Tri sata spektakla: Večeras se otvaraju Olimpijske igre

DANAS se otvaraju 30. Olimpijske igre. Iako su neka natjecanja u Londonu već počela, večeras je ceremonija otvaranja. Ceremonija simbolično počinje u 20.12 sati po lokalnom vremenu (sat kasnije po našem), a nazvana je "Otok čuda". Trajat će tri sata i ukupno će stajati 36 milijuna eura.

Ceremoniju je režirao Danny Boyle koji je za film "Milijunaš s ulice" osvojio čak osam od 10 Oscara za koliko je bio nominiran. "Nadam se da će biti inovativna i nepredvidiva poput britanskog naroda", rekao je Boyle o ceremoniji koju će na Olimpijskom stadionu u istočnom Londonu gledati oko 60 tisuća ljudi, dok se oko četiri milijarde očekuje pred malim ekranima.

Igre će otvoriti kraljica Elizabeta II., a tijekom prijenosa će se prikazati kratki film s Danielom Craigom kao Jamesom Bondom. Trebao bi nastupiti i Paul McCartney. Ceremoniju će popratiti 86 britanskih pjesama, uključujući Beatlese i Sex Pistolse. Među pjesmama će biti i "God Save the Queen" legendarnih britanskih punkera što je izazvalo velike rasprave na Otoku.


Baklja kojom će biti zapaljen olimpijskim plamen prošla je gotovo 13 tisuća kilometara od Olimpije u Grčkoj do Londona. Tko će zapaliti olimpijski plamen ostaje tajna, no glavni kandidati su bivši atletičari Roger Bannister i Daley Thompson te bivši veslač Steve Redgrave.

Boyle: Gledat ćete film uživo

"Dat ću vam film uživo", poručio je ranije publici Boyle. Redatelj će tijekom spektakla koristiti 15 tisuća ljudi, 70 ovaca, 12 konja, deset pilića, devet gusaka, tri goveda, tri psa, dvije koze... I Paula McCartneyja, koji je na kraju svega otpjevati Hey Jude.


BBC kao televizija koja producira događaj procjenjuje da će prijenos otvaranja pratiti četiri milijarde ljudi diljem svijeta.

Njihove komentatore, kao i komentatore svih drugih televizija, Boyle je u javnom apelu zamolio da šute što više mogu tijekom dramskog dijela svečanosti otvaranja kako bi publika mogla osjetiti puninu audiovizualnog doživljaja.

Hrvatsku predstavlja 108 sportaša

London će biti prvi grad u kojem su se tri puta održale Igre. Prethodno je domaćin bio 1908. i 1948. Kao i uvijek, na stadionu će biti povorka sportaša koji nastupaju na natjecanju. Sportaši će dolaziti po abecednom redu zemalja s tim da Grci ulaze kao prvi, a domaćini Britanci posljednji.

Hrvatski barjaktar će biti iskusni rukometni vratar Venio Losert koji je još 1996. s reprezentacijom osvojio zlatno na OI u Atlanti. Hrvatsku će predstavljati 108 sportaša podijeljenih u 16 sportova. Ukupno će na Igrama nastupiti više od 10 tisuća natjecatelja iz 204 zemlje koji će sudjelovati u 26 sportova.

Olimpijske igre trajat će do 12. kolovoza kada će biti i ceremonija zatvaranja.

Pročitajte više