Tomić "prijeti" Barceloni - Indianom: Želio bih otići u NBA

Foto: Guliver Image/Getty Images

BARCELONA prije kraja sezone i isteka ugovora s Antom Tomićem želi osigurati nastavak suradnje s jednim od najboljih europskih centara. Trener i Tomićev veliki poklonik Xavi Pascal, označio je produljenje ugovora s njim kao priortitet.

Barcelona želi zadržati igrača koji ove sezone prosječno ima 10.1 koševa i 6.4 skokova po utakmici, ne samo zato što ima opciju produljenja ugovora na još jednu sezonu, nego i kako Tomić ne bi otišao bez odštete.

Tomić je također stalno isticao kako mu je u Barceloni predivno živjeti i igrati, uostalom, trerner Pascal na njemu temelji momčad i prilagođava mu igru, za razliku od, podsjeća Mundo Deportivo, Pabla Lasa, koji ga je otpisao jer se nije mogao naviknuti na "run and gun" košarku u Realu.

Ipak, na pragu 28. godine i nakon što je dostigao europske vrhunce (dva puta izabran u idealnu petorku Eurolige), Tomić se nalazi na raskrižju: dogovoriti još jedan raskošni ugovor u Barci, ili uloviti posljednji vlak koji vodi u NBA.

Prava na njega tamo polaže Utah, koji ga je izabrao kao 44. u drugoj rundi drafta 2008. godine, ali od tada je sve do sada odbijao otići preko ocena, iako su izaslanici "Mormona" i ove sezone više puta dolazili u Barcelonu uvjeriti ga kako je pravi čovjek za NBA.

Tomić je svjestan ne samo svoje vrijednosti, nego i ograničenja, kako ističu Katalonci: Ima visinu (2.17) i veliko znanje, ali mu za uspjeh u NBA nedostaju snaga i agresija, pa je zbog toga odbijao preuzimanje ultimativnog izazova za košarkaša, koji mu se stalno nudi iz Amerike.

Ali, u Barceloni su se uzbunili na posljednji Tomićev komentar na tu mogućnost: "Sve je otvoreno. Želio bih otići u NBA, nisam zatvorio ta vrata. Sve je moguće." izjavio je prije nekoliko dana izraelskim novinarima.

U Barci se nadaju kako je ova izjava bila u svrhu osiguranja bolje pregovaračke pozicije (traženja više novca), nego stvarne Tomićeve želje za odlaskom.

Pročitajte više