U saboru konačno rasprava o državnim milijunima za sport i Mamićev Dinamo

Fotomontaža: Index, Foto: Hina 

U HRVATSKOM saboru danas će se konačno razgovarati o državnim potporama sportu, na kojima opstaje, ali po bitno drugačijim uvjetima, većina hrvatskih sportskih klubova i saveza, bili oni trgovačka društva ili neprofitne udruge koje obrću milijune. Organizator i moderator okruglog "Potpore u sportu - EU i regulativa" je Srđan Gjurković, predsjednik Odbora za financije i državni proračun. Uz saborske zastupnike predviđena je nazočnost predstavnika Ministarstva financija, Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, udruga te stručnih djelatnika iz Europskog parlamenta.

Osim predsjednika Odbora za financije i državni proračun na okruglom stolu uvodno će se obratiti Oskar van Maren LL.M, istraživač u Odjelu za međunarodno i europsko sportsko pravo nizozemskog Asser instituta, koji će održati prezentaciju o modelu potpora i problematici Real Madrida te povući paralelu s Dinamom, s čijom je situacijom upoznat te je objavio i jedan rad na tu temu.

Richard Craven, predavač na britanskoj Northumbria Law School održat će predavanje o potporama u sportu.

"Cilj okruglog stola je utvrđivanje usklađenosti financiranja sportskih klubova i sporta u RH općenito sa pravilima EU. Želja nam je upozoriti sve državne institucije i klubove da je potrebno da se na vrijeme usklade s propisima o državnim potporama. Kada kažemo na vrijeme zapravo treba istaknuti da se već na određen način i kasni, ali natrag ne možemo. U samoj primjeni propisa imamo puno nepoznanica što dovodi do moguće selektivne primjene. Radi se o temi od izuzetnog značaja za hrvatski profesionalni sport i zadovoljan sam što su se uz domaće, našem pozivu odazvali i strani stručnjaci te im se i ovim putem na tome zahvaljujem", oglasio se o višegodišnjem problemu konačno predstavnik saborskog tijela za sport, Srđan Gjurković.

EK Indexu potvrdila da provodi izvide, Ministarstvo financija "nije u mogućnosti o tome govoriti" 

U listopadu prošle godine Europska je komisija Indexu potvrdila da ispituje legalnost potpora određenim subjektima, ponajprije GNK Dinamo.

Iz ureda Europske komisije rečeno nam je tom prigodom da Komisija za tržišno natjecanje obavlja izvide milijunskih potpora kojima je Grad Zagreb putem svojih kanala sufinancirao GNK Dinamo. U periodu od 2006. do 2014. godine, prema javno dostupnim podacima, riječ je o ukupnom iznosu od oko 250 milijuna kuna koje je Dinamo primio od Zagrebačkog sportskog saveza, Zagrebačkog Holdinga, Turističke zajednice Grada Zagreba te Grada Zagreba za održavanje gradskog stadiona kojeg klub koristiti u vlastite svrhe.

"Formalna istraga nije otvorena, ali u kontaktu smo s hrvatskim vlastima u vezi potencijalnih potpora prema nogometnom klubu Dinamo", Indexu je iz ureda Europske komisije za tržišno natjecanje pojasnila Yizhou Ren, asistentica za odnose s javnošću.

Index je kontaktirao u tom periodu Turističku zajednicu Grada Zagreba, iz koje su potvrdili da nisu zaprimili nikakav zahtjev vezano za predmetni slučaj niti od jedne od nadležnih institucija, EK-a te Ministarstva financija, odakle je Indexu također stiglo pojašnjenje u kojem se navodi da nisu u mogućnosti komentirati radnje koje provodi EK.

"Vezano uz vaš upit o istrazi Europske komisije vezano za potpore grada Zagreba usmjerene prema GNK Dinamo, naglašavamo da postupak vodi EK a ne Ministarstvo financija, te da Ministarstvo financija nije u mogućnosti davati podatke niti komentirati postupke čija je provedba u nadležnosti ostalih tijela, odnosno o postupcima koje ono ne provodi.

EK postupak provodi prema odredbama Uredbe Vijeća br. 659/1999 od 22. ožujka 1999. o utvrđivanju detaljnih pravila primjene članka 93. Ugovora o EZ-u (SL EU, L83, od 27.3.1999 i SL EU L204, od 31.7.2013.-izmjene).

Uloga Ministarstva financija u ovom postupku definirana je člankom 11. Zakona o državnim potporama (NN 47/14), sukladno kojem MFIN prosljeđuje zahtjeve Europske komisije za dodatnim pojašnjenjima i dostavom dokumentacije davateljima državnih potpora te pojašnjenja i dokumentaciju davatelja državnih potpora Europskoj komisiji. Naime, praksa je da u svakoj državi članici tijelo nadležno za državne potpore obavlja, između ostalog, i ulogu nacionalne kontakt točke za sva pitanja državnih potpora i relevantnu korespondenciju o istome s EK.

S obzirom na sve navedeno, Ministarstvo financija nije u mogućnosti komentirati navedeni postupak", Indexu je rečeno krajem protekle godine.

Ministarstvo bi se danas konačno moglo očitovati o konfuznoj situaciji i nacrtima njezina rješenja, o kojem će uvelike ovisiti način funkcioniranja i financiranja klubova u budućnosti. 

Hajduk je kao trgovačko društvo, primjerice, u bitno drugačijoj situaciji od Dinama, jer se na njega primjenjuju propisi o državnim potporama, dok je zagrebački klub izvan nadležnosti, barem za sada. 

Pročitajte više