UEFA pokrenula postupak protiv Rusije zbog nereda na Euru

UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Ruskog nogometnog saveza zbog problematičnog ponašanja ruskih navijača na Euru u Poljskoj i Ukrajini!

Nesportski dio prvog dana Eura pripao je ruskim navijačima koji su na tribinama tijekom utakmice s Češkom palili baklje, ispred stadiona su pretukli redare, a neki od njih su radili nerede i u gradskim kafićima.

Uefa, pritisnuta snažnim kritikama zbog poljsko-ukrajinskog domaćinstva, objavila je kako će pokrenuti disciplinski postupak protiv Rusa, a među "grijesima" se nalazi i rasističko vrijeđanje češkog reprezentatica Theodora Gebrea Selassiea.

Ruski nogometni savez će zbog svega navedenoga vjerojatno dobiti novčanu kaznu.

Predsjednik ruskog saveza Sergej Furšenko u Varšavi je položio vijenac na spomen žrtvama avionske nesreće u kojoj je 2010. godine poginuo poljski predsjendik Lech Kaczynski. Tom je prilikom prokomentirao i navijačke ispade na Euru.

"Mislim da će biti sve u redu, razgovarali smo s predstavnicima navijača", rekao je Furšenko uz dodatak da za baklje očekuje kaznu Uefe od 10 000 eura. Rasističke povike nije čuo, ali osudio je nasilje na stadionima i najavio donošenje novog zakona u Rusiji koji bi spriječio takvo ponašanje.

Kritično će biti 12. lipnja kada Rusija igra s domaćinom Poljskom. Predsjednik Vladimir Putin osigurao je besplatan prijevoz za tisuće navijača iz Rusije. Na dan utakmice s Poljskom slavi se Dan Rusije, dan pada SSSR-a i početka moderne ruske države. Povodom tog dana tisuće će ruskih navijača održati marš ulicama Varšave za što su dobili i dozvolu lokalnih vlasti. Ipak, mnogi upozoravaju da bi moglo doći do sukoba s domaćim stanovništvom koji bi marš mogli smatrati provokacijom.

Rusi su na stranicama svog saveza objavili poruku svojim navijačima na Euru:

"Ruska reprezentacija je na početku svog puta na Euru. Podrška navijača nikada nije bila potrebnija. Tijekom utakmice sa Češkom navijači su organizirali sjajnu podršku, a igrači su priznali da je pobjeda bila inspirirana bučnom podrškom s tribina. Vjerujemo da neki ljudi koji su bili na stadionu nisu pravi ljubitelji nogometa. Za one koji ga žele iskoristiti za svoje osobne ili političke interese, nema mjesta na stadionima. Savez Rusije i reprezentacija mole navijače da se suzdrže od provokacija i da potpuno surađuju s organizatorom po pitanju sigurnosti".

Pročitajte više