Torcida i BBB rame uz rame na tribinama: Pogledajte navijački marš na Maksimir!

Foto: Dario Dalmacija; Hina
Video: Dario Dalmacija/Index

POSLJEDNJI DERBI Dinana i Hajduka na Maksimiru ući će u povijest kao prvi na kojem su BBB i Torcida rame uz rame zajedno navijali na tribinama. Utakmicu visokog rizika dodatno je "naelektriziralo" navijačko ujedinjenje protiv apsurda zakona, no sam derbi prošao je u miru, a pomirenje dviju najvećih navijačkih skupina ostavilo je u pozadini sjajnu utakmicu u kojoj je Hajduk izborio bod remijem 2:2.

> Dinamo - Hajduk 2:2: Maglica spasio Splićane u sudačkoj nadoknadi!

> Nakon mirnog derbija policija pendrecima i suzavcem rastjerala Boyse

Navijači Dinama i Hajduka zajedno su ušli na Maksimir nakon marša kroz centar Zagreba. Pred stadionom su se Torcida i Bad Blue Boysi pomiješali i zajedno ušli na istočnu tribinu. Manji dio Splićana završio je na Jugu. Prvi incidenti zabilježeni su tek nakon utakmice, kada je došlo do sukoba između policije i manje skupine BBB-a u krugu stadiona.

Od ranog jutra počeli su se okupljati navijači Hajduka na ulasku u Zagreb gdje su ih čekale jake policijske snage. Na Trgu marašala Tita okupilo se oko tisuću Hajdukovih navijača te su u koloni i u tišini promarširali Zagrebom prema Maksimiru.

Na putu im se ispriječila policija, ali kordon od petnaestak policajaca torcidaši su lako probili > Pogledajte ekskluzivni video!

Pred stadionom su im se pridružili i Dinamovi navijači u paralelnoj koloni koje su se izmiješale te su zajedno ušli na istočnu tribinu.

 
Evo kako je iz sata u sat tekao dolazak navijača na najveći hrvatski nogometni derbi: 

10:00 - "Kao da su devedesete! Utakmicu ćemo gledati s Boysima na Istoku"

Indexovi reporteri s Maksimira doznaju da su vaučeri za Hajdukove navijače na blagajni jug, gdje se najnormalnije od 9 sati prodaju ulaznice. Da bismo ustanovili gdje se nalaze vaučeri za navijače Hajduka, trebalo nam je više od sat vremena šetnje po maksimirskim blagajnama. Koji je smisao pravila o vaučerizaciji još nismo uspjeli odgonetnuti. Pred Maksimirom gužve zasada nema, no u pripravnosti je više stotina policajaca i zaštitara koji primaju posljednje upute.

U Zagrebu se očekuje tri tisuće pripadnika Torcide, kojima je namjera ući na istočnu tribinu.

U iščekivanju službenih informacija, već rano jutros stižu navijačka izvješća. Navijači tvrde da su rigorozne kontrole već u Dugopolju, gdje je policija tijekom noći kontrolirala ulaz na autocestu te legitimirala osobe na putu za Zagreb. Sa zagrebačkih punktova slične vijesti: na ulazu u Lučkom policija također zaustavlja automobile s dalmatinskim registarskim oznakama, pa pripadnici BBB-a putem društvenih mreža pozivaju da se pomogne gostujućim navijačima pri ulasku u grad. 

"Pozivamo sve koji mogu na bilo koji način prevesti gostujuće navijače u grad da im se jave na njihovim stranicama", poručili su navijači Dinama.

Prema posljednjim informacijama s organizacijskog sastanka u policiji, organi reda nemaju problem s otvaranjem južne tribine, jer tamo mogu preseliti Hajdukove navijače u slučaju incidenata na istoku.

 
Policija navijače Hajduka s kontrolnih punktova na prilazima glavnom gradu dovodi na parkiralište na Borongaju te ih dovesti pred južnu tribinu. 

Portalu Fošal.hr javili su se tijekom jutra omiški torcidaši koji se u Zagrebu osjećaju sigurnima.

"Kao da su devedesete, šetamo gradom sa šalovima oko vrata, a svi nas pozdravljaju. Ulaznice smo kupili sami, utakmicu ćemo gledati s Boysima na istoku"

11:00 - Kako doznajemo od pripadnika Torcide, bez obzira što svi imaju karte za istočnu tribinu, policija će ih protupravno pokušati sprovesti na južnu, čemu se oni planiraju suprotstaviti.

Za sada sve protječe mirno.

Torcida u tišini prošla kroz centar Zagreba i kordon policije

12:00 - Navijači, njih oko tisuću, potpuno mirno stoje ispred kazališne zgrade i čekaju 13 sati kako bi krenuli put Maksimira.

12:40 - Pripadnici Torcide nemaju nikakvih obilježja, i mirno se iz svih okolnih ulica slijevaju prema Trgu maršala Tita. Okruženi su jakim snagama interventne policije čiji ih pripadnici pretresaju i snimaju. Upravo dok ovo javljamo iznad trga na kojem se okupljaju navijači nadlijeće policijski helikopter.

13:30 - Policija kolonu Torcide provodi Massarykovom, pa preko Vlaške do Maksimira, javljaju Indexovi reporteri koji prate put navijača do stadiona. Policija je korektna i miroljubiva prema navijačima. Na Trgu bana Jelačića je zaustavljen promet, čeka se prolaz navijačke kolone. U Vlaškoj su navijači kratko skandirali "HNS pederi nogomet ste sjebali", ali nakon toga nastavili put do stadiona u tišini.

13:50 - Dolaskom u Maksimirsku, i dio BBB-a se pridružio Torcidinoj koloni, te se stvorila paralelna kolona Torcide i BBB-a koji u stadionu idu i dalje u miru.

14:20 - Policija je dopratila navijače do ulaza bez problema, došli su do križanja maksimirskog sjevera i istoka, tu su se odlučili pomiješati i zajedno ući na stadion.

Torcida i BBB zajedno na Istoku: "Mamiću, cigane" i "HNS, pederi"

14:40 - Pomiješani navijači Dinama i Hajduka polako ulaze na istočnu tribinu, velika je gužva, a organizacija očajna. Desetak tisuća ljudi se sabilo na livadu pored Hitrec-Kacijana, i u uskim redovima ulaze na stadion. Doduše, i dalje sve protječe bez problema, samo vrlo sporo.

14:45 - Na južnoj tribini je trenutno 22 navijača, javlja Indexov reporter s lica mjesta. Policija je najavila kako će Hajdukove navijače dovoditi na Jug, no njih nekoliko stotina odlučilo je na Istok.

15:05 - Torcida i BBB zajedno su na Istoku. Zajedničkim snagama skandiraju "Mamiću, cigane" i "HNS pederi, nogomet ste sjebali"

15:30 - Nakon vodstva Hajduka, Dinamo je izjednačio u 27. minuti! Navijači su opet počeli skandirati protiv Zdravka Mamića.

15:45 - Na južnu tribinu stiglo je još stotinjak Hajdukovih navijača koji nisu uspjeli nabaviti ulaznice za Istok.

16:25 - I nakon drugog gola Dinama navijači su nakon slavlja nastavili skandirati HNS-u i Mamiću. A onda i "Vukovar, Vukovar".

17:00 - Utakmica je završila remijem 2:2. Navijači su do kraja utakmice zajedno navijali bez incidenata uz tek pokoju dimnu bombu ili baklju. Na tribinama je bilo 9905 navijača, službena je brojka MUP-a.

Pročitajte više