezonu završiti trijumfalno.

Bundesliga: Dominacija Mandžukića i Lewandowskog, može li im Reus poremetiti planove?


Nijemci su već debelo zakoračili u 31. kolo Bundeslige. Neizvjesnosti tamo baš previše i nema. Bayern je prije mjesec dana obranio titulu i sada se samo dosađuje dok čeka prave izazove u Ligi prvaka. Pep Guardiola često rotira momčad iz kola u kolo, kao što je to učinio i ove subote kako bi mu igrači bili spremni za okršaj protiv Reala u polufinalu Lige prvaka. Guardiola koristi svaku priliku kako bi odmorio udarne igle, a među njima je svakako i Mario Mandžukić, koji je ove sezone prvi topnik Bayerna. U posljednjoj utakmici Mandžukić je dobio 20 minuta jer je Guardiola vidio da Bayernu ne ide baš najbolje protiv Braunschweiga, a hrvatski je napadač poentirao nakon samo deset minuta provedenih na terenu. Sat vremena prije nego što će Super Mario pokucati na vrata posljednje ekipe Bundeslige, Robert Lewandowski zabio je za Borussiju u dvoboju protiv Mainza, pa se tako njihova mrtva utrka i dalje nastavlja. Obojica su do sada zabila 18 pogodaka ove sezone, a ovaj rat dvojice najboljih napadača u Njemačkoj s velikim veseljem promatra Pep Guardiola, koji će na ljeto raspolagati s nevjerojatnom snagom u napadu.

Međutim, nisu samo Mandžukić i Lewandowski ubojiti. Švicarac hrvatskih korijena, Josip Drmić, zabio je ove sezone 16 pogodaka u dresu Nürnberga, baš kao i Herthin Ramos. Njih u stopu prate Kiessling, Raffael i Reus, koji je u posljednjih mjesec dana jednostavno nezaustavljiv i njegova vrhunska forma trebala bi zabrinuti vodeći dvojac jer bi se Reus vrlo lako mogao probiti na sam vrh. Zanimljivo je da je među deset najboljih strijelaca Bundeslige još jedan Hrvat - Ivica Olić. Veteran Wolfsburga zabio je do sada 13 golova, a upisao je i pet asistencija zbog čega je, uz Ivana Perišića i Kevina de Bruynea, prvo ime Vukova.

Primera: Okršaj trojice velikana, veličanstveni Rakitić i sramežljivi Modrić

Madridski Atletico došao je na korak do osvajanja naslova prvaka Španjolske. Potencijalno uspješnu sezonu mogao bi zaokružiti njihov najbolji napadač Diego Costa, koji se za naslov prvog strijelca Španjolske bori protiv Cristiana Ronalda i Lionela Messija. Costa je uspješno iskoristio Ronaldov kratki predah zbog ozljede, a obojici u korist ide i činjenica da se Barcelona u potpunosti raspala u samom finišu prvenstva, a samim time i njihov vođa Messi. Španjolski mediji razapeli su Argentinca, koji je mislima već na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, pa stoga ne čude statistički podaci prema kojima je stativa bila korisnija od donedavnog nogometnog čarobnjaka.

Costa je, kao što smo rekli, dostigao Ronalda i Portugalac mu sada bježi za samo jedan pogodak, dok je Messi sa svojih 25 pogodaka još uvijek u igri, ali pitanje je hoće li se naljutiti, a samim time i poludjeti do kraja sezone ili samo čeka kraj agonije. Od hrvatskih reprezentativaca, Ivan Rakitić apsolutni je hit ove sezone. Raketa je za svoju Sevillu zabio 12 golova, dok je Luka Modrić imao skroman učinak od samo jednog gola.

Serie A: Immobile postao nova zvijezda

Ciro Immobile nova je zvijezda na talijanskom nogometnom nebu. Ovaj 24-godišnji napadač odigrao je za Torino ravno 30 utakmica, a učinak mu je zastrašujuć. Immobile je ove sezone zabio 20 golova, a pritom je upisao dvije asistencije te predvodi listu strijelaca u talijanskom prvenstvu. Iza njega je Carlos Tevez sa 18 pogodaka u dresu Juventusa, a isto broj golova zabio je i pomalo zaboravljeni veteran Luca Toni koji drži svoju Veronu na sredini ljestvice. Dalje su na listi imena poput Gonzala Higuaina (17 golova), Rodriga Palacija, Balotellija, Gilardina...

Premiership: Suarez, najbolji od najboljih

Liverpool se sprema za veliku feštu. Njihova ekipa na pravom je putu prema osvajanju naslova prvaka Engleske, prvom nakon 24 godine posta. Brendan Rodgers uspio je pokrenuti Redse, napravio je od njih nezaustavljivu, pobjedničku ekipu, koju sa svojim golovima predvodi Luis Suarez. Urugvajac je ove sezone zabio čak 29 pogodaka, a nevjerojatno zvuči podatak da ove sezone ima i 21 asistenciju, zbog čega je opravdano glavni favorit ne samo za naslov najboljeg strijelca Premiershipa, nego i općenito cijele sezone. Njega vjerno prati kolega iz svlačionice, Daniel Sturridge, koji je do sada zabio 20 golova, a na svom kontu ima i devet asistencija.

Zanimljivo, na trećem mjestu odlično se drži Yaya Toure, veznjak Manchester Cityja, a kad smo kod ekipe Manuela Pellegrinija onda spomenimo da je Sergio Aguero do sada postigao 15 pogodaka, dok je Edin Džeko treći strijelac Cityja sa 11 golova.

Hrvatski napadač Nikica Jelavić postigao je četiri pogotka.

Le Championnat: Ibra apsolutni vladar

Zlatan Ibrahimović može mirno odmarati do kraja sezone jer je ovaj legendarni napadač do sad zabio 25 golova, čak deset više od suigrača Edisona Cavanija. Na trećem mjestu smjestio se Aboubakar iz Lorienta sa 14 pogodaka.

Radamel Falcao zaustavio se na devet pogodaka, a tko zna kako bi bitka za naslov prvaka izgledala da se ubojiti Kolumbijac nije ozlijedio krajem siječnja.

Trenutni poredak najboljih strijelaca lige petice:

1. Luis Suarez 29
2. Cristiano Ronaldo 28
3. Diego Costa 27

4. Lionel Messi 25
Zlatan Ibrahimović
5. Daniel Sturridge 20
Ciro Immobile
6. Mario Mandžukić 18
Robert Lewandowski  
Yaya Toure
Luca Toni
Carlos Tevez

Pratite nas na Facebooku:

 

Pročitajte više