Torcida - 63. godine bezuvjetne podrške Bijelima

Foto: Getty images

NEGDJE u ovo vrijeme prije 63 godine, Crvena Zvezda gostovala je podno Marjana, a Bijelima je za naslov prvaka igrala isključivo pobjeda. Kako bi pomogli onoj slavnoj generaciji predvođenoj Vukasom i Matošićem, splitski studenti u Zagrebu okupili se se i doputovali na Stari Plac dati podršku svom klubu. Uz dotad neviđeno navijanje Hajduk je preokrenuo vodstvo Beograđana i uzeo titulu bez ijednog prvenstvenog poraza, što nikad nikome nije uspjelo na prostoru bivše države. Tako otprilike počinje povijest Torcide, najstarije navijačke skupine u Europi, koja danas slavi 63. rođendan.

Ime zabranjeno, represija se pojačala, a Torcida sve preživjela

Još za vrijeme utakmice milicija je torcidašima oduzimala zvona, čegrtaljke, trube i zviždaljke koje su sa sobom donijeli u svrhu što bučnije podrške igračima. Ti postupci samo su bili nagovještaj onoga što je vrlo brzo uslijedilo - komunistička vlast ocijenila je njihovo osnivanje nepodobnim i odmah nakon utakmice počela su uhićenja. U zatvoru je završio i glavni među osnivačima, korčulanski student Vjenceslav Žuvela, koji je po izlasku iza rešetaka morao vrlo skoro, optužen da je zajedno s torcidašima organizirao napad na navijače Crvene zvezde u Zagrebu, uoči utakmice Dinamo - Crvena zvezda (1951.) Ime Torcida i službeno je zabranjeno, ali unatoč velikoj represiji torcidaši su nastavili s odlascima na utakmice diljem Jugoslavije. Gdje god je Hajduk igrao, imao je svojih navijača, a na Starom placu u Torcidi je imao frenetičnu podršku.



Fantomi pirotehnike 1950


Da je Torcida posebna snaga Hajduka, posvjedočile su šezdesete godine 20. stoljeća, u kojima je Hajduk nekoliko puta bio na rubu ispadanja iz prve lige. Raznim akcijama gorljivi navijači potrudili su se vratiti na Stari plac gledatelje koji su bili razočarani činjenicom da Hajduk nakon zlatnih 50-ih u tom desetljeću nije mogao ni primirisati naslovu prvaka. U tim godinama Torcida je počela s korištenjem pirotehničkih sredstava, po čemu je do danas ostala broj jedan - ne samo u Hrvatskoj i na području bivše države, već i puno šire. Fantomi pirotehnike pioniri su na navijačkoj sceni i po legendarnim spitkama, koje su davale dodatni štih poljudskom sjeveru nakon što je Hajduk 1979. napustio Stari plac.

 



Nije ih zaobišao huliganizam u 80-ima

Iako je Split i od Zagreba, a naročito od Beograda, višestruko manji, Torcida je redovito imala najviše navijača na gostovanjima kod klubova velike četvorke. Posebice se to odnosi na Maksimir, gdje ih je, dok su bili stacionirani na istoku, znalo biti i desetak tisuća. Huliganizam koji je preplavio navijačku Europu u 80-im godinama nije zaobišao ni Torcidu, a na svojoj koži to su osjećali pristaše Zvezde i Partizana prilikom dolazaka u Split. Veliki sukobi s gostujućim navijačima na željezničkom kolodvoru bili su uvertira u gotovo svaki derbi, a u kontekstu nereda na europskim utakmicama, suzavac bačen protiv Olympique Marseillea 1987. bacio je najveću ljagu na ime Torcide (Hajduk je kažnjen zabranom igranja u Europi u prve dvije iduće godine kada izbori pravo nastupa). Taj događaj označio je i kraj velikog Hajduka u 80-ima (i općenito), ali Torcida je nastavila rasti i posjećivati u četveroznamenkastom broju gostovanja Bijelih do raspada Jugoslavije. U Domovinski rat uključio se veliki broj pripadnika Torcide, koji su dali svoje živote za samostalnu Hrvatsku. Hrvatskom nezavisnošću nestala su nadmetanja s Delijama i Grobarima, a glavni rivali postali su Bad Blue Boysi, s kojima Torca ima dugu povijest obračuna u posljednjih 20-ak godina.

U Hrvatskoj: Najbrojniji, najaktivniji...


U tom razdoblju Torcida se isprofilirala kao navijačka skupina broj jedan u Hrvatskoj, a uz pirotehniku pokazali su se nenadmašnima u brojnosti. Maksimirski jug ispunili su nekoliko puta, a koliko god Hajduk bio kriminalno loš, Torca je uvijek tu. Dovoljna je mala iskra, poput one iz proljeća 2009. kad se Hajduk borio za naslov, da se i "obični" simpatizeri Hajduka priključe žestokim torcidašima pa da Bijeli doma igraju pred 15-20, a u gostima s dvije tisuće drukera. U tisućama su se Torcidaši mjerili i na gostovanjima u Rimu, Amsterdamu, Zurichu, Genovi, Ateni, Podgorici, Bruxellesu. Uz hodočašćenja utakmica, Torcida je u zadnjih nekoliko godina postala jako aktivna u borbi za povratak Hajduka na staze stare slave. Njihov Kodeks upravljanja klubom uvršten je u temeljni statut kluba, a uspjeli su kroz projekt Naš Hajduk obraniti Bijeli od prodaje stranom investitoru,pomogavši Hajduka da i nakon stotinu godina ostane dite puka.

Pročitajte više