Trenerski "mercato": Zeman preuzeo Romu, Montella u Fiorentini

ČEŠKI stručnjak Zdenek Zeman novi je trener Rome, a s bivšim je klubom potpisao dvogodišnji ugovor, objavili su u ponedjeljak iz rimskog prvoligaša.

"Roma može službeno objaviti ugovornu suradnju s trenerom Zdenekom Zemanom. Počinje 1. srpnja, a potpisao je na dvije godine. Gospodin Zeman imat će podršku u stručnom stožeru koji će činiti njegov prvi asistent Vincenzo Cangelosi, tehnički asistent Giacomo Modica i kondicijski trener Roberto Ferola", priopćenje je iz rimskog kluba.

Iskusni se Čeh, često kontroverzan u svojim izjavama koliko i po trenerskim metodama, vraća u klub koji je vodio od 1997. do 1999. godine.

"Vratila se Zemanlandia"

Zeman je ostvario impresinu karijeru na klupama čak 15 različitih klubova, od kojih samo Crvena zvezda i Fenerbahče nisu bili talijanski. Foggiu je vodio čak tri puta, Lecce dvaput, a ovo mu je drugi mandat u Romi.

I prije nego je ova vijest postala službena, razveselila je Romine navijače koji se raduju napadačkom nogometu zazivajući povratak "Zemanlandije". Tako se, naime, nazivala njegova napadačka igra i 4-3-3 taktika koju je proslavio u Foggiji, tada kao i danas, neuglednom niželigašu čiji je proboj u dvije sezone do Serije A s potpuno nepoznatim igračima i danas nezamisliv.

Jedan je od rijetkih, ali najglasnijih, trenera zagovaratelja napadačkog nogometa, a njegove su momčadi često zabijale (ali i primale) najviše golova po sezoni. Osim toga, popularnost mu je donijela i vječna borba za fair-play i protiv bilo kakvog oblika varanja. Igrače Juventusa 1998. optužio je za doping, što je na kraju dovelo do suđenja Juventusovom liječniku zbog zloupotrebe lijekova. Mnogi smatraju da je nakon toga upravo zbog otkrivenog skandala Zeman morao napustiti Romu te sve do sada nije dobivao priliku u većim klubovima.

Prošle je sezone Pescaru iz Serije B uveo u elitni razred natjecanja u Italiji.

Catania potvrdila odlazak trenera Montelle u Fiorentinu

Catania je potvrdila odlazak svog dosadašnjeg trenera, 37-godišnjeg Vincenza Montelle. Njegova nova destinacija će biti Fiorentina.

Bivši igrač i privremeni trener Rome ipak se tako neće vratiti na rimski Olimpico, kao što je bilo najavljivano, jer ga je Catania spriječila. No, samo nekoliko tjedana kasnije pristala je na prodaju Montelle, a već se navodi da će ga na toj dužnosti zamijeniti ili Pasquale Marino ili Michele Serena.

Fiorentinu je do kraja sezone priveo Vincenzo Guerini. Na kraju je zauzela 13. mjesto na ljestvici, a pred kraj sezone je čak strahovala od ispadanja. Ne navodi se zasad na koliko će godina Montella potpisati ugovor i uz koju cifru.

Službeno: Stramaccioni u Interu do 2015. godine

Andrea Stramaccioni produljio je ugovor s Interom do 2015. godine.

Podsjetimo da je tijekom završene sezone u talijanskoj Seriji A predsjednik kluba Massimo Moratti izgubio strpljenje s Claudiom Ranierijem, te ga je otpustio s mjesta trenera. Iz Interovog je podmlatka doveo Stramaccionija, te ga je potpuno nenadano postavio na klupu prve momčadi.

I pod Stramaccionijem je Inter zaigrao daleko bolje, te je u posljednjim trenucima sezone čak imao šansu ugrabiti treće mjesto na ljestvici, odnosno plasman u kvalifikacije Lige prvaka.

Taj cilj ipak nije ostvaren, ali je Morattija očigledno itekako zadovoljio novi 36-godišnji trener.

Nova sezona talijanske Serije A započinje 25. kolovoza

Iz talijanskog nogometnog saveza su objavili raspored za iduću sezonu, pa je tako objavljeno da će se utakmice 1. kola odigrati 25. i 26. kolovoza.

Sezona će trajati do 19. svibnja, a tri će kola biti odigrana i tijekom tjedna (26. rujna, 31. listopada i 8. svibnja). Bit će i četiri pauze tijekom sezone. Jedna poslovična zimska, koja počinje 30. prosinca, dok ostale tri uvjetuju reprezentativne akcije.

Prva runda Kupa će se odigrati 5. kolovoza (igraju je drugoligaši i nižerazredni klubovi), dok je finale na rasporedu 26. svibnja.

Recimo i da se Superkup utakmica između prvaka Juventusa i osvajača Kupa Napolija igra 19. kolovoza.

Pročitajte više