Tuka piše povijest: BiH ima prvu svjetsku atletsku medalju!

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMEL TUKA donio je u utrci na 800 metara brončanu medalju Bosni i Hercegovini na Svjetskom prvenstvu u Pekingu. To je prva atletska medalja za tu državu na svjetskim prvenstvima.

Tuka je završio na trećem mjestu, izborio je broncu svojim karakterističnim sjajnim zadnjim dijelom utrke, a zlato je uzeo svjetski rekorder Kenijac David Rudisha.

Rudisha je finalnu utrku istrčao za 1:45:84, srebro je uzeo Poljak Adam Kszczot s 1:46:08. a Tuka je s vremenom 1:46:30 pokupio broncu s pet stotinki prednosti ispred Kenijca Fergusona Rotischa.
 
 
 
U Peking je Tuka stigao s najboljim rezultatom sezone, a bh. sportu je donio najveći uspjeh u povijesti
 
Tuka, koji je imao najbrže vrijeme polufinala, u posljednjih 200 metara je ubrzao i sa šestog mjesta stigao do medalje, najznačajnije u povijesti bosanskohercegovačkog sporta budući da BiH nema nijednu medalju sa Svjetskog prvenstva ili Olimpijskih igara.
 

 
Rođen je u Kaknju prije 24 godine, atletikom se počeo baviti 2008. godine i državni je rekorder na 400 i 800 metara. Prošlog mjeseca na Dijamantnoj ligi u Monacu postavio je najbolji rezultat sezone u svijetu na 800 metara (1:42:51), te ukupno četvrti najbolji ikad u Europi. 

Pročitajte više