UEFA planira novo natjecanje, Ligu nacija od 2018.

Foto: Gulliver Image/ Getty Images

UEFA planira na svom kongresu koji počinje u četvrtak u Astani najaviti uvođenje novog natjecanja koje bi se zvalo Liga nacija i obuhvaćalo bi nogometne reprezentacije te strože sankcije protiv namještanja utakmica.
 
Iako sve pojedinosti još nisu poznate, Liga nacija će zamijeniti prijateljske utakmice i tako postati treće veliko međunarodno natjecanje za europske reprezentacije nakon Svjetskog i europskog prvenstva. Projekt predviđa da reprezentacije budu raspoređe u tri ili četiri divizije najvjerojatnije prema plasmanu na FIFA-inoj ljestvici, s mogućnošću napredovanja ili ispadanja, natjecanje bi se održavalo svake druge neparne godine u terminima zakazanim za prijateljske utakmice vrhunac natjecanja bio bi turnir najbolje četvorice - "final four" - koji će obuhvatiti dva polufinala i finale na neutralnom terenu.
 
Ovo natjecanje ne bi mijenjalo dosadašnji format kvalifikacija za europsko i svjetsko prvenstvo, ali bi prema prijedlogu sudionici završnog turnira išli izravno na velika natjecanja čime bi bilo ukinuto doigravanje.
 
Liga bi mogla krenuti poslije Svjetskog prvenstva 2018. godine.
 
Glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino je na konferenciji za novinare najavio da će predsjednik europske krovne nogometne organizacije Michel Platini prijedlog o Ligi nacija iznijeti na kongresu u Astani te da će tada biti objelodanjeni i svi ostali detalji.
 
"Ono što je pokrenulo cijelu raspravu je želja da uspostavimo novi međunarodni kalendar. Također želimo dati bolju strukturu terminima kada se igraju prijateljske utakmice. Postoje neke zemlje s kojima svi žele igrati, dok se druge bore da nađu suparnika i zato smo smislili Ligu nacija koja će biti predstavljena na kongresu u četvrtak", kazao je Infantino.
Također je malo više rekao o prijedlozima UEFA-e za borbu protiv namještanja utakmica. Za sada je na 32.00 utakmica, koliko su ih tijekom godine pratili UEFA-inih promatrači, prijavljeno svega 0,7 posto slučajeva namještanja.
 
"To je još uvijek 0,7 previše. Dojava ne znači da je neka utakmica namještena, ali nam ukazuje da se događa nešto neuobičajeno", dodao je.
 
"Postoje mnogi aspekti toga i tražimo načine da uskladimo sankcije diljem Europe što je moguće više sa doživotnim zabranama i bez ograničenja za takve zabrane. Želimo stroge i oštre sankcije u svakoj zemlji vezano za doživotne zabrane. Kriminalci će uvijek pokušati biti korak ispred, ali vjerujemo da se namještanja smanjuju već s ovim mjerama koje imamo, poput sustava otkrivanja  kladioničarskih prijevara."
 

Pročitajte više